vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Uitbraak future wijst op groene opening AEX

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het groen. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,4 procent hoger op 770,22 punten.

De markten openen hoger in aanloop naar inflatiecijfers uit de Verenigde Staten, die vanmiddag verschijnen.

In de cijfers over juli, hopen beleggers een beeld te krijgen of de Federal Reserve eindelijk klaar is met het agressief bestrijden van de hoge inflatie door het verhogen van de rente.

Economen denken dat de Amerikaanse inflatie in juli is gestegen van 3,0 naar 3,3 procent. Maar de kerninflatie daalde volgens hen van 4,8 naar 4,7 procent.

Op het sentiment weegt wel het nieuws van gisteren van de dalende consumentenprijzen in China, in lijn met de zwakke handelsdata die eerder in de week al verschenen. Hierdoor zijn er zorgen dat de groei van de tweede grootste economie ter wereld hapert.

Desondanks denken analisten dat de deflatie in China wel kan helpen om de inflatie in de VS en in andere regio's omlaag te krijgen.

AEX future

De AEX koerst af op een hogere opening. De future laat voorbeurs zien dat het de smalle neutrale bandbreedte tussen 764 en 773 punten wil verlaten en doet een uitbraakpoging. Slaagt deze wacht er opwaarts opnieuw weerstand rond 779 punten, de bovenzijde van de grotere neutrale bandbreedte. 

De koers heeft rond de 779 punten enkele eerdere uitbraakpogingen zien mislukken. De uitbraak van eind juli bleek slechts van korte duur, waardoor deze weerstandszone een hardnekkige is gebleken. Mocht de future kunnen doorbreken zou dit een sterk positief signaal zijn.

 

 

Overig nieuws

Italiaanse bankenbeleggers bekomen van de schrik

Het plan van de Italiaanse regering om de overwinsten van Italiaanse banken af te romen via een extra belasting viel helemaal verkeerd bij beleggers. De regering is deels teruggekomen van de plannen. Er komt een plafond op de belastingafdracht. Dinsdag liepen bankaandelen in Italië zware averij op, er ging 10 mrd euro aan marktwaarde in rook op. (FD)

WeWork wankelt

Het was ooit een veelbelovende start-up, maar nu wordt getwijfeld of WeWork overeind blijft. Het bedrijf heeft aanzienlijke twijfels over zijn toekomst. De flexkantorenverhuurder kreeg in 2019 een waardering van 47 mrd dollar, daar was gisteren nog 450 mln van over. WeWork kwam aan de rand van de afgrond door de coronapandemie, een wankel verdienmodel en onrealistische marktverwachtingen. (FD - Telegraaf)

China kampt met deflatie

In China is er sprake van deflatie. Het maakt opnieuw duidelijk dat de tweede economie ter wereld niet op stoom weet te komen na het beëindigen van de strikte coronamaatregelen. Zowel de producenten- als de consumentenprijzen zijn in juli gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Er is sprake van een tegenvallende vraag en een inzakkende vastgoedmarkt. De vraag is nu hoe de beleidsmakers zullen reageren met fiscale en monetaire steun. (FD)

Damrak: Optimistisch

De stemming was prima, de AEX sloot 0,4% hoger. Dat lag niet aan de bedrijfscijfers, want de bedrijven die gisteren met hun resultaten kwamen presteerden juist tegendraads. ABN Amro (-2,1%) was de grootste daler. De bank profiteert van de hogere rente, maar kwam niet met een nieuw aandeleninkoopprogramma. De cijfers van Ahold Delhaize (-0,7%) vielen ook niet goed. Grootste stijger onder de hoofdfondsen was Shell. De uitersten van de Midkap waren Alfen (4,9%) en KLM Air France (-1,6%).

Wall Street: Pessimistisch

De Dow Jones sloot 0,5% lager en de S&P500 leverde 0,7% in. De Nasdaq eindigde met een verlies van 1,17%. Vooral rentegevoelige aandelen hadden een matige dag. Nvidia leverde bijna 5% in, Apple daalde een kleine procent en Tesla koerste autonoom 3% lager. Vooruitzichten van een aanhoudende inflatie wekken de zorg dat de Fed de rente nog verder zal verhogen. Bankaandelen hadden opnieuw een slechte dag. Wells Fargo en Bank of America koersten opnieuw lager, nadat ze dinsdag al zwaar te lijden hadden onder de afwaardering van een aantal banken door Moody’s. Penn Entertainment won ruim 9% na een deal met Disney’s ESPN over het aanbieden van sportweddenschappen.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff