Slotcall: daar gaat de winst, maar gelukkig beperken chippers de schade

Slotcall: daar gaat de winst, maar gelukkig beperken chippers de schade

De AEX-index begon goedgemutst aan het tweede kwartaal, maar moest aan het einde van de middag de openingswinst weer inleveren na een teleurstellende opening van Wall Street. Het is aan de chippers te danken dat het verlies niet groter was.

Beleggers hadden er duidelijk zin in vanmorgen. De AEX-index opende circa 1% hoger onder aanvoering van ASMI, Besi en ASML, die fanmail hadden gekregen van Barclays. Maar na het middaguur kwam de klad erin en toen Wall Street met verlies opende, smolt het laatste restje van de winst weg.

Toch had het veel erger kunnen uitpakken. In de ons omringende beurzen staan veel hogere verliezen op de borden. Het is dan ook aan diezelfde chippers te danken dat de verliezen beperkt bleven. Ook indexzwaargewichten Shell en ING hielden de index nog aardig in toom.

Bij de AMX en de AScX zijn de verliezen aanzienlijk groter: respectievelijk 0,6% en 1%, met dank aan vooral Alfen en Ebusco.

Vochtproblemen nekken Alfen

Alfen kreeg een forse optater nadat het Almeerse bedrijf had gemeld dat het de levering van zijn Pacto middenspanningsruimtes (bedoeld om het stroomnet te versterken) moet staken. Het concern zag zich hiertoe gedwongen nadat in enkele ruimtes die zijn geleverd aan netbeheerder Liander vocht was aangetroffen.

Wat de impact gaat worden, is nog niet bekend en in dit stadium ook lastig in te schatten. Maar het leidt onherroepelijk tot een schadepost. Wat dit betekent voor het koersdoel van de IEX Beleggersdesk, kunt u hier lezen.

Ajax-CEO hangt ontslag boven het hoofd wegens voorkennis

Ook Ajax haalde op een negatieve manier de headlines. CEO Alex Kroes is per direct geschorst, vanwege mogelijke handel met voorkennis. Hij bleek een week voor zijn voorgenomen benoeming 17.000 aandelen te hebben gekocht. De Raad van Commissarissen is van plan om hem definitief de laan uit te sturen, maar daarvoor moet eerst een Buitengewone Aandeelhoudersvergadering worden belegd. Na tegenvallende sportieve prestaties en een onderzoek naar de transfers onder leiding van Sven Mislintat de zoveelste smet op het blazoen van de voetbalclub.

Het concern diskwalificeert zichzelf hiermee als beursgenoteerd bedrijf, meent Patrick Beijersbergen, die vindt dat het aandeel überhaupt niets te zoeken heeft op de Amsterdamse beurs. Beleggers lijken er overigens niet om te malen: de koers steeg vandaag met 1,5%, bij lage volumes.

IEX Modelportefeuilles breiden voorsprong uit

Voor fraaie koerswinsten had u beter kunnen beleggen in de IEX Modelportefeuilles. We hebben er drie: een portefeuille met Nederlandse aandelen, dividendaandelen en internationale aandelen. Ze hebben afgelopen week hun gemiddelde voorsprong op de benchmarks verder vergroot. De gemiddelde outperformance sinds de start is opgelopen naar 11,8%. Dat is vooral te danken aan de internationale en de dividendportefeuille: zij verslaan hun benchmark met respectievelijk 10,0% en 31,6%.

Goudprijs niet te stuiten

De goudprijs rijgt momenteel het ene record aan het andere. Technisch analist Royce Tostrams bekeek het koersverloop en het lijkt erop dat er nog meer in het vat zit. Op korte termijn ligt het edelmetaal er volgens hem uitstekend bij. En ook het lange-termijnplaatje oogt positief: met de uitbraak boven $2.075,35 is een vierjarige barrière gebroken, waardoor de weg open ligt naar $2.500. 

Ook fundamenteel zijn er volgens analist Martin Crum voldoende factoren die een verdere stijging van de goudprijs rechtvaardigen, zo valt te lezen in deze analyse. Je zou verwachten dat beleggers dan in de rij staan om goud te kopen. Toch valt de interesse in het Westen tegen. Ook is het opmerkelijk dat de koersen van goudproducenten, zoals Barrick Gold, achterblijven. Dat roept wel de vraag op of het interessant is om zo'n aandeel te kopen. Het advies van de IEX Beleggersdesk leest u hier.

 

Wall Street start in mineur, en hoe

De belangrijkste indices op Wall Street staan voor de tweede dag op rij in het rood. Dat heeft deels te maken met - hoe kan het ook anders - het vooruitzicht dat een renteverlaging langer op zich kan laten wachten dan eerder door de markt was voorzien. Fed-voorzitter Jerome Powell had afgelopen weekend laten doorschemeren dat hij geen haast heeft met de eerste rentestap. Daar kwamen nog beter dan verwachte inkoopmanagersindexen voor de industrie bij, die beiden duidden op groei: een teken dat de Amerikaanse economie nog zeker niet aan het afkoelen is. Ook de PCE-inflatie blijkt nog steeds te hoog: 2,8% in februari, terwijl de Fed streeft naar 2%.

Dit alles zette gisteren en vandaag de beurskoersen onder druk, terwijl de rente op tienjaarsleningen is opgelopen naar het hoogste niveau dit jaar: 4,368%:


Vlak na het rentebesluit van 20 maart ging de markt er nog van uit dat de Fed op 12 juni zou besluiten om de rente eindelijk te verlagen: die kans werd volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group toen ingeschat op 74,3%. Inmiddels is die kans geslonken naar 58,7%. Juni is dus nog wel het meest waarschijnlijke scenario, maar de twijfel slaat duidelijk toe:

Veel zal afhangen van het Amerikaanse arbeidsmarktrapport van vrijdag. Een afkoelende arbeidsmarkt (met een lagere banengroei dan verwacht en een geringe loongroei) zou in dat opzicht goed nieuws zijn. Maar blijkt dat de arbeidsmarkt aanhoudend sterk is, dan zal Powell worden bevestigd in zijn visie dat hij niet als een haas aan de renteknop hoeft te draaien.

Een opvallende daler op Wall Street is Tesla (-5,3%) dat wordt afgestraft voor tegenvallende autoverkopen. De fabrikant van elektrische auto's kampt met behoorlijk wat tegenwind. De levering van onderdelen is verstoord door aanvallen van Houthi-milities in de Rode Zee en in China ondervindt Tesla felle concurrentie van partijen als BYD en Xiaomi. Dat zien we terug in de productie- en verkoopcijfers. De koers van Tesla staat YTD ruim 32% in de min.

De brede markt

 • De AEX sloot 0,04% lager en daarmee hebben we nog geluk vergeleken met de ons omringende beurzen. De DAX40 sloot 1,1% lager, de CAC40 verloor 0,9%, de Bel20 moest 0,4% prijsgeven en de FTSE100 eindigde 0,2% in de min.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt flink op naar 15,80, maar dat is nog geen niveau om u zorgen over te maken.
 • Rode koersen op Wall Street. De S&P 500 staat 1% lager, de Dow verliest 1,2% en de Nasdaq raakt 1,3% kwijt.
 • De euro staat ietsje hoger op 1,0766 dollar.
 • De Amerikaanse tienjaarsrente loopt op, nu het er naar uitziet dat de Fed nog even wacht met een renteverlaging. Er staat nu 4,36% op de borden. De Nederlandse tienjaarsrente doet nu 2,66%. Dat is 6 basispunten minder dan vorige week.
 • De goudprijs zet de rally voort. Vandaag 1% erbij op $2.257 per troy ounce.
 • Een gevoelig verlies voor de bitcoin: ruim 6% eraf op $65.074. Hiervoor worden verschillende redenen aangegeven: de naderende halving (die altijd gepaard gaat met volatiliteit), een grote netto uitstroom uit bitcoin spot-ETF's en het vooruitzicht van een langer hoog blijvende rente (hetgeen wat glans afhaalt van assets die geen rente opleveren, zoals bitcoin).
 • De olieprijzen daarentegen zitten in de lift omhoog. De prijs van een vat WTI staat 1,8% hoger op $84,59. Brent koerst 1,6% hoger op $88,34.

Verder op het Damrak

Een flinke afstraffing voor Alfen, maar Shell redt de spreekwoordelijke meubelen.

 • Besi koerst 1,8% hoger nadat het aandeel door Barclays op de kooplijst is gezet.
 • ASMI wint 1,1% na een koersdoelverhoging van Barclays
 • ASML werd ook getrakteerd op een koersdoelverhoging van Barclays, maar weet dat niet te verzilveren: de koers eindigde 0,2% lager.
 • Galapagos werd door Bank of America op de verkooplijst gezet, maar het aandeel eindigt onveranderd.
 • Renewi behoort tot de grootste stijgers nadat de afvalverwerker bekend maakte dat het van start is gegaan met een sorteerfaciliteit voor harde kunststoffen in Brabant.
 • Shell (+3,2%) voerde de AEX aan, waarschijnlijk dankzij de hogere olieprijzen. Vandaag start het hoger beroep van de energiereus in de spraakmakende klimaatrechtszaak van Milieudefensie. Het gerechtshof in Den Haag moet bepalen of Shell inderdaad verplicht is om zijn CO2-uitstoot snel te verlagen.
 • Corbion heeft de verkoop van de emulgatoractiviteiten aan Kingswoods Capital Management afgerond. Beleggers nemen het voor kennisgeving aan: het aandeel eindigde fractioneel hoger.
 • NX Filtration koerste 2% hoger nadat bekend werd dat het bedrijf een opdracht in Canada in de wacht heeft gesleept.

Adviezen

Barclays heeft de Nederlandse chippers door de wasstraat gehaald. Dit levert voor alle aandelen een hoger koersdoel op en voor Besi een koopadvies. En Bank of America gooit de handdoek in de ring bij Galapagos.

 • ASML: naar €920 van € 650, maar advies blijft houden - Barclays
 • ASMI: naar €530 van €405, maar advies blijft houden - Barclays
 • Besi: naar €175 van €150 en houdadvies vervangen voor een koopadvies - Barclays
 • Unibail-Rodamco-Westfield: naar €107 van €70 en kopen - Goldman Sachs
 • SBM Offshore: naar €19,80 van €24 en kopen - Barclays
 • Galapago: advies omlaag van houden naar verkopen, bij koersdoel van €28,88 - Bank of America
 • Adyen: naar €1.850 van €925 en kopen - Morgan Stanley
 • Heineken: naar €107 van €118 en kopen - Goldman Sachs
 • InPost: naar €15,40 van €14,50 en kopen - Barclays
 • HAL Trust: naar €123 van €126 en houden - Degroof Petercam
 • Arcadis: naar €65 van €60 en kopen - Jefferies

Agenda: Europese inflatie en opnieuw inkoopdata

Morgen wordt uitgekeken naar de inflatie in de eurozone in maart. Hoewel het slechts om een voorlopige inschatting gaat, zal het cijfer wel veel aandacht trekken, zeker omdat de financiële markten met smart zitten te wachten op een eerste renteverlaging door de ECB.

In februari kwam de inflatie uit op 2,6% op jaarbasis: ietsje lager dan in januari (toen 2,8% werd gemeten), maar nog steeds boven de doelstelling van de ECB van 2%. Economen verwachten dat de inflatie in maart op hetzelfde niveau is uitgekomen.

De kerninflatie, waar volatiele items als voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten, was in februari voor de zevende maand op rij gedaald, naar 3,1% (tegen 3,3% in januari). In maart zal dit cijfer naar verwachting nog iets verder zijn gezakt naar 3,0% op jaarbasis. Als de inflatie meevalt, brengt dat een renteverlaging iets dichterbij en dat kan leiden tot opluchting op de beurzen.

Verder verschijnen er opnieuw inkoopmanagersindexen, ditmaal voor de diensten. De cijfers voor de industrie zijn al binnen en die lieten een verdeeld beeld zien: krimp in Europa en Japan, groei in China en de VS.

 • Eurozone: daling van 46,6 naar 46,1 (dus krimp)
 • Nederland: stijging van 49,3 naar 49,7 (kleinste krimp in 17 maanden)
 • Japan: stijging van 47,2 naar 48,2 (nog wel krimp)
 • China (S&P): stijging van 50,9 naar 51,1 (groei en hoogste stand in 13 maanden)
 • China (overheid): stijging van 49,1 naar 50,8 (van krimp naar groei)
 • VS (S&P): daling van 52,2 naar 51,9 (derde maand van groei op rij, maar wel groeivertraging)
 • VS (ISM): stijging van 47,8 naar 50,3 (hardere groei dan verwacht).

Hierbij de volledige agenda van morgen:

 • 01:30 Japan inkoopmanagersindex diensten maart (def)
 • 03:45 China inkoopmanagersindex diensten maart (def)
 • 08:00 Bijeenkomst OPEC+
 • 09:00 Heijmans jaarvergadering
 • 11:00 Eurozone inflatie maart (voorlopig, consensus 2,6%)
 • 11:00 Eurozone werkloosheid februari
 • 13:00 VS hypotheekaanvragen - wekelijks
 • 15:45 VS Inkoopmanagersindex industrie S&P maart (def)
 • 16:00 VS inkoopmanagersindex diensten ISM maart (consensus 52,6)
 • 16:30 VS olievoorraden - wekelijks
 • 18:10 VS toespraak Jerome Powell

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt