vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
TA: Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen
Beeld: iStock

Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen

Het sentiment op de aandelenbeurzen blijft positief. Met een of meer renteverlagingen voor dit jaar in het vooruitzicht zien beleggers het positief in voor de beurskoersen. Iedere correctie wordt weer gretig opgekocht, waardoor stijgende trends intact blijven.

Waar in het begin van de nieuwe bullmarkt vooral de grote fondsen de kar trokken - lange tijd waren het vooral de chipaandelen die de Nederlandse beurs vooruit hielpen - zien we dat de stijging steeds breder wordt opgepakt.

Van de 25 AEX-aandelen bewegen inmiddels 19 aandelen boven hun 200-daags gemiddelde. Dat is een positief signaal. De verwachting is dat dit aantal de komende weken nog verder kan gaan oplopen. 

Toch zien we binnen de gehele Nederlandse beurs nog wel grote verschillen. De echt kleinere aandelen, die zijn samengevoegd in de smallcaps-index AScX blijven nog ruim achter bij het gemiddelde van de AEX-index. Bij de midkap-aandelen lijkt het herstel wel voorzichtig op gang te komen.

AEX-index

De Nederlandse hoofdindex presteert nog altijd prima. De AEX is onlangs uitgebroken boven de top van 2021, waarmee een nieuw record voor de index werd bereikt. De stijgende fase kan verder worden voortgezet, maar ons eerste koersdoel van 880 punten is wel bijna bereikt.

Mocht de index hierboven breken, dan kan de stijgende fase voor de langere termijn worden voortgezet richting het volgende koersdoel op 950 punten. De eerste steun wacht op het voormalige hoogtepunt rond 830 punten. Zolang de index hierboven beweegt, is het technisch beeld positief.

AEX index koers

AMX-index

De Nederlandse midkap-index is tot nog toe ver achtergebleven bij de prestaties van de AEX, maar lijkt aan een inhaalrace te zijn begonnen. De AMX-index heeft eerder al de dalende trend afgebroken en vormt nu ook een hogere koersbodem.

Een doorbraak boven de laatste top rond 938 punten is noodzakelijk om de verbeteringen te bevestigen. Hierboven zal een stijgende trend worden ingezet, met als volgende richtpunt de oude hoogtepunten rond 1.100 punten.

AMX midkap koers

AScX-index

De index voor de kleinere Amsterdamse aandelen, de AScX, weet nog altijd niet te overtuigen. Beleggers richten zich nog voornamelijk op de grotere aandelen en blijven zeer terughoudend met de smallcaps.

Dit zorgt ervoor dat het koersverloop van de smallcap-index niet overtuigt. De index beweegt de laatste maanden per saldo zijwaarts, maar noteert nog onder haar 200-daags gemiddelde.

Pas na een doorbraak boven de laatste top rond 1.233 punten zal het beeld wat opklaren en komt er ruimte vrij voor verder herstel. Voorlopig blijft het risico op een nieuwe koersdaling groot.

AScX smallcap index koers

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot