vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX gaat lager van start

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,5 procent lager op 788,19 punten.

De Europese beurzen lijken de verliezen van dinsdag een vervolg te geven, nadat Fitch negatiever werd over de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten, wat na het sluiten van Wall Street op het sentiment drukte.

De kredietwaardigheid werd verlaagd, enkele weken nadat het land op het punt stond om in een default te raken. Fitch wees onder meer op de aanhoudende stijging van de schulden en de politieke onrust in Washington. De kredietwaardigheid ging een trede omlaag, van AAA naar AA+.

Beleggers kijken nu uit naar het rentebesluit van de Britse centrale bank en Amerikaanse banencijfers later deze week, terwijl ook enkele grote techbedrijven de boeken openen.

Op dinsdag werd al bekend dat het aantal vacatures in de VS in juni is gedaald. In juni bedroeg het aantal openstaande vacatures net iets minder dan 9,6 miljoen, tegen ruim 9,6 miljoen in mei. In juni 2022 waren er nog 11,0 miljoen vacatures.

Voor vanmiddag staat het Amerikaanse banenrapport van ADP op de agenda, terwijl donderdag de wekelijkse steunaanvragen staan geagendeerd. Op vrijdag volgt het officiële banenrapport.

Olie werd dinsdag goedkoper, nadat juli die de grootste stijging in één maand sinds januari 2022 markeerde en olie tot één van 's werelds best presterende activaklassen van de maand maakte.

Een september-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het rood op 81,10 dollar, terwijl voor een oktober-future Brent 84,75 dollar werd betaald. In de Aziatische handel vanochtend werd het verlies weer weggewerkt. De olieprijzen stegen met krap een procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0965. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs heeft door de recente correctie een pullback gemaakt richting het oude uitbraakniveau rond 779 punten. Rond dit niveau bevinden zich de toppen van de voormalige zijwaartse bandbreedte, waar de future nu steun dient te vinden om niet verder te verzwakken. 

Een neerwaartse doorbraak brengt de future terug binnen de oude bandbreedte en kan het beginpunt zijn van een langere consolidatie. De eerdere uitbraak wordt dan ongedaan gemaakt, hetgeen een technische verzwakking zou opleveren. 

 

 

Overig nieuws

Hoge kortingen moeten voorraad e-bikes doen slinken

Fabrikanten van e-bikes zitten met forse voorraden. Na de hausse tijdens de coronapandemie zakte de vraag in. Daardoor zijn de voorraden bij fabrikanten en dealers flink opgelopen. Prijsverlagingen en kortingen moeten kritische consumenten nu overtuigen om alsnog op een e-bike te stappen. Accell heeft de prijzen verlaagd van een aantal modellen van Batavus, Sparta en Koga. De prijsverlagingen kunnen oplopen van 200 tot 400 euro. Opvallend is dat Gazelle, het grootste merk van Pon, niet is overgestapt op lagere adviesprijzen. De voorraden zijn daar op een normaal niveau. (FD)

Azerion verkoopt een game

Azerion verkoopt een belangrijk deel van zijn gameportefeuille. Het game- en advertentiebedrijf verkoopt Governor of Poker aan het Israëlische gamebedrijf Playtika voor 81,3 mln euro. De totale opbrengst kan nog oplopen tot 150 mln euro. Het is voor het eerst dat Azerion zo’n grote verkoop doet. (FD)

Industriële bedrijven kampen met zwakke vraag

De Nederlandse industrie wordt geraakt door teruglopende orders en dalende inkoopactiviteiten. In juli daalde het aantal orders sneller dan de maand ervoor. Dat blijkt uit de inkoopmanagersindex van Nevi (PMI). Maakbedrijven hebben voor de tweede maand op rij hun personeelsbestand laten krimpen. Elk nadeel heeft een voordeel en dat is nu dat de inkoop- en verkoopprijzen merkbaar teruglopen. (FD)

Damrak: Somber

Het was een treurige dag aan het Damrak. Slechts vier hoofdfondsen sloten in het groen, verder kleurden de koersborden in allerlei tinten rood. De AEX sloot 0,7% in de min. Ahold Delhaize, UMG en ASMI wonnen 0,3% en Besi sloot 0,1% hoger. Verder waren het verliezers, aangevoerd door Adyen (-2,4%) en DSM Firmenich (-2,1%). De Midkap kende wat meer stijgers, maar de uitslagen waren er groter. De uiteinden werden gevormd door Fugro, Flow Traders en Basic Fit (allen 1,2%) en Just Eat Takeaway (-4,4%). Een uitschieter was Azerion, dat bekendmaakte dat het een deel van de gameportefeuille verkoopt. Het aandeel sloot 10,1% hoger.

Wall Street: Verdeeld

De indices sloten verdeeld en de uitslagen waren beperkt. Tot nu toe hebben de meeste bedrijven de winstverwachtingen weten te overtreffen. Toch blijven beleggers voorzichtig. De Dow Jones sloot 0,2% hoger, de S&P500 leverde 0,3% in en de Nasdaq daalde 0,4%. Caterpillar knalde bijna 9% omhoog na beter dan verwachte resultaten. Uber daalde met net geen 6% ondanks de eerste operationele winst. Pfizer won 0,7%, de omzet is gehalveerd ten opzichte van een jaar geleden. Norwegian Cruise Line liep averij op, het aandeel daalde 12%.

 


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff