vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Licht lagere opening AEX voorzien

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong zo'n 0,2 procent in het rood. 

De Amsterdamse beurs leverde vorige week 3 procent in. De Amerikaanse banencijfers wisten niet echt te inspireren. 

Vorige week werden de markten getrakteerd op oplopende rentes, vooral in de VS, en dat drukte de aandelenkoersen. 

De productie van de Duitse industrie is in juni opnieuw gedaald, zo bleek maandag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek. De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, lag in juni 1,5 procent lager dan een maand eerder. In mei daalde de productie met een bescheiden 0,1 procent.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat een lichte daling zien. Na de mislukte uitbraak boven weerstandsniveau 779 is de future teruggezakt binnen de voormalige neutrale bandbreedte.

Hier lijkt rond 762 punten wat steun te zijn gevonden, maar de herstelbeweging stuit op weerstand op 772,30 punten. Een nieuwe verbetering treed op bij een opwaartse uitbraak. Ketst de koers opnieuw af wacht aan de onderzijde van de bandbreedte het volgende steunpunt. 

 

 

Beursagenda

Beleggers hoeven zich de komende beursweek niet te vervelen. Het cijferseizoen gaat op volle kracht verder en er staan diverse interessante macro-economische cijfers op de agenda, waarbij vooral de Amerikaanse inflatie in het oog zal springen.

De beursweek gaat rustig van start. PostNL heeft de boeken over het tweede kwartaal zojuist al geopend en dat was een meevaller. Ook de Duitse industriële productie is al bekend gemaakt: deze bleek opnieuw te zijn gedaald. Het aandeel ING gaat ex-dividend.

Morgen zijn er geen Nederlandse bedrijven met cijfers. Over de grens wordt onder andere uitgekeken naar de resultaten van Bayer (voorbeurs), Eli Lilly en UPS (na de middagboterham).

Ook de Chinese en Amerikaanse handelsbalans, de Nederlandse en Duitse inflatie en de Amerikaanse groothandelsvoorraden krijgen ongetwijfeld wat bekijks. Een snelle raming van het CBS wees vorige week uit dat de Nederlandse inflatie in juli uitkwam op 4,6%, tegen 5,7% in juni. De cijfers van morgen zullen uitwijzen of dit nog moet worden bijgesteld.

Woensdag staan de kwartaalcijfers van ABN Amro, Ahold Delhaize en Ebusco op de rol. In de VS is Disney aan zet. Verder worden de Chinese consumenten- en producenten en het vertrouwen van Amerikaanse MKB-ondernemers gepubliceerd.

Donderdag volgen de halfjaarcijfers van SBM Offshore, Corbion, ForFarmers, CTP, het Duitse Thyssenkrupp en het Chinese Alibaba. De Opec presenteert het maandelijkse rapport over de oliemarkt. Het CBS maakt de industriële productie in ons land bekend.

Maar de focus zal die dag vooral liggen op de Amerikaanse inflatie. Vorige maand was dit cijfer gedaald naar 3%, tegen 4% in mei. De kerninflatie, waarbij de prijzen voor brandstof en voedingsmiddelen buiten beschouwing wordt gelaten, nam licht af, van 5% naar 4,8%. Donderdag weten we of die daling in juli is voortgezet. Als dit het geval is, slinkt de kans dat de Fed volgende maand de rente nog verder gaat verhogen.

Vrijdag zijn er geen kwartaalcijfers, maar de macro-economische agenda is goed gevuld, met onder andere het aantal faillissementen in Nederland, de groei van de Britse economie over het tweede kwartaal, een nieuw maandrapport van het Internationaal Energie-agentschap (IEA), de Amerikaanse producentenprijzen en het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff