vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX start in het rood

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,3 procent in het rood. Shell en ING kwamen voorbeurs met cijfers. 

Woensdag koerste de AEX in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve nog met een bescheiden verlies van 0,3 procent lager naar 818,21 punten. Een reeks van negen handelsdagen, waarin de index in het groen sloot, werd daarmee doorbroken. 

Op Wall Street reageerden beleggers woensdagavond negatief op de toelichting van het rentebesluit door Fed-voorzitter Jerome Powell, die aangaf dat ook een renteverlaging in maart niet waarschijnlijk is.

Later vandaag volgens ook de inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone en de VS.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft de afgelopen dagen wat gas teruggenomen en zakt hierdoor terug naar de voormalige weerstand van het oude all-time high uit 2021 rond 818 punten. Hier wacht momenteel ook de onderzijde van de steile opgaande trend van de afgelopen weken.

Om niet verder te verzwakken, dient de future rond het huidige koersniveau steun te vinden en weer opwaarts te draaien. Wanneer de opgaande trend wordt afgebroken, zal er ruimte vrijkomen voor een grotere daling richting de toppen van juli en december vorig jaar rond 804 punten.

 

 

 

Overig nieuws

Energie-effect neemt af, inflatie schiet omhoog tot 3,2%

Het inflatiecijfer over de maand januari viel hoger uit dan de maand ervoor. Het gemiddelde prijspeil lag 3,2% hoger dan een jaar geleden. In december bedroeg de inflatie nog 1,2%. De belangrijkste oorzaak ligt in de energieprijzen, omdat een jaar geleden het prijsplafond werd ingevoerd. Het energie-effect neemt dus flink af. De prijsstijging op andere terreinen daalt maar langzaam. Dat blijkt duidelijk uit het inflatiecijfer geschoond van energie. In december bedroeg dat 3,4% en in januari 3,5%. (FD - Telegraaf)

Fed maakt geen haast met renteverlaging

De Federal Reserve wil meer gegevens zien om zeker te zijn dat de inflatie terugloopt. Beleggers moeten dus niet rekenen op een snelle renteverlaging. Dat was de boodschap die Jerome Powell overbracht na het rentebesluit. De Fed hield de rente ongewijzigd op 5,25% tot 5,5%. De grote vraag in de markt blijft wanneer de Fed dan de rente voor het eerst gaat verlagen. Er zijn tekenen dat de inflatie afkoelt, maar er zijn ook cijfers die wijzen op een oververhitte economie. Een renteverlaging in maart behoort niet tot het basisscenario, stelde Powell. (FD - Telegraaf)

Peking probeert schuldenberg aan te pakken

Volgens de gouverneur van de centrale bank van China is financiële hervorming, preventie en beheersing van financiële risico’s topprioriteit in de tweede economie ter wereld. Peking gaat de schuldenberg te lijf en richt zich daarbij vooral op lokale verborgen schulden bij regionale overheden, banken en vermogensbeheerders. Eigenlijk probeert Peking al jaren grip op de schulden en slechte leningen te krijgen. De anti-corruptiecampagne is opgevoerd. (FD)


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot