vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Groene opening voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs maakt zich woensdag op voor een hogere opening, na een late opleving op Wall Street dinsdagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van 0,5 procent.

Woensdag zal vooral in het teken staan van de cijfers over de Amerikaanse consumentinflatie. Deze bleek de afgelopen tijd toch taaier dan verwacht. Beleggers zullen deze cijfers nauwlettend in de gaten houden voor aanwijzingen over wanneer de beleidsmakers van de Federal Reserve voor het eerst de rente zullen verlagen.

Naast het inflatierapport van woensdag kijken beleggers ook uit naar de notulen van de bijeenkomst van de Fed vorige maand. 

In Nederland werd bekendgemaakt dat de Nederlandse industrie ook in februari weer minder heeft geproduceerd, maar de daling was wel minder dan in januari.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam consolideert nog altijd binnen het opgaande trendkanaal. De future is opgeveerd van de steun rond 876 punten en nadert nu weer de bovenzijde van de stijgende trend. Vooralsnog is het technisch beeld dus positief. Pas na een doorbraak onder de steun zal er ruimte vrijkomen voor een grotere correctie. 

 

 

Overig nieuws

AFM waarschuwt voor laagdrempelige crypto-apps

Laagdrempelige crypto-apps maken het handelen in cryptovaluta te makkelijk. Dat zint toezichthouder AFM niet. Een groot publiek heeft via deze apps eenvoudig toegang tot de markt van digitale munten. Gebruikers worden daarop gestimuleerd om anderen uit te nodigen en actief te blijven. Het kan ertoe leiden dat zij impulsieve aankopen doen of meer uitgeven dan gepland. De AFM vreest dat ook consumenten voor wie crypto geen geschikt product is, toetreden tot deze risicovolle markt. Want de risico’s bij cryptohandel zijn aanzienlijk. Dankzij nieuwe regelgeving krijgt de toezichthouder vanaf eind dit jaar meer mogelijkheden om in te grijpen. (FD)

Uitgesteld betalen veroorzaakt schuldgewenning bij jongeren

Aanbieders van uitgesteld-betaaldiensten doen weinig om te voorkomen dat minderjarigen zich bij hen in de schulden steken. Als betaaltermijnen worden gemist, kunnen de kosten bij deze dienstverleners fors oplopen. In 2023 waren er 600.000 transacties met minderjarigen. Daar willen de AFM, politiek en banken wat aan doen. Zij pleiten voor een verplichte leeftijdscontrole. De AFM gaat vanaf 2026 toezicht houden op de buy-now-pay-later-markt. (Telegraaf)

Damrak: Chipfondsen en financials drukken op AEX

Het leek een lauwe handelsdag te worden, maar in het laatste uur dook de beurs alsnog omlaag. De AEX sloot 0,43% lager, terwijl de graadmeter rond 16 uur nog op 0,4% winst stond. Het waren vooral chipfondsen en financials die de index omlaag trokken. ASML verloor 1,8%, ASML 0,8% en Besi was zelfs de hekkensluiter in de AEX met een dagverlies van 4,3%. Shell (0,6%) bevond zich in het kopgroepje, dankzij een trading update van BP. In de Midkap viel de daling van Alfen (-7,3%) op, het bedrijf trekt de voordracht voor een nieuwe cfo in.

Wall Street wacht op inflatiecijfer

De indices in New York bleven gisteren nagenoeg vlak liggen. De Dow Jones daalde 0,02%, de S&P500 won 0,14% en de Nasdaq steeg 0,39%. Beleggers wachten op de Amerikaanse inflatiecijfers, die op woensdag bekendgemaakt worden. Nvidia daalde 2%. Ook Meta (-0,4%) en Netflix (-1,6%) gaven terrein prijs. Intel steeg 1%, het onthulde zijn AI-chip waarmee het wat marktaandeel van Nvidia wil afsnoepen. Boeing zette de daling voort met bijna 2%, het heeft minder vliegtuigen afgeleverd in het eerste kwartaal. Daarnaast onderzoekt de FAA een klacht van een klokkenluider.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot