vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX future terug in het groen

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong meer dan een half procent in het groen. 

Donderdag gaf de AEX nog 0,6 procent prijs op een slotstand van 770,07 punten. De hele week sloot de AEX al in het rood, waarbij opgeteld circa 3 procent werd prijsgegeven. Eind vorige week scherpte de hoofdindex juist nog zijn jaarrecord aan.

Beleggers kijken deze week vooral naar de oplopende rentevergoedingen op Amerikaanse staatsobligaties, waarvan de tienjarige variant vanochtend noteerde op een rentevergoeding van 4,18 procent, ofwel een stijging op weekbasis van meer dan 20 basispunten.

Het Amerikaanse begrotingstekort bedraagt dit jaar circa 5,8 procent, en de totale staatsschuld als percentage van de economie is ongeveer 113 procent. Woensdag kondigde het Ministerie van Financiën nog aan om volgende week voor 103 miljard dollar aan ‘Treasuries’ te plaatsen, om overheidstekorten te financieren. 

De tegenvallende hoogte van de plaatsing kwam in de nasleep van een afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS door kredietbeoordelaar Fitch. Die verlaagde de rating van AAA naar AA+, en die combinatie leidde tot nervositeit op de internationale aandelenbeurzen. 

Naar aanleiding van de verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid hebben twee voormalige ministers van financiën, Hank Paulson en Timothy Geithner, opgeroepen tot fiscale terughoudendheid. Zij menen dat de VS inderdaad te lang geprofiteerd heeft van een 'gratis lunch'.

Ondertussen bedragen de rentebetalingen voor de VS bijna 1.000 miljard dollar tegenover slechts 500 miljard dollar drie jaar geleden, toen de rente door corona op een historisch dieptepunt noteerde. 

Wall Street koerste donderdagavond terughoudend in aanloop naar rapportages nabeurs van Apple en Amazon, en de hoofdindices gaven enkele tienden van een procent prijs.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat deze ochtend wat herstel zien, nadat de afgelopen dagen wat terrein is prijsgegeven. De verkoopdruk is na de uitbraak boven 779 punten toegenomen, waardoor de future al snel weer terugviel binnen de voormalige neutrale bandbreedte.

Voorbeurs koerst de future weer boven de voormalige koersbodems, wat de neerwaartse uitbraak neutraliseert. Boven het huidige koersniveau wacht er weerstand rond 779 punten. Een doorbraak zal de index weer wat ademruimte geven. 

 

 

Overig nieuws

Lufthansa ziet winst hoger koersen

Lufthansa Group heeft de weg omhoog gevonden. Het verwacht dat de winst in het lopende kwartaal hoger zal uitkomen dan in dezelfde periode in 2019. De vraag naar vliegreizen blijft groot, ondanks de hoge inflatie en het gedaalde consumentenvertrouwen. Tot de luchtvaartgroep behoren ook Swiss en Austrian Airlines. Samen boekten zij een omzet van 9,4 mrd euro (+17%) over het tweede kwartaal. Het aangepaste bedrijfsresultaat kwam uit op 1,1 mrd euro en een nettowinst van 881 mln euro. Voor het hele jaar verwacht de groep een resultaat van minstens 2,6 mrd euro. Ondanks dat de resultaten een hoge vlucht nemen, zette de aandelenkoers een daling in. Beleggers waren teleurgesteld over de vrije kasstroom. (FD)

Omzetgroei AB InBev, behalve in VS

AB InBev kampt met de gevolgen van een omzetdaling in de VS. De volumedaling van 1,4% van de grootste brouwer ter wereld komt door de lagere verkopen op de Noord-Amerikaanse markt. Tot voor kort was Bud Light het best verkopende biermerk van de VS. Reclame-uittingen met een transgender vrouw pakten totaal verkeerd uit en leverden een boycot van het merk op. De omzet lag in de VS 10,5% lager. Hogere omzetten elders in de wereld, vooral in Azië, compenseerden de neergang in de VS. De resultaten waren beter dan analisten verwacht hadden. Zij waren vooral positief over de verwachtingen voor het hele jaar. Ondanks de boycot verwacht AB InBev dat de ebitda dit jaar met 4% tot 8% zal stijgen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Vijf op een rij

De AEX (-0,6%) sloot voor de vijfde dag op rij lager. Dat lag niet aan ING (1,5%), dat de grootste stijger was na een recordwinst. Onderaan noteerden IMCD en DSM Firmenich, die beide 3,4% inleverden. Vandaag komt IMCD met cijfers, maar het had last van de slechte resultaten van een branchegenoot. Unilever en Relx noteerden beiden ex dividend. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door SBM Offshore (1,9%) en Corbion (-3%).

Wall Street wacht op Apple en Amazon

Beleggers leken vooral te wachten op de cijfers van Amazon en Apple, die nabeurs zouden komen. Veel beweging zat er niet in de markt. De Dow Jones sloot 0,19% lager, de S&P500 daalde 0,26% en de Nasdaq gaf 0,1% prijs. Binnen de indices waren er wel uitschieters. Zo knalde PayPal 12% omlaag en Qualcomm maakte een duikvlucht van 8%, na tegenvallende resultaten. Etsy verloor bijna 14% door sombere verwachtingen voor het derde kwartaal. In de reissector werd de stemming verprutst door Expedia (-16%) en Spirit Airlines (-7%) vanwege tegenvallende resultaten. Er waren ook winnaars, zoals Tesla (2%), Nio (6%) en Xpeng (4%). Snellaadbedrijf EVgo kwam met beter dan verwachte cijfers, de koers laadde in korte tijd tot 22% bij.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff