vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Special: Europese beurzen onder de loep

Special: Europese beurzen onder de loep

Technisch blijven de meeste Europese aandelenbeurzen uitstekend op koers binnen de uptrends. Regelmatig worden er nieuwe all-time highs gevormd. We bespreken de technische plaatjes van de Nederlandse, Franse en Duitse beurzen en van de Euro Stoxx 50 Index.

AEX oogt gezond

Ook de beurs in Amsterdam weet, onder aanvoering van de populaire chipaandelen, omhoog te blijven kijken. De Nederlandse beurs ligt er technisch dan ook uitstekend bij. De AEX wist eerder dit jaar de langetermijnweerstand rond 830 punten te doorbreken en de stijgende fase een nieuwe impuls te geven. De opwaartse uitbraak heeft ruimte vrijgemaakt voor een koersstijging richting koersdoel 880 punten.

 

 

De voormalige weerstand rond 830 vormt nu de eerste steun bij een eventuele correctie. De vorming van een nieuwe hogere bodem boven dit niveau zal de uitbraak bevestigen en mogelijk een nieuw instapmoment op kunnen leveren.

De stijgende 200-dagenlijn van de Nederlandse beurs wijst op een positieve technische conditie. De BOB-indicator laat een vlak verloop zien, wat erop duidt dat de prestaties van de AEX in lijn zijn met die van het Europese beursgemiddelde. 

 

Magnifique plaatje van de CAC40

Het koersverloop van de Franse beurs wordt voor een groot deel bepaald door de prestaties van luxemodehuizen LVMH en Hermes. Door de forse koersstijging van deze aandelen in de afgelopen jaren zijn dit momenteel de twee zwaarste wegers in de index. De vraag naar luxegoederen zorgt voor een mooie stijging van de Franse hoofdindex.

 

 

De CAC40 wist begin dit jaar opwaarts uit een langetermijn consolidatiefase te breken en de oude stijgende fase een nieuwe impuls te geven. De uitbraak heeft ruimte vrijgemaakt voor een stijging richting berekend koersdoel 8.500 punten.

Zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet, handhaven we onze positieve visie. Het positieve plaatje wordt ondersteund door de stijgende 200-dagenlijn van de Franse beurs. Door de lange consolidatiefase van afgelopen jaar overtuigt de BOB-indicator nog niet. De beurs lijkt echter inmiddels wel aan een inhaalrace bezig. 

 

Degelijk beeld van de DAX

De DAX is de belangrijkste aandelenindex van Duitsland en vertegenwoordigt de 40 grootste en meest liquide bedrijven op de Frankfurt Stock Exchange. Deze hoofdindex laat een zeer sterk technisch plaatje zien.

 

 

Eerder dan de AEX wist de DAX vorig jaar een nieuwe all-time high op het bord te zetten. De stevige horde rond 16.000 punten is overtuigend uitgenomen en de koers stijgt hier inmiddels ver bovenuit. Ook het feit dat de koers een hogere bodem heeft gevormd, rond de voormalige koerstoppen, is een sterk signaal. Dit spreekt van koopkrachtige vraag onder beleggers. Deze bodem is dan ook samen met de oude toppen een eerste belangrijke steunzone.

Een neerwaartse doorbraak zal het plaatje verzwakken en de uitbraak neutraliseren. Vooralsnog heeft het hier echter geen schijn van en verwachten we een voortzetting van de opwaartse beweging. Op basis van oude koersbewegingen ligt het volgende berekende koersdoel voor de DAX op 20.500 punten. 

 

Euro Stoxx 50 blijft omhoog kijken

De Euro Stoxx 50 is een toonaangevende Europese aandelenindex die de prestaties volgt van de 50 grootste, meest liquide en representatieve bedrijven in de eurozone. De index laat een vergelijkbaar plaatje zien als de DAX en de AEX.

 

 

De correctieve fase werd eind vorig jaar, met de sterke eindejaarsrally, afgebroken. Dit zorgde voor een nieuwe all-time high en sindsdien heeft de stijging doorgezet. Er is een pullback-bodem gevormd rond de oude koerstoppen op 4400 punten, wat aangeeft dat er een sterk positief sentiment is onder beleggers.

De koers beweegt ruim boven het 200-daags gemiddelde, waardoor een correctie op den duur niet kan worden uitgesloten. Het eerste koersdoel lag op ongeveer 5000 punten. Dit zou een reversal area kunnen zijn, maar daar lijkt het nog niet op. De blik blijft daarom opwaarts gericht naar het volgende koersdoel op 5600. 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Gerelateerde Instrumenten

Instrument Koers Verschil absoluut Verschil relatief
AEX 882,63 26 apr +12,36 +1,42%
CAC 40 8.088,24 26 apr +71,59 +0,89%
DAX 18.161,01 26 apr +243,73 +1,36%
Euro Stoxx 50 5.006,85 26 apr +67,84 +1,37%

Laatste nieuws

  1. 27 apr Jefferies: winstgevendheid Arcadis waarschijnlijk verder verbeterd
  2. 27 apr Fitch bevestigt kredietrating Frankrijk
  3. 27 apr Tech helpt AEX in het zadel
  4. 26 apr Bioscoopketen AMC heeft last van Hollywood-stakingen
  5. 26 apr Beursupdate: AEX op Wall Street
  6. 26 apr Tech geeft Wall Street mooie impuls
  7. 26 apr Porsche stelt teleur
  8. 26 apr Olieprijzen stijgen licht
  9. 26 apr Almunda handhaaft dividend
  10. 26 apr Wall Street koerst flink hoger