vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Klein verlies in AEX future

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting zonder grote beweging van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong vrijwel onveranderd. 

Woensdag moest de AEX onder aanvoering van DSM-Firmenich nog klappen incasseren met een verlies van 1,4 procent op een slotstand van 775,03 punten.

De markten openden woensdag in mineur nadat kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van de VS verlaagde, van AAA naar AA+. De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen noemde de verlaging "arbitrair" en gebaseerd op oude data. 

Obligatiebeleggers leken het nieuws naast zich neer te leggen en het rendement op Amerikaanse staatsobligaties kwam amper van zijn plaats.

Hier kwam verandering in nadat het Ministerie van Financiën in de loop van de dag aankondigde volgende week voor 103 miljard dollar aan ‘Treasuries’ te plaatsen, om overheidstekorten te financieren. Het jaarlijkse rendement op een tienjarige staatsobligatie klom daarna met ongeveer 10 basispunten naar vanochtend 4,11 procent, de hoogste stand sinds november. 

Marktvolgers nuanceerden de downgrade door Fitch en stelden dat deze de aandelenmarkten op de lange termijn niet veel schade zal toebrengen. 

Topman Jamie Dimon van JPMorgan noemde de afwaardering van Fitch zelfs "belachelijk" en ook irrelevant. 

Techbeurs Nasdaq sloot de handelsdag af met een verlies van 2,2 procent, terwijl de meer traditioneel samengestelde Dow Jones index het verlies beperkte tot 1,0 procent. 

Sommige marktanalisten wezen erop dat beleggers ook op zoek waren naar een aanleiding om winsten te nemen, na het voorspoedige koersverloop op de beurzen dit jaar. 

In Azië noteren de Chinese beurzen vanochtend enkele tienden van een procent in het groen, terwijl de andere hoofdbeurzen terrein prijsgeven, met als negatieve uitschieter de beurs in Tokio met een verlies van meer dan een procent. 

De septemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdag 2,3 procent, ofwel 1,88 dollar, lager op 79,49 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Beleggers hebben vandaag oog voor onder meer het rentebesluit van de Bank of England en de inkoopmanagersindices voor de dienstensector die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven.

AEX future

De future van de Amsterdamse beurs is wat verder onder druk komen te staan. Maandag ontstond het eerste haarscheurtje in het technische plaatje, toen de koers een lagere top begon te vormen. De daarop volgende correctie is niet opgevangen rond het oude uitbraakniveau, waardoor de future is teruggezakt binnen de voormalige neutrale bandbreedte.

Ook de oplopende bodemlijn heeft niet voor steun weten te zorgen. In plaats daarvan heeft de future de oude weerstandszone vanaf de onderzijde getest en is het wat verder teruggezakt. Mogelijk dat de koers wat steun weet te vinden rond het cluster van oude toppen en bodems rond 768. Bij een neerwaartse doorbraak wacht er rond 747 de onderzijde van de neutrale bandbreedte. 

 

 

Overig nieuws

Kans van slagen groeit voor massaclaim bij Petrobras

De Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras heeft zich schuldig gemaakt aan grootschalige fraude. Het bedrijf was de spil in een corruptieschandaal. Zelf ziet het zich als slachtoffer van de fraude, maar een rechter denkt daar anders over. Dat is belangrijk voor beleggers die op een schadevergoeding uit zijn. De kans op een massaclaim groeit door de rechterlijke uitspraak. (FD)

Meta vraagt toestemming voor gepersonaliseerde advertenties

Meta vraagt Europese gebruikers binnenkort toestemming voor het aanbieden van gepersonaliseerde advertenties. Die zijn gebaseerd op het kijk- en klikgedrag van de gebruiker. De eigenaar van onder meer Facebook en Instagram hoopt met de toestemming van gebruikers te voldoen aan Europese privacywetgeving. Het bedrijf is afhankelijk van advertentie-inkomsten. Omzet- en winst kunnen een tik krijgen als maar weinig gebruikers toestemming verlenen. (FD)

Beleggers schrikken niet van downgrade VS

Fitch verlaagde de kredietstatus van de Verenigde Staten. Een verlaging kan leiden tot forse bewegingen op de financiële markten. Maar professionele beleggers leken niet erg onder de indruk van de historische stap van de kredietbeoordelaar. Volgens een beleggingsstrateeg is het beleid van de Fed veel belangrijker voor het vertrouwen van beleggers. Het gaat om de vraag hoe de economie er voor staat en wat de dollar waard is. Daar komt bij dat beleggers geen alternatief hebben, ze kunnen niet om Amerikaanse staatsobligaties heen. De VS vormen een buitencategorie, zegt een econoom. Het rapport van Fitch vertelt weinig nieuws, maar laat zien dat er wel wat aan de hand is. (FD)

Damrak: Tijd om winst te pakken

De afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS deed niets op de obligatiemarkten. Op de aandelenmarkten leek het een signaal te zijn om winst te nemen. De AEX sloot 1,4% lager. Grootste verliezer was DSM-Firmenich (-6%) na tegenvallende resultaten. Prosys (-4%) en Adyen (-2,5%) bevonden zich ook in de achterhoede, net als Besi (-2%) en ASML (-2,4%). Unilever (-0,5%) en AkzoNobel (-0,1%) kregen een koersdoelverhoging. Heineken (0,2%) noteerde ex dividend maar was lange tijd de enige stijger, uiteindelijk gepasseerd door Relx (0,3%). De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Alfen (-6,3%) en OCI (2,3%).

Wall Street doet stapje terug

Beleggers leken voor een adempauze te kiezen. De beurzen deden een stapje terug. De Dow Jones leverde 0,98% in, de S&P500 verloor 1,38% en de Nasdaq daalde 2,17%. Analisten verwachten niet dat de lagere kredietwaardigheid van de VS tot langdurige dalingen op de aandelenmarkt zal leiden. Het was de aanleiding om winst te nemen na een maand van koersstijgingen. Apple daalde 1,55%, Microsoft verloor 2,63% en Amazon 2,64%. Sommige chipaandelen zagen de koers nog meer dalen. AMD dook 7,02% omlaag en Nvidia 4,81%. Solar Edge Technologies kelderde 18% na tegenvallende cijfers en een winstwaarschuwing.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff