vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX op weg naar vlakke opening

De AEX index gaat dinsdag vermoedelijk fractioneel lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. 

Maandag daalde AEX na onder meer zwaar tegenvallende cijfers van Heineken nog met 0,3 procent, op een slotstand van 792,00 punten. Het was een rustige handelsdag waar de Europese hoofdbeurzen per saldo amper van hun plaats kwamen. 

Ook Wall Street kende een relatief rustige handelsdag, na het vuurwerk van vorige week met positief ontvangen inflatiecijfers en de rentebesluiten van de Fed en de ECB. De S&P en de Nasdaq index noteerden bij de slotzoemer 0,2 procent in het groen. 

Deze week publiceren 170 S&P 500-bedrijven hun resultaten. Ruim de helft van de bedrijven uit de S&P500 index heeft al cijfers gepresenteerd. Tot nu toe heeft meer dan 80 procent van deze bedrijven de winstverwachtingen met gemiddeld bijna 6 procent overtroffen. 

In Azië noteren de Chinese hoofdbeurzen vanochtend nipt in het rood, terwijl Tokio en Seoel circa een procent klimmen. De beurs in Sydney klom een half procent, nadat de Reserve Bank of Australia de rente opnieuw ongemoeid liet. De Australische dollar kwam na dit rentebesluit onder druk te staan ten opzichte van de dollar en de euro. 

De september future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot maandag in New York nog 1,5 procent hoger op 81,80 dollar per vat, ofwel het hoogste niveau in drie maanden tijd. Vanochtend consolideert de future de winst. Door hoop op een einde van het verkrappende beleid van centrale banken zijn de mondiale groeivooruitzichten gunstiger geworden.

Maandag kwam er nog extra steun van een maandelijks EIA-rapport over de olieproductie in de VS. Voor de tweede achtereenvolgende maand was er een lichte daling van de productie.

Beleggers hebben vandaag op macro-economisch vlak vooral aandacht voor de inkoopmanagersindices voor de industrie in juli, die in de loop van de dag in Europa en Amerika worden vrijgegeven. De inkoopmanagersindexen wezen vannacht al op krimp in de Japanse en Chinese industrie.

Op het bedrijfsvlak staan onder meer de farmabedrijven Merck en Pfizer, taxidienst Uber en chipgigant AMD op de agenda.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs laat deze ochtend een zeer kleine daling zien. Deze correctie brengt de koers richting de oplopende bodemlijn (blauwe onderbroken lijn), waar het steun dient te vinden om niet verder te corrigeren. 

Mocht de future terugzakken onder de oplopende bodems zou dit kunnen zorgen voor een daling richting de oude toppen van voor de uitbraak, rond 778 punten. 

 

 

Overig nieuws

Amerikaans bod op VanMoof

Het Amerikaanse bedrijf Micromobility werkt aan een bod op het failliete VanMoof. De Amerikanen zouden een non-binding offer hebben ingediend voor overname van de hippe fietsfabrikant. Zij zijn vooral geïnteresseerd in de technologie en kennis van de markt voor elektrische fietsen. Volgens de curator is Micromobility een van de gegadigden. Hij wil niet zeggen hoeveel partijen interesse hebben getoond. (FD - Telegraaf)

Het blijft rommelen in Chinese vastgoedsector

De problemen op de Chinese vastgoedmarkt zijn nog niet voorbij. De sector gaat gebukt onder hoge schulden, dalende prijzen een twijfelende huishoudens. De koersen van Chinese vastgoedontwikkelaars gingen maandag opnieuw onderuit. Vorige week was er even sprake van een opleving, na berichten over een stimuleringsplan van Peking. Het blijkt nu dat er in het pakket maatregelen maar beperkt ruimte is voor steun aan de vastgoedmarkt. Het aandeel van vastgoedontwikkelaar Shimao viel op met een koersdaling tot 67% wegens financiële zorgen. Het bedrijf heeft nog geen plan voor herstructurering van de schuldenberg. (FD)

Bedrijven gaan te snel van de beurs

Het Kempen Orange Fund is een langetermijnbelegger. Daarom is het een doorn in het oog van de fondsbeheerder als bedrijven die ondergewaardeerd zijn op de beurs, een gemakkelijke overnameprooi vormen en dan van de beurs worden gehaald. Hij pleit voor meer ondernemerschap bij de commissarissen. Het bestuur van een bedrijf mag zich wel wat vaker druk maken om bijvoorbeeld de aandelenkoers. Dit jaar werd een bod gedaan op drie fondsen uit de portefeuille van het Kempen Orange Fund: Beter Bed, Ordina en Telenet. Vorig jaar verdwenen ook al drie fondsen van de beurs. De fondsbeheerder ziet liever dat er meer aanwas van nieuwe smallcaps zou zijn. (FD)

Damrak: Heineken verslikt zich

De AEX sloot de dag 0,3% in de min af. Heineken (-8%) moest het grootste verlies slikken. ArcelorMittal (2,4%) noteerde bovenaan de lijst met hoofdfondsen. In de Midkap was het AMG (-5,2%) dat onderaan eindigde. Dat kwam omdat het vandaag dividend uitkeert, maar het kreeg ook een adviesverlaging. Signify (-1,5%) kreeg ook een lager koersdoel. Alfen en Fugro wonnen beiden 3,3%.

Wall Street realiseert weer maandwinst

Er zat weinig beweging in de Amerikaanse beurs. Gisteren won de Dow Jones 0,28%, de S&P500 steeg 0,15% en de Nasdaq 0,21%. De maand is met winst afgesloten, de Nasdaq is in juli bijna 4% gestegen. Zowel de S&P500 als de Nasdaq hebben nu vijf maanden op rij winststijgingen gerealiseerd. Palantir (11,4%) profiteert van de hype rond AI. Walt Disney won 3,2%, oud-bestuurders verdienen er hun sporen. Johnson & Johnson daalde 4%. Het bedrijf heeft ten onrechte faillissement aangevraagd voor dochteronderneming LTL Management. Daardoor houdt de onzekerheid rond talkpoederclaims aan.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff