vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX future test steunzone

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van ruim een half procent.

Donderdag bleef de AEX nog dicht bij huis met een nipte stijging van 0,1 procent naar 780,31 punten.

De ‘renterally’ van december, toen de toelichting van Fed-voorzitter Jerome Powell bij het rentebesluit ‘dovish’ werd geïnterpreteerd, is in januari ingeruild voor twijfel.

Licht oplopende rentes en winstnemingen bij vooral technologie-aandelen beheersten de afgelopen dagen dan ook het beeld op aandelenbeurzen. Op Wall Street daalde techbeurs Nasdaq donderdagavond zelfs voor de vijfde handelsdag op rij, met een half procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index wel nipt in het groen bleef. 

De ogen zijn vandaag vooral gericht op het officiële banenrapport over december. Beleggers hopen op een banengroei in de VS in combinatie met een afnemende loondruk. Commerzbank sluit niet uit dat het rapport gaat tegenvallen. 

Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP bleek donderdag echter nog mee te vallen. Het aantal banen steeg in december met 164.000, tegen 101.000 een maand eerder en een verwachting van 130.000. 

De Japanse Nikkei 225 handelde vanochtend 0,4 procent hoger, terwijl de beurzen in Seoel, Shanghai en Hongkong juist circa een half procent prijs gaven. Op weekbasis geven de Aziatische beurzen terrein prijs, met als negatieve uitschieter de beurs in Hongkong met een daling van krap drie procent.

Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag ook aandacht voor de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in december van ISM en de inflatie in de eurozone. 

In Nederland maakte het CBS vanochtend al bekend dat de inflatie volgens een snelle raming in december is gedaald naar 1,2 procent. Exclusief energie bedroeg de inflatie afgelopen maand 3,4 procent. In november was dat 4,2 procent.

AEX future

De beurs in Amsterdam kijkt opnieuw tegen een openingsverlies aan. De future weet niet voor een opleving te zorgen in het dalende trendkanaal en test opnieuw de steunzone op 777,50 punten, gevormd door de recente bodems en deze van 7 december 2023. 

Een neerwaartse doorbraak zal ruimte vrijmaken voor een grotere correctie, richting de bodem van eind november rond 765 punten. De conditie lijkt wat te verzwakken, daar de koers tevens afketst op het kortlopende 25-daags gemiddelde. Deze trad recent op als weerstand en kan een indicatie zijn van lagere koersen. 

 

 

Overig nieuws

Bitcoin-beleggers hopen op etf

Cryptomunt bitcoin is voer voor speculanten. De Amerikaanse goedkeuring van een eerste indextracker die de actuele bitcoin-prijs volgt, doet de prijs op en neer gaan. Vele beleggers verwachten een koersexplosie als de SEC de eerste etf op de spotprijs goedkeurt. Anderen mikken juist op een crash. BlackRock wacht op een oordeel van de SEC en dat zou tussen 8 en 10 januari moeten komen. Naarmate de entree voor deze grote beleggingsmarkt dichterbij komt, stappen speculanten in om te profiteren. (Telegraaf)

Containerprijs verdubbeld

De dreiging in de Rode Zee heeft gevolgen voor de prijs van containervervoer. De prijs voor een grote container van Shanghai naar Rotterdam is in een week tijd verdubbeld. De tarieven voor vervoer van oost naar west zullen de komende weken verder stijgen. De aanvallen van Houthi’s dwingen rederijen om te varen via Kaap de Goede Hoop, een reis die tien dagen langer duurt. Dat legt beslag op de beschikbare capaciteit. Daarnaast hebben rederijen toeslagen ingevoerd vanwege de explosieve situatie. Importerende bedrijven worden geconfronteerd met fors hogere kosten voor zeetransport. (FD)

Damrak: Winstje

Er brak weer enig optimisme door op de beursvloer. De AEX sloot 0,1% hoger. Besi (-2,5%) leverde het meeste in. UBS haalde het van de kooplijst. RELX (1,4%) kreeg een hoger koersdoel en het koopadvies bleef gehandhaafd. Philips (2%) won het meeste. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Alfen (-3,3%) enerzijds en Inpost en van Lanschot Kempen anderzijds (beide 2,5%).

Wall Street: Verlies voor Apple

De Dow Jones sloot gisteren 0,03% hoger, terwijl de S&P500 (-0,34%) en de Nasdaq (-0,56%) terrein verloren. Beleggers maken zich zorgen over de rente en de Rode zee. Apple (-1,27%) kreeg een neutrale beoordeling van een zakenbank. Walgreens won 5,5%, het gaat minder dividend uitkeren om meer reserves op te bouwen. Mobileye Global daalde bijna 25% na negatieve voorspellingen voor de omzet. Het heeft last van een tekort aan chips en de nasleep van de coronacrisis.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff