vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX koerst af op hogere opening

De Amsterdamse beurs gaat woensdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong circa 0,7 procent in het groen.

De beurzen reageerden dinsdag nog negatief op de zwakke macrocijfers uit China en bankaandelen werden in zowel Europa als de VS van de hand gedaan.

Italiaanse banken als UniCredit en Intesa Sanpaolo verloren dinsdag 6 procent tot bijna 9 procent door het nieuws dat de Italiaanse regering extra belasting gaat heffen op de overwinsten van banken, wat volgens analisten van ING geen complete verrassing is. Ook financials elders in Europa stonden onder druk. 

Ook in de VS stonden veel banken onder druk en moest de bankensector in de S&P 500 ruim 1 procent inleveren. Kredietbeoordelaar Moody's dreigt de kredietwaardigheid van zes grote Amerikaanse banken, waaronder US Bancorp en State Street, te verlagen, nadat maandagavond de rating voor een groep kleinere banken al werd verlaagd. De kredietanalisten wezen op de recente kwartaalcijfers, die volgens hen een toenemende winstdruk lieten zien. Er dreigt volgens Moody's een milde recessie en de kwaliteit van de activa van banken dreigt onder druk te komen staan, vooral de portefeuilles met commercieel vastgoed.

Vannacht werd in China bekend dat de consumentenprijzen zijn gedaald in juli. Dat is voor het eerst in meer dan twee jaar tijd. En de Chinese producentenprijzen blijven ook maar dalen.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat een mooie opleving zien. De future is tijdens de recente correctie opgevangen rond het niveau van de oude bodems op 763 punten en laat een mooie reactie zien. Wel blijft de koers nog altijd binnen de uiteinden van de consolidatie van afgelopen week. Een doorbraak hieruit zal van grote invloed zijn op het nadere koersverloop. 

Opwaarts zal er moeten worden afgerekend met het terugkerende weerstandsniveau rond 779, voordat er verder kan worden gekeken naar de top van eind juli. 

 

 

Overig nieuws

Verhoog gasproductie uit Noordzee

Nederland leunt te veel op import van olie en gas. Energie-experts roepen Nederland op om meer olie en gas uit de Noordzee te gaan oppompen, net als de Britten en de Noren doen. Eigen olie en gas zijn goedkoper en de winning is minder vervuilend dan elders. Een koude winter kan opnieuw tot hoge prijzen leiden. Daar moet Nederland zich tegen wapenen. Door zelf meer te winnen verlaagt Nederland de afhankelijkheid van buitenlandse aanbieders. (Telegraaf)

Hoge kerninflatie duidt op oververhitte economie

De inflatie in Nederland ligt hoger dan in de rest van Europa. Dat komt volgens DNB door een combinatie van eenmalige factoren en een voortdurende economische oververhitting van de economie. De kerninflatie, waar de volatiele energieprijzen buiten beschouwing worden gelaten, loopt in Nederland harder op dan het gemiddelde in de eurozone. Door de oververhitting stijgen prijzen van goederen en diensten hier harder. Loonsverhogingen spelen daarin een rol. De arbeidsmarkt is hier krap. (FD)

Farmaceuten profiteren van obesitasmedicijn

Wegovy is een populair obesitas-medicijn dat wordt geproduceerd door Novo Nordisk. Uit onderzoek blijkt dat het medicijn ook het risico op hartafwijkingen vermindert met zo’n 20%. Analisten denken dat de vraag hierdoor aantrekt. Novo Nordisk won ruim 17%. Ook andere farmaceuten profiteerden van de verwachtingen. Eli Lilly werkt aan een concurrerend middel. Na bekendmaking van de kwartaalcijfers dikte het aandeel flink aan. (FD)

Damrak: kleur rood is dominant

Het wilde niet echt op de beurs. De AEX gaf 0,7% prijs. Slechts zes hoofdfondsen sloten hoger, onder leiding van Ahold Delhaize (0,9%). Besi (-3,1%) sloot onderaan de lijst. Bankaandelen stonden onder druk. ING daalde 2,1% en ABN Amro verloor 1,6%. Ook in de Midkap overheerste de kleur rood. Corbion won 1,1%, terwijl Basic Fit (-5,2%) als laatste eindigde. PostNL steeg een bescheiden 0,1%, na de winst van 9,5% op maandag.

Wall Street: onrust rond banken is terug

Tegenvallende cijfers uit China en onrust rond de bankensector drukten Wall Street in het rood. De Dow Jones leverde 0,5% in, de S&P500 daalde 0,4% en de Nasdaq verloor 0,8%. Moody’s kwam met een aantal afwaarderingen in de bankensector. Bank of New York Mellon (-1,3%) en State Street (-0,4%) komen op een watchlist. Het nieuws leidde meteen tot onrust. Beyond Meat kelderde bijna 15% na het missen van de omzetprognose. UPS (-0,9%) verlaagde de omzetverwachting. Eli Lilly won 15% op de kwartaalcijfers en goed nieuws rond een obesitasmedicijn. Organon won bijna 9%.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff