vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale start AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter juist nog 0,1 procent hoger op 878,40 punten.

Beleggers wachten op een nieuwe reeks macrocijfers uit de VS, die hopelijk wat meer duidelijkheid kunnen geven over het pad dat de Federal Reserve zal bewandelen.

Op donderdag zijn er economische cijfers over het vierde kwartaal en de wekelijkse steunaanvragen, gevolgd door de PCE-inflatie op vrijdag, die door de Fed nauwlettend wordt gevolgd. De inflatie kan meer inzicht geven in wanneer de Fed de rentes zal verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is aan de bovenzijde van het stijgende trendkanaal op lichte verkoopdruk gestuit. De future maakt even pas op de plaats, maar van een echte verzwakking is nog geen sprake. 

De future heeft ook ons koersdoel van 880 punten bereikt. Het risico op een correctie neemt hierdoor toe. Ook een terugval richting de onderzijde van het stijgende trendkanaal kan niet worden uitgesloten. Daaronder wachten nog de laatste bodems rond 853 punten.

 

 

Overig nieuws

Pensioenfondsen willen investeren in energietransitie

De vijf grootste pensioenfondsen hebben een brief gestuurd aan de informateurs en hun diensten aangeboden. Zij willen pensioengeld investeren in de energietransitie via een publiek-private samenwerking. Volgens bronnen zou het om miljarden gaan. Maar de pensioenfondsen stellen wel belangrijke eisen. Het moet een partnerschap voor langere termijn worden, er moet een waarborgstructuur komen en er is verder een nationale investeringsinstelling nodig, die de regie pakt. Invest-NL is de aangewezen partij hiervoor, maar dan moet er vanuit de overheid een duidelijke opdracht komen. (FD)

Heeft Unilever afsplitsen ijsdivisie afgekeken van Nestlé?

Eind 2025 wil Unilever zijn ijsdivisie afgesplitst hebben. Dat deed Nestlé al met succes in 2016. Het kan best dat Unilever dat heeft afgekeken van de Zwitserse concurrent. De ijstak van Nestlé ging als joint venture met PAI Partners verder onder de naam Froneri. Het is nu de derde ijsmaker ter wereld. Nestlé presteert als geheel beter en kan zich meer focussen op de toegevoegde waarde van het merk. Daar blijft Unilever nog achter. (Telegraaf)

Socialmediabedrijf van Trump knalt omhoog op beurs

Trump Media & Technology schoot op de eerste handelsdag de lucht in. Het aandeel koerste bijna 50% hoger op $72. Donald Trump bezit een meerderheidsbelang van 58% in het moederbedrijf van Truth Social, het bedrijf dat hij oprichtte toen hij van Twitter werd verbannen. Veel adverteerders zien het bedrijf niet zitten, wegens het beperkte aantal gebruikers en de controverse rond Trump. Toch is de beurswaarde momenteel ruim $10 mrd. (FD - Telegraaf)

Damrak: Slotrecord

Voor de vierde dag op rij scherpte de AEX zijn recordstand verder aan. De graadmeter sloot 0,1% hoger. Aan de uiteinden van de index waren chipaandelen te vinden. De AEX werd aangevoerd door Besi (4,1%), hekkensluiter was ASML (-1,4%). In de Midkap nam Inpost (5,4%) de leiding en leverde AMG (-1,9%) het meeste in. Bij de kleine fondsen viel het verlies van Ebusco (-7,8%) op na tegenvallende jaarcijfers.

Wall Street: Kleine daling

De indices in New York sloten licht lager. De Dow Jones verloor 0,1%, de S&P500 daalde 0,3% en de Nasdaq leverde 0,4% in. Er waren wel enkele opvallende stijgers. Zo viel donutmaker Krispy Kreme in de smaak, met een koersstijging van 40%. Trump Media & Technology maakte zijn beursdebuut en sloot bijna 50% hoger. Tesla werd zo’n 3% meer waard, het test zijn self-driving technologie bij bestaande en nieuwe klanten in de VS. McCormick werd meer dan 10% meer waard na goede resultaten.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot