vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX blijft nieuwe hoogtepunten neerzetten

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een hogere opening. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Afgelopen week steeg de AEX op weekbasis al met ruim drie procent naar 851,77 punten, waardoor de recordstand van november 2021, van ruim 829 punten, overtuigend uit de boeken werd geschreven.

Vooral donderdag en vrijdag was het sentiment op Beursplein 5 uitermate positief. Ook op Wall Street stuwen technologie aandelen, en dan vooral de ‘Magnificent Seven’, de hoofdindices naar nieuwe records.

Analisten wijzen op een solide cijferseizoen met stijgende winsten, een veerkrachtige economie in de VS en een afkoelende inflatie, waardoor renteverlagingen in het verschiet liggen, als belangrijkste verklaringen voor het positieve sentiment op de Westerse aandelenbeurzen.

Zowel de macro- als de bedrijfsagenda is vandaag vrijwel leeg. Later deze week staan er weer een stroom aan bedrijfscijfers geagendeerd. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam lijkt momenteel niet te stoppen. Na een zeer sterke afgelopen handelsweek komt de future ook deze weer goed uit de startblokken. Nieuwe hoogtepunten volgen elkaar op. 

De stijgende trend kan worden voortgezet richting het berekende koersdoel op 880 punten. De onderzijde van de stijgende trend wacht momenteel rond 842 punten. Zolang de future hierboven beweegt, blijft het beeld positief.

 

 

Overig nieuws

De komende beursweek buitelen bedrijven wederom over elkaar heen met kwartaalcijfers. Ook de Amerikaanse inflatie kan wat stof doen opwaaien. De Chinese beurzen zijn de hele week gesloten, vanwege de viering van het Chinese nieuwjaar.

De week gaat rustig van start. Op de cijfers van Vastned Belgium en een meting van het aantal faillissementen in ons land na, staat er niets noemenswaardigs geagendeerd.

Morgen staan de kwartaalcijfers van Randstad, Wereldhave, Carrefour (voorbeurs), Coca-Cola, Hasbro (na de lunch), Lyft en Robinhood Markets op het programma. In Duitsland wordt de ZEW-index (graadmeter economisch sentiment) bekend gemaakt. De Opec komt met een maandrapport over de oliemarkt.

Maar het belangrijkst is ongetwijfeld de Amerikaanse inflatie over januari. Dit cijfer kwam in december nog uit op 3,4% op jaarbasis en is in januari waarschijnlijk gedaald naar 3,0%. Op maandbasis komt de inflatie waarschijnlijk uit op 0,2%, en dat is vergelijkbaar met het cijfer van december. De kerninflatie, waar voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten, is naar verwachting gedaald van 3,9% op jaarbasis naar 3,8%.

Woensdag wordt een drukke cijferdag, met de resultaten van ABN Amro, Ahold Delhaize, Alfen, Heineken, OCI, Vopak, JET-concurrente Delivery Hero, Thyssen Krupp (voorbeurs), Kraft Heinz (na de lunch) en Cisco (na sluiting van Wall Street).

Er komen ook veel macrodata, waaronder het Nederlandse en Europese BBP over het vierde kwartaal. In Nederland was vorig kwartaal sprake van een krimp van 0,2%. De EU als geheel liet een plusje van 0,1% zien. Verder verschijnen de industriële productie in de EU en de consumptie van Nederlandse huishoudens.

Ook donderdag weten beleggers niet waar ze het zoeken moeten. DSM-Firmenich, RELX, BAM, Vastned, Fagron, Airbus, Commerzbank, Renault, Orange (voorbeurs), Deere (na de lunch), Euronext (nabeurs) en Doordash (na sluiting Wall Street) komen dan met cijfers.

Het aandeel van AEX-zwaargewicht Shell gaat die dag ex-dividend. Andere richtpunten zijn de Nederlandse werkloosheid, de groei van de Britse economie over het vierde kwartaal en vijf Amerikaanse cijfers: de detailhandelsverkopen, Empire State-index, Philadelphia Fed-index, industriële productie en het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers.

De week eindigt even rustig als deze begon, met de kwartaalcijfers van Umicore, de Franse inflatie, de laatste Amerikaanse woningbouwcijfers, de producentenprijzen in de VS en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot