vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Terughoudende start AEX

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een grofweg vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong 0,2 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,8 procent hoger op 831,09 punten.

De Europese beurzen zullen woensdagochtend vermoedelijk dicht bij huis blijven, waarbij beleggers de laatste opmerkingen van Fed-leden afwegen. Verschillende leden lijken meer bewijs te willen zien dat de inflatie daadwerkelijk structureel afneemt, voordat de rentes worden verlaagd.

Ook blijven beleggers de laatste bedrijfscijfers in de gaten houden. Op Wall Street schoot Ford nabeurs 7 procent hoger na goed ontvangen cijfers. Snap verloor juist 25 procent na cijfers.

Op macro-economisch vlak wordt vandaag onder meer uitgekeken naar de wekelijkse olievoorraden en de Amerikaanse handelsbalans over december. Uit de VS komen ook cijfers over het consumentenkrediet.

AEX index 

De future op de beurs in Amsterdam blijft technisch prima presteren. De future vormt hogere toppen en bodems, wat wijst op aanhoudende vraag. De stijgende trend kan worden voortgezet richting het berekende koersdoel op 840 punten.

Zolang de opgaande trend intact is, blijft het plaatje positief. De eerste steu wacht rond 816,50, gevormd door de bodem van 1 februari.

 

 

 

Overig nieuws

Koudwatervrees bij Omtzigt? NSC stapt uit formatiegesprekken

NSC, de partij van Pieter Omtzigt, stapt uit het formatieoverleg met PVV, VVD en BBB. Omtzigt gooit het op de financiën, niet op de grondrechten of gebrek aan vertrouwen. Daarbij deelt hij nog een sneer uit aan informateur Plasterk. Zijn gesprekspartners zeggen verrast en verbijsterd te zijn door de onverwachte mededeling van Omtzigt. Zijn argumenten lijken gezocht en het heeft er meer van weg dat Omtzigt koudwatervrees heeft. Steun vanaf de zijlijn aan een minderheidskabinet of een breed extraparlementaire kabinet, zou Omtzigt nog wel aandurven. (FD - Telegraaf)

AEX zet nieuw record neer dankzij ‘Super Three’

De AEX heeft gisteren de hoogste slotstand ooit bereikt. De graadmeter sloot op 831,09 punten. De nieuwe piek is bijna geheel te danken aan de koersstijgingen van de drie Nederlandse chipbedrijven ASML, ASM en Besi. Deze drie fondsen zijn samen goed voor 23% van de index, waarbij vooral ASML zwaar weegt met 18,9%. De AEX is sinds het begin van dit jaar 5,6% gestegen. Na de dip in oktober is de index zelfs 19% gestegen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Record

Gisteren was het dan zover en kon de AEX een nieuwe record vieren na een dagwinst van 0,8%. Opnieuw waren het Besi (2,9%), ASML (0,8%) en ASM (1,8%) die de index op sleeptouw namen. Prosus (4,9%) was dagwinnaar. In de Midkap deden metaalbedrijven het goed. Aperam won 3,9% en AMG 3,3%. Alfen (-3%) sloot onderaan. Bij de kleine fondsen viel Avantium op. Dat sloot 7% lager na het aflopen van de claimhandel. Alumexx heeft flinke uitbreidingsplannen, het aandeel klom 21,6% hoger.

Wall Street wint, ondanks wachten op een renteverlaging

De Dow Jones won gisteren 0,37%, de S&P500 steeg 0,23% en de Nasdaq klom 0,61%. Opnieuw bevestigde Jerome Powell dat een renteverlaging in maart onwaarschijnlijk is. De cijfers van Palantir vielen goed, het data-analysebedrijf schoot 30,8% omhoog. Spotify won 3,54% dankzij een hogere groei van het aantal abonnees. DuPont werd 7,3% meer waard omdat het de winstverwachting opnieuw wist te overtreffen en een nieuw aandeleninkoopprogramma is opgetuigd.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot