vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX op weg naar all-time high

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. 

Maandag kende de AEX nog een rustige weekstart met een kleine winst van 0,2 procent op 824,29 punten, waardoor de index dichterbij zijn recordstand van 829,66 punten kroop. 

Ook Wall Street nam maandag gas terug, nadat vrijdag nog de recordstanden voor de Dow en de S&P werden aangescherpt.

De macro-economische agenda is vandaag vrij leeg, waardoor alle aandacht kan uitgaan naar de cijfers van onder meer Eli Lilly, Spotify, Ford en Snap. Die laatste kondigde maandagavond al een ontslagronde aan.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs houdt haar blik omhoog gericht. Hoewel de steil opgaande trendlijn is doorbroken, heeft de AEX nog geen zin om te corrigeren. De vorming van een nieuwe hogere koerstop signaleert dat kopers actief blijven en de stijgende fase kan worden vervolgd.

De opgaande trend is overgegaan in een meer gematigd tempo, maar zolang er hogere toppen en bodems worden gevormd, blijven we opwaarts kijken. Voor de future ligt het eerste koersdoel rond 840 punten. De steun wacht rond 816,50, gevormd door de bodem van 1 februari.

 

 

Overig nieuws

Smallcaps kunnen groots presteren

Kleine en middelgrote beursgenoteerde bedrijven zijn traditioneel hoger gewaardeerd dan grote. Dat komt door hun bovengemiddelde groeiverwachting. Maar de afgelopen jaren was dat volledig omgekeerd. Nu de rente op zijn retour is, kunnen smallcaps voor een inhaalslag staan. De kleine fondsen hadden te lijden onder de populariteit van etf’s. Het geld van deze passieve beleggingsfondsen stroomde vooral naar de grote bedrijven. Wat ook niet helpt is dat de kosten van aandelenresearch aan de afnemers worden doorberekend. Volgens experts komen de dalende rentes de winstgevendheid en waardering van kleine bedrijven ten goede. De lage waarderingen maken de smallcaps aantrekkelijk als overnamekandidaat. (Telegraaf)

Oeso: wereldeconomie groeit 2,9%

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking zal de wereldeconomie dit jaar met 2,9% groeien. De groeit loopt terug, vorig jaar bedroeg de groei 3,1%. Maar de daling is minder dan verwacht. Aanvankelijk ging de Oeso uit van 2,7% groei voor dit jaar, maar dit is nu naar boven bijgesteld dankzij betere prognoses voor de VS. (FD)

Turbulentie rond Boeing

Het defect met een 737 Max, waarbij een toestel een deurpaneel verloor, heeft Boeing in turbulente tijden gebracht. De vliegtuigbouwer zit in de hoek waar de klappen vallen. De beurskoers staat onder druk, sinds begin dit jaar is het aandeel 17% gedaald. Een nieuwe productiefout bij het inmiddels beruchte type 737 Max leidt ertoe dat Boeing 50 nog niet geleverde toestellen moet repareren, nog voordat ze afgeleverd zijn. Grote klanten dreigen ook af te haken, Emirates heeft Boeing gewaarschuwd niet nog een keer de fout in te gaan. (FD)

Damrak: Voorzichtig

Beleggers zijn voorzichtig aan de nieuwe week begonnen. Dit komt door de Fed. Powell gaf opnieuw aan dat een renteverlaging in maart er waarschijnlijk niet inzit. De Amerikaanse economie blijft sterk functioneren. De AEX sloot nipt hoger (0,2%). Besi won 2%, ASML 1,2% en ASM 1%. ASML sloot zelfs ex dividend, maar de koersdaling werd meer dan goedgemaakt. Onderaan eindigde ArcelorMittal (2,6%). Financiële waarden moesten ook terrein prijsgeven. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Corbion (1,9%) en Alfen (-3,9%).

Wall Street op verlies

Een omslag in het rentebeleid van de Fed zit er nog niet in. Aandelenkoersen daalden, terwijl de rente op staatsobligaties steeg. De Dow Jones sloot 0,5% lager, de S&P500 en Nasdaq leverden 0,15% in. Beleggers verslikten zich in McDonalds, omdat de cijfers lager uitvielen dan verwacht. Het aandeel verloor bijna 4%. Boeing (-2%) zette zijn daling voort, het moet 50 nieuwe toestellen repareren. Een lager kredietoordeel bezorgde New York Community Bank ruim 10% koersverlies. Catalent won zo’n 10%, het biotechbedrijf neemt Novo Holdings over. Tesla verloor meer dan 3%, Nvidia won 4%.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot