vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Afwachtende start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 1,4 procent lager op 842,62 punten.

De Europese beurzen staan een lagere opening te wachten, nadat het zicht op renteverlagingen van centrale banken werd vertroebeld door de laatste inflatiecijfers uit de VS. Het hoger dan voorziene inflatiecijfer zorgde voor een flinke correctie op Wall Street dinsdag. Beleggers vragen zich af wat de cijfers betekenen voor de plannen van de Federal Reserve om de rentes te verlagen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdamheeft gisteren een flinke stap terug moeten doen. De future heeft hierdoor de stijgende trend verlaten, maar het patroon van hogere toppen en bodems is nog intact. 

De future zakt terug richting de laatste top rond 833 punten. Indien de koers hier wordt opgevangen, blijft het beeld gematigd positief. Voorlopig mag wel een meer neutraal koersverloop worden verwacht onder de weerstand van de laatste top rond 855 punten. 

 

 

Overig nieuws

Meer omzet, maar Heineken verkoopt minder bier

In met name Vietnam en Nigeria wist Heineken minder bier af te zetten Dat de omzet in 2023 toch is gestegen is enkel te danken aan prijsverhogingen. Het biervolume daalde namelijk met 4,7%. Het grootste deel van de daling (60%) is voor rekening van de beide voornoemde landen. De koersval van de Nigeriaanse munt zadelde Heineken op met negatieve wisselkoerseffecten. De netto-omzet van de bierbrouwer kwam uit op 30,3 mrd euro. De autonome omzetstijging bedroeg 5,5%. De operationele winst (+1,7%) kwam uit op 4,4 mrd euro. Heineken verdiende door de prijsverhogingen 10,8% meer per hectoliter. (FD - Telegraaf)

Hoge inflatie VS duwt renteverlaging uit zicht

De consumentenprijzen in de VS zijn in januari sterker gestegen dan economen hadden verwacht. De inflatie kwam uit op 3,1% op jaarbasis, iets lager dan de 3,4% in december. Maar in de markt werd gerekend op een geldontwaarding van 2,9%. De kerninflatie lag met 3,9% ook hoger dan de 3,7% waarop werd gerekend. Beleggers reageerden teleurgesteld. De kans is groot dat de Fed geen haast zal maken met het verlagen van de rente. (FD)

Damrak: Winstnemingen

Het Amerikaanse inflatiecijfer doorbrak de recordmodus op het Damrak. Er was sprake van winstnemingen. ASML (-3,1%) en Adyen (-4,2%) zijn de afgelopen tijd hard gestegen en daalden gisteren fors. Andere chipfondsen noteerden ook lager. De AEX sloot 1,4% in de min. Randstad (-1,2%) profiteerde aanvankelijk van het voorgestelde dividend, maar de koers zakte later weg. Er waren bescheiden plusjes voor Unilever, NN Group, ASR en Shell. In de Midkap was Alfen (1,1%) de enige stijger. Just Eat Takeaway (-6,9%) daalde daar het meeste.

Wall Street: Domper door tegenvallende inflatiecijfers

De Amerikaanse inflatiecijfers zorgden voor een domper op Wall Street. De Dow Jones leverde 1,35% in, de S&P500 (-1,37%) dook weer onder de 5000-punten en de Nasdaq daalde 1,80%. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg tot 4,31%. Door de hoge inflatie raakt een renteverlaging verder uit het zicht. Er waren wel uitschieters op de beurs. JetBlue steeg 21,6% na berichten dat Carl Icahn een belang van bijna 10% in het bedrijf heeft genomen. Avis verloor 22,9% na teleurstellende omzetcijfers.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot