vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Neutrale opening AEX voorzien

De Amsterdamse beurs maakt zich dinsdag op voor een neutrale opening, na een licht lager slot op Wall Street maandagavond. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een nipt verlies van 0,1 procent.

Maandag startte de AEX index de handelsweek nog met een bescheiden winst van 0,1 procent op een slotstand van 877,15 punten. Daarmee scherpte de index voor de derde handelsdag op rij zijn recordstand aan. 

Beleggers letten deze week vooral op de PCE-inflatiecijfers, die vrijdag verschijnen. Beleggers kijken vandaag voor macro-economische cijfers naar de VS, waar de orders voor duurzame goederen, het consumentenvertrouwen en de Case Shiller huizenprijzen op de agenda staan.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet haar gematigde uptrend voort. De future heeft een hogere top gevormd boven de top van begin maart en lijkt op weg naar de bovenzijde van het trendkanaal. Binnen de opgaande trend is een steile bodemlijn zichtbaar. Deze is gisteren getest, maar staat wel stevig onder druk. Wanneer deze steunlijn wordt gebroken, neemt de kans op een grotere correctie toe. 

De steun ligt op de bodems van medio maart rond 853 punten, de onderzijde van het opgaande trendkanaal wacht rond 858 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Begrotingstekort valt stuk gunstiger uit

Het begrotingstekort over 2023 blijkt veel lager uit te vallen dan eerder werd gedacht. Volgens het CBS komt het tekort uit op 0,3% van het bbp. Dat is een stuk beter dan de 1,8% waar het ministerie van Financiën eerder van uitging. Het ministerie komt met een schriftelijke uitleg. De nieuwe cijfers kunnen de onderhandelingen tussen VVD en PVV op scherp zetten. De grootste partij van Nederland vindt dat het kabinet te voorzichtig is met begroten. VVD pleit juist voor degelijke financiële kaders. (FD)

Energietoeslagen tillen economie uit recessie

De overheid heeft Nederland met toeslagen uit de recessie getild. Het groeicijfer kwam volgens het CBS uit op 0,4%, iets hoger dan de 0,3% die gemeld was. Het economische herstel aan het eind van vorig jaar is voor een groot deel te danken aan de uitkering van de energietoeslagen. De uitkering vond merendeels in het laatste kwartaal plaats en zorgde voor een stevige impuls. Consumenten gaven 2% meer uit. Volgens ABN Amro werd ruim 40% van de energietoeslag binnen drie weken besteed. Het CBS denkt dat het vooral uitgestelde uitgaven waren. De toeslag was eenmalig en daarmee dus ook het effect op de economie. (FD - Telegraaf)

Trammelant bij Transavia

De problemen bij Transavia duren voort. De kritiek klinkt ondertussen ook dat de budgetvlieger van de nood een deugd maakt en slecht geboekte vluchten samenvoegt. Ondanks alle annuleringen vorig jaar, heeft de luchtvaartmaatschappij een financieel goed jaar gedraaid. De huidige problemen duren nog voort tot eind juni. Er worden vluchten geschrapt, maar Transavia wil zelf niet zeggen om hoeveel toestellen, vluchten en gedupeerden het gaat. De trammelant houdt nu al jaren aan, blijkbaar lukt het Transavia niet om een stabiele operatie te draaien. (Telegraaf)

Damrak scherpt record iets aan

Beleggers zochten gisteren richting. Het ging er kalm aan toe op het Damrak. Tegen het einde van de dag kwam er wat meer beweging in de index. De AEX scherpte met een winst van 0,1% het record nog wat meer aan. Besi (-3,7%) leverde het meeste in. AkzoNobel (1,4%) ging samen met Adyen als dagwinnaar de dag uit. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Corbion (3%) en JDE Peet’s (-4,1%). Bij de smallcaps viel de winst van NX Filtration (10,9%) op. In een analistenrapport wordt geopperd dat de grootaandeelhouder door de lage koers misschien het aandeel van de beurs wil halen. BAM won 2,5%.

Wall Street: Somber

Beleggers in de VS zijn somber aan de Paasweek begonnen. De Dow Jones leverde 0,41% in, de S&P500 liet 0,31% liggen en de Nasdaq daalde 0,27%. Eind van de week komen de Amerikaanse inflatiecijfers van februari. Die spelen een belangrijke rol bij het rentebesluit van de Fed. De markt rekent steeds meer op een eerste renteverlaging in juni. Boeing steeg 1,36%, de geplaagde vliegtuigbouwer neemt het topmanagement op de schop. Intel daalde 1,74% en AMD verloor 0,57% op het nieuws dat China Amerikaanse chips gaat verbieden in overheidscomputers en telefoons van ambtenaren.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot