vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Overtuigende start AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent, hetgeen een aanscherping van de hoogste stand ooit zou betekenen.  

Woensdag sloot de AEX met 0,1 procent nog nipt lager op 830,13 punten, waarbij koersverliezen voor financiële waarden grotendeels werden geneutraliseerd door de halfgeleiderbedrijven.

In Amsterdam was het vanochtend dringen met cijfers van onder meer Adyen, ArcelorMittal en Unilever. Vandaag houdt de stroom aan bedrijfscijfers aan, terwijl ook de wekelijkse steunaanvragen in de VS op aandacht kunnen rekenen. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam gaat vanochtend weer positief van start en zet hiermee haar opmars voort. De vorming van een nieuwe hogere koerstop bevestigt de stijgende trend en signaleert de aanhoudende vraag bij beleggers.

De future kan haar stijgende trend voortzetten richting het eerste berkeende koersdoel op 840 punten. Het beeld blijft positief zolang de stijgende trend intact blijft. De eerste steun wacht rond 816,50, gevormd door de bodem van 1 februari. 

 

 

Overig nieuws

Pensioenfonds zorg bant Shell en BP

Het Pensioenfonds Zorg en Welzijn verkoopt zijn belangen in onder andere Shell en BP. PFWZ heeft 97% van zijn deelnemingen in olie- en gasbedrijven van de hand gedaan, omdat de transitie van fossiel naar hernieuwbaar niet snel genoeg gaat. Het bestuur van het pensioenfonds heeft de afgelopen twee jaar de nodige druk uitgeoefend, maar het gaat te langzaam naar het zin. Ondanks de teleurstelling houdt het pensioenfonds vast aan het adagium dat het liever wil verbeteren dan verkopen. (FD - Telegraaf)

Deal Nolet en Bols beklonken

Het Schiedamse familiebedrijf Nolet heeft de absolute meerderheid verworven in Lucas Bols. Het lukt niet om het drankenconcern van de beurs te halen. Nolet heeft 71,7% van de stukken in bezit. Ondanks de hoge premie van 73% heeft de op een na grootste aandeelhouder Enix zijn stukken niet aangemeld. Nolet zegt zeer tevreden te zijn, doelstelling was een meerderheidsbelang te verwerven. (FD - Telegraaf)

Forse schadeclaim voor ING

Er hangt een forse schadeclaim boven het hoofd van ING. Een groep van 158 internationale institutionele beleggers eist via de rechter compensatie voor het verzwijgen van het witwasschandaal. Zij eisen een half miljard euro, omdat ze aandelen kochten zonder op de hoogte te zijn van de problemen met het tegengaan van witwaspraktijken. In 2018 schikte ING voor 775 mln euro met het OM voor jarenlange fouten in dit dossier. (FD - Telegraaf)

Damrak: Matig sentiment

De AEX leverde gisteren 0,2% in. ASML (1,9%) was koploper. Tot de stijgers behoorden ook ASM (1,9%) en Exor (1,4%). Onderaan noteerde Philips (-3%), het kreeg een adviesverlaging en meldde een terugroepactie. Problemen in vastgoedfinanciering speelden financiële waarden parten. Een koersdoelverlaging duwde Ahold Delhaize (-1%) in het rood. In de Midkap was Air France KLM (-3,5%) een laagvlieger. De Europese Commissie had de coronasteun niet mogen goedkeuren. Just Eat Takeaway (0,6%) was daar de enige stijger van betekenis.

Wall Street: Optimistisch

Amerikaanse indices bereikten nieuwe hoogten, aangejaagd door goede bedrijfsresultaten en optimisme over big tech. De Dow Jones won 0,4% en de Nasdag 0,9%. De S&P500 tikte bijna de 5000-punten aan. Microsoft won 2,1%. Amgen was een grote verliezer met ruim 6% door twijfels over de concurrentiekracht van zijn obesitas-medicijn. Verizon Communications leverde 1,6% in.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot