vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke start AEX na onrustig weekend

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een nipt lagere opening, na een scherp lager slot op Wall Street vrijdagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent.

Afgelopen week steeg de AEX op weekbasis nog licht met 0,3 procent naar 883,45 punten. Tussentijds werd met een stand van bijna 895 punten de hoogste stand ooit aangescherpt. 

De aanval van Iran op Israël afgelopen weekend leek vanochtend weinig indruk te maken op beleggers. De Amerikaanse olie-future koerste enkele tienden van een procent lager op 85,37 dollar per vat, terwijl de futures op Amerikaanse aandelenindices zelfs licht in het groen noteerden. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Empire State index en de Amerikaanse detailhandelsverkopen in maart.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is vrijdag andermaal afgeketst op de bovenzijde van de opgaande trend en heeft de steun rond 876 punten genaderd. Hoewel de schade door de dreigende escalatie van het geweld in het midden-oosten op eerste gezicht lijkt mee te vallen., zien we wel dat de volatiliteit fors toeneemt.

De uitslagen worden telkens groter, wat wijst op onrust onder beleggers. Wanneer deze onrust omslaat in verkoopdruk, kunnen we op korte termijn wel eens fors lagere koersen kunnen gaan zien. Voorlopig is het echter nog niet zo ver. Zolang de stijgende fase intact is, handhaven we, met enige voorzichtigheid, onze positieve visie.

Een doorbraak onder de steun zal een eerste verzwakking opleveren. Pas onder de oplopende steunlijn rond 867 punten zal het technisch beeld meer schade worden toegebracht. De weerstand ligt rond 894 punten, waar de toppen van de afgelopen weken zijn gevormd.

 

 

Beursagenda

Gaat de oorlog in het Midden-Oosten escaleren? Die vraag zal de hele wereld komende week bezighouden. Daarnaast komen er veel cijfers. Afgelopen vrijdag luidden vier banken het Amerikaanse cijferseizoen in en deze week volgen nog meer blue chips, waaronder Netflix, Goldman Sachs, Procter & Gamble en Johnson & Johnson. In Nederland gaan we nu ook van start, met de resultaten van onder andere ASML, Fastned, Just Eat Takeaway, Sligro en WDP. In veel gevallen gaat het slechts om omzetcijfers.

Rustig opstarten is er vandaag niet bij. Goldman Sachs opent als vijfde Amerikaanse financial de boeken over het afgelopen kwartaal. De macro-economische agenda is goed gevuld, met de Europese industriële productie en vier Amerikaanse cijfers: de detailhandelsverkopen, de Empire State-index, het vertrouwen van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden. Ook gaan Nedap (€3,20) en ForFarmers (€0,15) ex-dividend.

Morgen staan cijfers op de rol van B&S Group (jaarcijfers), Fastned, Beiersdorf (voorbeurs), Bank of America, Morgan Stanley, Johnson & Johnson en United Health (na de lunch). China maakt het BBP over het eerste kwartaal bekend. Economen houden rekening met een economische groei van 5% op jaarbasis. Ook verschijnen de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie, de Europese handelsbalans, de Duitse ZEW-index (graadmeter voor het economisch sentiment), de Amerikaanse industriële productie en de laatste Amerikaanse woningbouwcijfers. Verder komt het IMF met de tweejaarlijkse Economic Outlook.

ASML is woensdag aan de beurt om te vertellen hoe het afgelopen kwartaal is verlopen. Ook Just Eat Takeaway, TomTom en CM.com presenteren hun resultaten en na de middagboterham volgt Abbott Laboratories en na sluiting van Wall Street is Alcoa aan de beurt. Beleggers kijken daarnaast uit naar de Japanse handelsbalans, de definitieve inflatie in de eurozone over maart en het Beige Book, dat inzicht geeft in de stand van de Amerikaanse economie.

Donderdag volgen de kwartaalcijfers van Sligro, NSI, JET-concurrent Deliveroo, Easyjet (voorbeurs), Procter & Gamble (om 13 uur Nederlandse tijd), l’Oréal (nabeurs), Netflix en PPG (na sluiting van Wall Street). Het aandeel PostNL gaat €0,03 ex-dividend. Het CBS meldt de werkloosheid in ons land in maart en in de VS staan de leidende indicatoren en de verkoopcijfers van bestaande woningen op de rol.

Vrijdag wordt het spannend wat de Japanse inflatie gaat doen. Zal dit Bank of Japan triggeren om de rente voor de tweede keer in korte tijd te verhogen? Rond 7 uur presenteert WDP de kwartaalcijfers en na de lunch is American Express aan zet. Ook de Europese producentenprijzen (een maatstaf voor inflatie) kunnen op belangstelling rekenen. En het aandeel KPN gaat €0,098 ex-dividend.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot