vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Groene opening voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het groen.

Woensdag sloot de AEX nog voor de vijfde handelsdag op rij op de hoogste stand ooit. Met een winst van 0,1 procent sloot de hoofdgraadmeter op Beursplein 5 op 879,10 punten. Het sentiment werd onder meer gesteund door meevallende Spaanse inflatiecijfers en een dalende Europese rente.

De Amerikaanse hoofdindices noteerden daarnaast woensdagavond gedurende het grootste deel van de handelsdag op bescheiden winsten, om vervolgens tijdens het laatste half uur van de handel zonder directe aanleiding een flinke spurt in te zetten. 

Beleggers kijken vandaag voor macro-economisch nieuws naar Amerika, waar de wekelijkse steunaanvragen, de economische groei en het consumentenvertrouwen op de agenda staan.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet haar opmars voort. De koers is opgelopen tot aan de bovenzijde van het stijgende trendkanaal van de afgelopen weken. Hoewel het risico op een tijdelijke correctie hierdoor is toegenomen, blijft het beeld positief zolang de future boven de voorgaande koerstop rond 876 punten beweegt.

Om ruimte voor een grotere stijging vrij te maken, dient de future door de oplopende toppenlijn te breken. Hierboven kan het eerste koersdoel op 900 punten worden opgezocht. Een doorbraak onder de steun van 876 punten zal de weg echter vrijmaken voor een correctie richting de onderzijde van eht stijgende trendkanaal.

 

 

Overig nieuws

Particuliere beleggers verkopen massaal huurwoningen

Beleggers hebben vorig jaar op grote schaal huurwoningen verkocht. Vooral relatief goedkope woningen in grote steden gingen in de verkoop. Daardoor dreigt het aanbod van huurhuizen in het middensegment de komende jaren af te nemen. Maar minister De Jonge wilde dat nu juist voorkomen. Er werden vorig jaar 11.700 huurwoningen uitgepond, oftewel verkocht aan de huurder. Dat is een recordhoeveelheid van 1% van het totaal aantal huurwoningen in de particuliere sector. Vastgoedbeleggers hebben de laatste jaren te maken met een stapeling van regels die hun rendementen onder druk zetten. (FD)

‘Operatie Beethoven’ moet ASML in Nederland houden

Vandaag wil het demissionaire kabinet het reddingsplan presenteren dat gedoopt is tot ‘operatie Beethoven’. De maatregelen die gecomponeerd worden, moeten helpen om grote bedrijven zoals ASML in Nederland te houden. Het kabinet is van plan de buidel te trekken. Er moet een miljard beschikbaar komen uit het Nationaal Groeifonds voor woningen, infrastructuur en scholing in de regio Eindhoven. Daarnaast worden een aantal alternatieven aangedragen voor fiscale maatregelen die het bedrijfsleven als molensteen om de nek ervaart. (Telegraaf)

Aantal faillissementen blijft stijgen

Kredietverzekeraar Atradius gaat er in de nieuwste prognoses vanuit dat het aantal faillissementen in ons land met 38% stijgt. Daarmee staat Nederland in de top van landen waar het aantal faillissementen het hardste groeit. Volgend jaar zal het stabiliseren op een groei van 3%. In 2023 steeg het aantal bedrijven dat omviel ook al hard. Toen bedroeg de toename 48%. (Telegraaf)

Damrak sluit met bescheiden winst

Na een kabbelende dag sloot de AEX 0,1% hoger. Beleggers lijken al in vakantiestemming te komen. Adyen (2,2%) profiteerde van een adviesverhoging. AkzoNobel (1,8%) en ArcelorMittal (1,4%) waren in de bovenste regionen te vinden, overigens zonder specifiek bedrijfsnieuws. Financiële waarden beleefden ook een prima dag. Tot de weinige verliezers behoorden de drie halfgeleiderfondsen, Besi (-2,2%) daalde het hardst. Shell leverde 0,5% in, veroorzaakt door een dalende olieprijs. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Flow Traders (2,5%) en Allfunds (-2,5%).

Wall Street: Trumps aandeel wint

De drie indices sloten gezamenlijk hoger. De Dow Jones won 1,22%, de S&P500 steeg 0,86% en de Nasdaq klom 0,51%. Vrijdag wordt het inflatiecijfer over februari bekendgemaakt, wat meeweegt in het rentebesluit van de Fed. Trump Media & Technology steeg 14,19%. Op de eerste handelsdag steeg het aandeel van het socialemediabedrijf al 16%. Robinhood (3,79%) gaat een creditcard aanbieden. Het meme-aandeel Gamestock daalde 15,20% na beroerde kwartaalcijfers. Merck steeg 4,96% dankzij goedkeuring voor een medicijn.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot