vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX richting lagere opening na afketsen future

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het groen. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,0 procent hoger op 777,79 punten.

Beleggers verteren nog de Amerikaanse inflatiecijfers uit de VS van donderdag, net als een stijging van de wekelijkse steunaanvragen. Vanmiddag volgen de Amerikaanse producentenprijzen, die een indicatie geven van de toekomstige inflatie.

Afgelopen maand steeg de inflatie in de VS met een bescheiden 0,2 procent op maandbasis, net als in juni, terwijl de kerninflatie ook in beide maanden met 0,2 procent aantrok.

Desondanks zijn sommige analisten bezorgd dat de hoger dan voorziene steunaanvragen, die eveneens op donderdag verschenen, een teken van zwakte zijn.

De eerste steunaanvragen, die een beeld geven van het aantal ontslagen werknemers, daalden in de week eindigend op 5 augustus tot 248.000. Economen hielden rekening met 230.000.  

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs is afgeketst op de oude weerstand rond 779 punten. Sindsdien is de koers wat gaan corrigeren, waardoor deze zich momenteel bevindt ter hoogte van de oude toppen van eerder deze week. 

Een succesvolle pullback kan leiden tot een nieuwe uitbraakpoging boven 779, echter een neerwaartse doorbraak brengt de future weer terug in de smalle bandbreedte van de afgelopen week.

 

 

Overig nieuws

PayPal komt met eigen stablecoin

PayPal komt als eerste grote, gereguleerde partij met een eigen stablecoin, de PayPal USD (PYUSD). Een stablecoin heeft een stabiele waarde van 1 dollar. Gebruikers ruilen een dollar voor een stablecoin, waarmee cryptotransacties verricht kunnen worden. Het Amerikaanse betaalbedrijf heeft vergaande cryptoplannen. De cryptomarkt wordt volwassener en breder geaccepteerd. Stablecoins kunnen in die ontwikkeling een grote rol spelen. (FD)

ForFormers verkoopt minder veevoer

Het waren tegenvallende cijfers van ForFarmers. Dat komt door krimpende veestapels en prijsconcurrentie. Het was ook een volatiele markt voor grondstoffen en kunstmest. De brutowinst van het bedrijf daalde met 8,7% naar 234,8 mln euro. Het streven is om met de focus op Duitse en Poolse markten en uitbreiding in het Verenigd Koninkrijk de resultaten te verbeteren. (FD - Telegraaf)

Damrak: Goedgemutst

Beleggers begonnen optimistisch en zagen hun optimisme alleen maar groeien. De AEX sloot met 1% winst. Besi (3,2%) ging aan kop, maar ABN Amro (-0,3%) daalde voor de tweede dag op rij. De huren stijgen en de resultaten van CTP (4,4%) vielen goed bij beleggers. Corbion won 3,2%. Maar de grootste daler in de Midkap was SBM Offshore (-5,6%), nadat omzet en winst flink gedaald waren. Tussentijds werd een koersverlies van 10% aangetikt.

Wall Street: Vlak

Het inflatiecijfer in de VS viel weer mee, maar de beurzen sloten min of meer vlak. De Dow Jones eindigde 0,15% hoger, de S&P500 sprokkelde er 0,03% bij en de Nasdaq won 0,12%. De terughoudendheid werd veroorzaakt door Mary Daly van de Fed, die hintte op een verdere renteverhoging. Disney (4,86%) behoorde tot de winnaars. Het gaat de abonnementsprijzen verhogen en publiceerde beter dan verwachte resultaten. Tapestry (-15,91%) maakte de overname van Capri (55,75%) bekend.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff