vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Hogere start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs maakt zich donderdag op voor een hogere opening. Futures op de AEX noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,5 procent in het groen. Shell noteert vandaag ex-dividend en dat kan op de koersvorming drukken. 

Woensdag sloot de AEX nog met 0,1 procent licht hoger op 843,67 punten, waarbij positief ontvangen cijfers van ABN AMRO en Ahold Delhaize werden afgewisseld met een negatief ontvangen cijferrapportage van Heineken. 

Daarmee herstelde het Damrak van de schrik van dinsdag over een tegenvallend Amerikaans inflatiecijfer. Dat gold ook voor de Amerikaanse beurzen, waarbij techbeurs Nasdaq woensdagavond het voortouw nam met een stijging van meer dan een procent.  

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen, de wekelijkse steunaanvragen in de VS en de Empire State index.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam pakt vandaag het herstel weer op nadat de koers gisteren even pas op de plaats maakte. De future probeert de daling van dinsdag goed te maken om zich uiteindelijk weer te richten op nieuwe hoogtepunten.

De future is ondanks de recente correctie binnen de stijgende trend gebleven. Hogere toppen en bodems wijzen nog altijd op aanhoudende vraag. De steile stijgende fase is wel overgegaan in een iets meer gematigd opgaande koersverloop, maar per saldo blijven de kopers het sentiment domineren.

Zolang de steun van de laatste bodem rond 834,80 intact is, handhaven we onze positieve visie.

 

 

Overig nieuws

VS mengen zich in Nederlandse examenfraude accountants

De Amerikaanse toezichthouder op de accountantssector bemoeit zich actief met het Nederlandse fraudedossier. De Amerikanen willen dat enkele Nederlandse firma’s meer onderzoek doen naar de examenfraude. Zij eisen dat ook examenjaar 2023 wordt onderzocht. De Nederlandse accountantskantoren kunnen zich opmaken voor Amerikaanse sancties. In andere landen deelden de Amerikanen al veelvuldig miljoenenboetes uit in soortgelijke zaken. (FD)

Fondsmanagers optimistisch over economie en aandelen

De maandelijkse Global Fund Manager Survey van Bank of America laat zien dat fondsmanagers met meer vertrouwen naar de toekomst kijken. Hun verwachtingen voor de wereldwijde economische groei zijn naar het hoogste niveau in twee jaar gestegen. Daarom breiden zij hun posities in aandelen uit. Amerikaanse aandelen, en met name de Magnificent Seven, zijn daarbij favoriet. Het pessimisme over Europa neemt ook flink af. (FD)

ACM neemt bol.com onder de loep

Toezichthouder ACM doet onderzoek naar de handelspraktijken van bol.com. ACM heeft signalen ontvangen van bedrijven die via het platform hun artikelen verkopen, dat er sprake zou zijn van bevoordeling van zichzelf en bepaalde ondernemers. De klagende bedrijven menen dat hun aanbod minder goed zichtbaar is op het platform, zelfs als zij de beste prijs of kwaliteit bieden. Ondertussen zegt bol.com het onderzoek met vertrouwen tegemoet te zien. (FD)

Damrak: Nipte winst

De AEX won een schamele 0,1%. ABN Amro (6,6%) was na de resultaten de grootste stijger. Ahold Delhaize (2,7%) werd eveneens beloond voor de cijfers. De resultaten van Heineken vielen slecht bij beleggers. Dat Heineken minder bier heeft verkocht dan was voorspeld, lag zwaar op de maag. Het aandeel sloot gisteren 6,4% lager en was daarmee de grootste verliezer onder de hoofdfondsen. Bij de Midkap nam Alfen (10,5%) de leiding, op de voet gevolgd door Vopak (9,5%). Onderdaan deelden Signify (-2%) en Aperam (-2%) de laatste plaats.

Wall Street herstelt na slechte dag

Beleggers durfden weer, na de dag ervoor de slechtste beursdag in bijna een jaar te hebben beleefd. De Dow Jones won 0,40%, de S&P500 steeg 0,96% en de Nasdaq eindigde met een plus van 0,20%. Taxidienst Lyft knalde 35,12% omhoog na beter dan verwachte winstcijfers. Uber won 14,74% en meldde dat het eigen aandelen gaat inkopen. Airbnb daalde 1,74%, al waren de resultaten beter dan verwacht. Het verhuurplatform waarschuwde wel voor druk op de boekingen voor het eerste kwartaal.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot