vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene start AEX voorzien

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag op voor een terughoudende opening. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het groen.

Afgelopen week boekte de AEX een winst van ruim een half procent op 822,53 punten. Daarmee kroop de AEX verder richting de recordstand van 829,66 punten, neergezet in november 2021.

Zowel de Fed als de BoE maakte afgelopen week duidelijk dat de rentes voorlopig nog niet omlaag gaan. 

Aankomende week is het op het macro-economisch front relatief rustig. De lawine aan bedrijfscijfers gaat echter gewoon door. Op het Damrak staan later deze week onder andere  AkzoNobel, Marel, ArcelorMittal, Flow Traders, Sligro, Unilever, Adyen, Aperam en NX Filtration op de agenda.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de dienstensector, die in de loop van de handelsdag in Europa en de VS worden vrijgegeven. Vanochtend bleek de Chinese dienstensector gestaag doorgegroeid, terwijl de Japanse dienstensector zelfs een flinke groeiversnelling liet zien.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam maakt even pas op de plaats binnen de het sterk stijgende trendkanaal. De future stabiliseert aan de onderzijde van de stijgende trend na een nipt hogere koerstop te hebben gevormd.

Het beeld blijft positief zolang de stijgende fase kan worden voortgezet. Het eerste koersdoel ligt nu rond 840 punten. Wanneer de stijgende fase wordt afgebroken, wacht de eerste steun op de recente bodem rond 816,50. Pas hieronder zal er ruimte vrijkomen voor een grotere correctie.

 

 

 

Beursagenda

Nu de centrale banken aan zet zijn geweest, kunnen beleggers zich weer concentreren op het cijferseizoen. Er komt een flinke waslijst aan bedrijven door, waaronder Unilever, Adyen en ArcelorMittal. De macro-economische agenda is vrij mager, op wat inkoopdata na.

Vandaag noteert het aandeel ASML €1,45 ex-dividend. Er zijn geen Nederlandse bedrijven die kwartaalcijfers presenteren, maar wel buitenlandse, waaronder het Belgische Lotus Bakeries, het Britse Vodafone (beiden voorbeurs), McDonald’s, Tyson Foods (na de lunch) en de Nederlandse chipper met Nasdaq-notering NXP (na sluiting Wall Street).

Ook staan diverse inkoopmanagersindexen voor de diensten op de rol, evenals de Europese producentenprijzen en de Duitse handelsbalans. De Chinese en Japanse cijfers zijn al gepubliceerd. De Chinese dienstensector groeit nog wel, maar minder uitbundig. De Japanse dienstensector laat een groeiversnelling zien.

Ook morgen zijn er geen Nederlandse cijferaars. Maar er wordt wel uitgekeken naar de kwartaalresultaten van de Duitse chipper Infineon, UBS, BP (voorbeurs), de Amerikaanse farmaceut Eli Lilly, het Zweedse Spotify (na de middagboterham), het Amerikaanse techbedrijf Snap en autofabrikant Ford (na sluiting Wall Street).

Er komen niet veel macro-economische cijfers: alleen de Duitse fabrieksorders en Europese detailhandelsverkopen.

Woensdag opent AkzoNobel de boeken over het vierde kwartaal. Ook het IJslandse Marel, dat bij John Bean Technologies op het menu staat, komt met cijfers.

Over de grens worden de kwartaalcijfers verwacht van Siemens Energy, de Belgische chipper Melexis, Total Energies (allen voorbeurs) en de Chinese techreus Alibaba (na de lunch). Na sluiting van Wall Street volgen Disney, GoPro, PayPal en Uber.

Verder staan er enkele macro-economische cijfers op het programma, waaronder de Duitse industriële productie en de Amerikaanse handelsbalans.

Donderdag wordt de drukste cijferdag van de week, met de resultaten van Unilever, Adyen, ArcelorMittal, Flow Traders, Sligro, Crédit Agricole, Siemens, Kering, KBC, Barco, Ontex (allemaal voorbeurs), Harley Davidson en Philip Morris (na de lunch). Sligro meldde begin januari al dat de omzet in het vierde kwartaal met bijna 7% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Ook wordt uitgekeken naar de Nederlandse en Chinese inflatie en de Amerikaanse groothandelsvoorraden. Een snelle raming wees uit dat de inflatie in ons land was opgelopen naar 3,2%, tegen 1,2% in december. In China is juist sprake van deflatie.

Op de laatste handelsdag van de week staan de resultaten van Aperam, NX Filtration, Orange Belgium (voorbeurs) en PepsiCo op de rol. Daarnaast is er aandacht voor de Duitse inflatie, Nederlandse industriële productie en de groei van de Britse economie over het vierde kwartaal. In Duitsland is de inflatie op zijn retour. Voorlopige cijfers duidden op een inflatie van 2,9%, tegen 3,7% in december. 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot