vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX doet een stapje terug

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent hoger op 820,64 punten. 

De Europese beurzen staan een licht lagere opening te wachten in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond en een reeks nieuwe bedrijfscijfers. De markt verwacht dat de Fed de rentes ongewijzigd laat, en dus wordt het meeste uitgekeken naar opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell over toekomstige renteverlagingen. 

Beleggers proberen bovendien uit de bedrijfscijfers een idee te krijgen hoe de consumentenmarkt erbij ligt en wat de verwachtingen van bedrijven zijn voor toekomstige kwartalen. Grote techaandelen bleken ook dit jaar goed voor de winsten op de bredere beurzen dit jaar. Beleggers wachten af of de cijfers van deze bedrijven voldoende zullen zijn om de aandelen bij te kopen.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam neemt even wat gas terug na de sterke stijging van de afgelopen week. De future komt op adem binnen de opgaande trend vanaf medio januari.

De koers komt even op adem boven het oude all-time high uit 2021 rond 818 punten. De onderzijde van de opgaande trend wacht rond 814 punten. Zolang de koers hierboven beweegt, is het positieve plaatje intact en kan er opwaarts worden gekeken.

 

 

Overig nieuws

Vraag naar EV’s stagneert

De doelen zijn duidelijk. In 2035 moeten alle nieuw verkochte auto’s elektrisch aangedreven zijn. Op die transitie wordt volop ingezet. Autofabrikanten werken hard eraan en komen met nieuwe modellen. Maar de vraag blijft achter. En dat doorkruist de plannen van de autobouwers. Diverse partijen hebben hun productie al afgeschaald. En zowel Renault als Volkswagen zien af van hun plannen om elektrische divisies naar de beurs te brengen. Er is te veel onzekerheid. Toen Duitsland de aanschafsubsidie schrapte, daalden de verkopen met 50%. In Nederland is de bijtelling stapsgewijs verhoogd en moeten eigenaren vanaf 2025 bpm en wegenbelasting gaan betalen. (FD)

IMF: wereldeconomie groeit 3,1%

Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt voor dit jaar een groei van de wereldeconomie met 3,1%. Dat is al iets meer dan bij de presentatie van de World Economic Outlook, toen de economen nog van 2,9% uitgingen. Maar de groeipercentages zijn historisch laag. Over de periode 2000-2019 lag de gemiddelde groei op 3,8%. De wereldeconomie stevent af op een zachte landing. De inflatie daalt sneller dan verwacht en de schade van de renteverhogingen is beperkt. (FD - Telegraaf)

Geld klotst tegen de plinten bij Noors staatsfonds

Het Noorse staatsfonds heeft vorig jaar een recordwinst geboekt. Het rendement op zijn investeringen kwam uit op 16,1%, omgerekend bedroeg de winst 197 mrd euro. Dat was vooral te danken aan de sterk presterende technologiefondsen. Die waren goed voor de helft van de totale beleggingswinst. Het fonds waarschuwde wel, dat het deze mate van groei niet kan voortzetten in de toekomst. (FD)

Damrak bereikt bijna nieuw record

De AEX won gisteren 0,1%, maar dat was onvoldoende om een nieuw record neer te zetten. Omdat Manpower de eigen prognoses versloeg, konden ook andere uitzenders zoals Randstad (0,5%) de weg omhoog vinden. Exor (1,8%) mocht zich tot dagwinnaar kronen. Philips (-1%) en Prosus (-0,8%) gaven terrein prijs. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Alfen (1,9%) en AMG (-3,2%). Bij de smallcaps viel Renewi (-5,2%) op na een bericht over moeilijke marktomstandigheden. Avantium daalde 4,1%. De grote uitblinker was Onward Medical (21,6%).

Wall Street: Gemengd

Wall Street sloot gisteren verdeeld. De Dow Jones won 0,35%, de S&P500 daalde fractioneel en de Nasdaq leverde 0,8% in. Beleggers waren in afwachting van de resultaten van Alphabet (-1,1%) en Microsoft (-0,3%). De Fed neemt deze week een besluit. Het blijkt dat het aantal vacatures in de VS onverwacht gestegen is. General Motors (7,8%) kwam met beter dan verwachte resultaten. UPS (-8,2%) was onderin te vinden, er komt een grote ontslagronde.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot