vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX gaat lager van start

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong circa 0,4 procent in het rood, ondanks het positieve slot maandagavond in New York. 

Gisteren was de nieuwe week rustig begonnen en daalde de AEX minder dan 0,1 procent. De Europese beurzen bleven maandag ook dicht bij huis. Beleggers zijn op hun hoede, in afwachting van de inflatiecijfers uit de VS en China later deze week. Volgens analisten van IG zijn deze cijfers "belangrijke testen voor de markt".

Economen denken dat de Amerikaanse inflatie in juli is gestegen van 3,0 naar 3,3 procent. Maar de kerninflatie daalde volgens hen van 4,8 naar 4,7 procent. 

Dinsdagochtend werd nog bekendgemaakt dat de inflatie in Nederland en Duitsland verder is gedaald. In Duitsland daalde de inflatie van 6,4 procent in juni naar 6,2 procent in juli, conform voorlopige cijfers. 

De Nederlandse consumentenprijzen stegen in juli met 4,6 procent op jaarbasis. In juni was dit nog 5,7 procent. Deze daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van energie.

In juli waren de prijzen exclusief energie en motorbrandstoffen 6,8 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. In juni was de prijsstijging op jaarbasis nog 7,2 procent.

Ook de prijsontwikkelingen van kleding en voeding hadden een neerwaarts effect op de ontwikkeling van de inflatie. Kleding was in juli 5,5 procent duurder dan een jaar eerder was dat 10,5 procent. 

Verder was er nieuws uit China, waar de export in juli opnieuw met dubbele cijfers is gedaald. De daling was nog iets scherper dan economen hadden voorzien.

AEX future

De future van de Amsterdamse beurs laat voor de openingsgong een daling zien. De koers is gecorrigeerd richting de oplopende bodemlijn, waar steun gevonden moet worden om niet opnieuw te verzwakken. 

Een neerwaartse doorbraak maakt ruimte vrij voor een grotere daling richting de onderzijde van de neutrale bandbreedte rond 747 punten. 

 

 

Overig nieuws

VinFast wil naar de beurs

De Vietnamese autofabrikant VinFast wil via een spac naar de beurs. De deal kan het eigen vermogen van de fabrikant van elektrische auto’s een boost geven. VinFast is eigendom van de rijkste man van het land, Pham Nhat Vuong. Bloomberg verwacht echter dat het bedrijf zijn beurswaarde niet zal kunnen vasthouden. (FD)

Boete voor Nationale Nederlanden

Toezichthouder AFM heeft aan Nationale Nederlanden een bestuurlijke boete van 425.000 euro opgelegd. De verzekeraar meldde de misstanden zelf. Tienduizenden klanten kregen zeven jaar lang verkeerde informatie over de waarde van hun polis. Andere kregen jaren geen verplichte start-,stop-, of wijzigingsbrieven. Het gaat om vier overtredingen van de pensioentak van Nationale Nederlanden. Nadat de fout werd ontdekt heeft NN de deelnemers en nabestaanden geïnformeerd en gecompenseerd. (Telegraaf)

Delhaize maakt 15 winkels zelfstandig

Supermarktketen Delhaize gaat verder met een omstreden plan. Het kondigde de verkoop van 15 winkels aan zelfstandig ondernemers aan. De Belgische keten wil alle 128 franchisewinkels verkopen aan de ondernemers. Volgens Delhaize verliezen franchisewinkels marktaandeel, terwijl zelfstandige winkels doorgaans beter draaien. Vakbonden zijn fel tegen, het is afwachten of deze stap opnieuw tot grootschalige stakingen gaat leiden. (FD)

Damrak: PostNL springt eruit

De Amsterdamse beurs begon voorzichtig aan een nieuwe week. De AEX sloot 0,1% in de min. PostNL sprong eruit met een koerswinst van 9,5%. De postbezorger werd beloond voor de hogere winstverwachting. Prosus leverde 2,5% in, terwijl IMCD 2,61% steeg.

Wall Street begint enthousiast

Enthousiast zijn beleggers begonnen aan de nieuwe handelsweek. De Dow Jones won 1,16%, de S&P500 steeg 0,9% en de Nasdaq 0,61%. Apple (-1,73%) daalde voor de vijfde dag op rij. Tesla verloor 0,95%, het verliest zijn financieel directeur. 80% van de 422 bedrijven uit de S&P500 die hun resultaten hebben gepubliceerd, wist de verwachtingen te overtreffen. Berkshire Hathaway won 3,41% op de resultaten. BionTech (-7,49%) en Moderna (-6,46%) verkopen minder coronavaccins.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff