vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Adempauze voor AEX index

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het rood. 

De AEX steeg maandag nog verder, na al een stevige winst in de afgelopen week. De hoofdindex sloot gisteren 0,4 procent in het groen op 854,88 punten en dat was opnieuw een aanscherping van de 'all time high'.

Wall Street nam maandagavond gas terug en bleef dicht bij huis. De Dow won 0,3 procent, en sloot daarmee net als de AEX op de hoogste stand ooit, terwijl de S&P met 0,1 procent nipt lager sloot, na vorige week vrijdag op een recordstand te zijn gesloten. 

De publicatie vanmiddag van de consumentenprijzenindex in de VS kan nu van groot belang zijn voor het sentiment op de korte termijn.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam maakt even pas op de plaats binnen de sterk stijgende trend. De opgaande trend vanaf medio januari is nog intact. De onderzijde van de trend wacht nu rond 845 punten. Ondanks de recente admepauze handhaven we ons koersdoel van 880 punten. Zolang de opgaande trend wordt voortgezet, blijft de positieve visie intact.

 

 

Overig nieuws

Haast geboden bij hervorming belastingstelsel

Er is al lang gerommel rond box 3, maar ook andere onderdelen van het belastingstelsel dreigen vast te lopen. Een ambtelijke werkgroep heeft maandag een rapport uitgebracht met bouwstenen voor een beter en eenvoudiger belastingstelsel. Politici kunnen hun keuzes maken uit de 91 maatregelen die worden voorgesteld, met de aansporing erbij niet te lang te treuzelen. Een aantal van de maatregelen ligt politiek gevoelig, denk bijvoorbeeld aan het snijden in de hypotheekaftrek. (FD - Telegraaf)

Duits commercieel vastgoed keldert

De prijzen van commercieel vastgoed in Duitsland zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar met 12,1% op jaarbasis gekelderd. Met name de prijzen van kantoorvastgoed staan onder druk, daar bedroeg de prijsdaling 13,3%. Over het hele jaar 2023 daalden de prijzen voor commercieel vastgoed met 10,2%. De verwachtingen voor dit jaar zijn niet veel beter. De malaise in de Duitse onroerend goed sector ontstond door de hogere rentetarieven en stijgende bouwkosten. Dat leidde tot faillissementen en weigerachtige banken. (FD)

Bitcoin boven de 50.000 dollar

De koers van bitcoin is sinds dinsdag voor het eerst in meer dan twee jaar weer boven de 50.000 dollar gestegen. De waarde van de grootste cryptomunt ter wereld toont zich daarmee veerkrachtig na een reeks schandalen van de afgelopen jaren. De opmars wordt nu vooral gedreven door de introductie van Amerikaanse bitcoin-fondsen. (Telegraaf)

Damrak: Tam

De AEX (0,4%) scherpte het record op een tamme handelsdag wat verder aan. Later deze week is meer roering te verwachten. Dan komen diverse AEX-bedrijven met hun resultaten. ABN Amro won 3,1% in aanloop naar de resultaten. Adyen (2,3%), ASR (1,9%), DSM Firmenich (1,9%) en ING (1,7%) waren de andere top vijf fondsen. Onderaan eindigde ASM (-1,7%). In de Midkap was Just Eat Takeaway (8,8%) de grote winnaar. Alfen (6,3%) zag de koers oplopen in aanloop naar de cijfers. Galapagos (-0,9%) leverde het meeste in.

Wall Street: Pas op de plaats

De Dow Jones won 0,3%, maar de S&P500 leverde 0,1% in. De Nasdaq dook na een groene dag in het rood en daalde 0,3%. Sinds eind oktober is de Nasdaq een kwart gestegen. Nvidia werd gisteren 0,2% meer waard. Bitcoin brak voor het eerst in meer dan twee jaar door de grens van 50.000 dollar.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot