vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Future AEX komt op adem

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht lager van start, op de laatste dag van juli.

Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van enkele tienden van een procent. Afgelopen week scherpte de AEX nog overtuigend de hoogste stand van 2023 aan. Op weekbasis bedroeg de koerswinst krap drie procent op 794,27 punten. 

Vooral sterke Amerikaanse macrocijfers en een dalende inflatie zorgden in de tweede weekhelft voor een positief sentiment op de internationale beurzen. 

Beleggers sorteren al langer voor op een dalende inflatie, en de overtuiging heeft postgevat dat het na de renteverhogingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank afgelopen week met allebei 25 basispunten, wel eens afgelopen kan zijn met het verkrappende monetaire beleid die de economische groei ondermijnt.

De Amerikaanse rente noteert nu met een bandbreedte van 5,00 tot 5,25 procent op het hoogste niveau in ruim 22 jaar tijd, maar macrocijfers wezen er afgelopen week op dat de economie toch opmerkelijk veerkrachtig blijft. Zo groeide de economie in de VS in het tweede kwartaal met 2,4 procent, waar de consensus rekende op 2,0 procent, en ook de arbeidsmarkt blijft vooralsnog sterk. 

De Amerikaanse PCE-kerninflatie in juni bleek daarnaast vrijdag te zijn uitgekomen op 4,1 procent, ten opzichte van 4,6 procent in mei. Economen hadden gerekend op 4,2 procent. De Fed beschouwt de kernprijzenindex als de belangrijkste graadmeter voor de inflatie en als leidraad voor het monetaire beleid. 

Vrijdag koerste op Wall Street de extra rentegevoelige techbeurs Nasdaq bijna twee procent hoger, terwijl de Dow Jones index donderdag een ongekend lange winstreeks van 13 handelsdagen afbrak, om vrijdag vervolgens weer met een procent verder te stijgen.

Aankomende vrijdag wordt het Amerikaanse banenrapport over juli vrijgegeven, dat ook wel wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer vanwege het belang voor het monetaire beleid van de Fed, terwijl de stroom aan bedrijfscijfers aanhoudt, met als hoogtepunten Apple en Amazon, die donderdag nabeurs staan geagendeerd. 

Op Beursplein 5 maken beleggers zich de borst nat voor de cijfers van onder meer DSM-Firminich, Wolters Kluwer en ING. Vanochtend voorbeurs verlaagde Heineken de outlook voor het hele jaar.

Azië en olie

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend overwegend in het groen, met winsten voor Hongkong, Seoel en Tokio van grofweg een tot anderhalf procent. Alleen Sydney noteert fractioneel in het rood.

Afgelopen week koerste de Amerikaanse olie-future op weekbasis nog 4,6 procent hoger op 80,58 dollar per vat. Vanochtend daalt de future met krap een half procent.

De verwachting dat grote centrale banken, waaronder de Fed en de ECB, aan het einde of tegen het einde van een reeks agressieve renteverhogingen aanzitten, geeft de olieprijzen de olieprijzen al weken een duw in de rug. Een maand geleden noteerde de future nog onder de 70 dollar. 

In juni steeg het prijspeil in Nederland volgens een voorlopige raming van het CBS met 4,6 procent op jaarbasis, na een inflatie van 5,7 procent in juni en 6,1 procent in mei. Om elf uur wordt een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone vrijgegeven.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs weet de koerstoppen rond 779 punten voorlopig achter zich te laten. Na een impulsieve opwaartse beweging wist de koers uit te breken en een hogere top te vormen. Het nieuwe weerstandsniveau, rond 791 punten, is daarbij gepasseerd. De koers is vervolgens echter wat gaan corrigeren, waardoor deze hier nu nipt onder beweegt. 

Een korte adempauze onder weerstand kan de future wat op kracht laten komen voor een nieuwe doorbraakpoging. De uptrend is recent nieuw leven ingeblazen, waardoor het momentum duidelijk opwaarts is. Na 791 wordt het volgende richtpunt de toppen van november 2021 op 806,6 punten. 

 

 

Beursagenda

Deze week gaat de stroom bedrijfscijfers onverminderd voort en gaat de aandacht vooral uit naar Apple en op het Damrak naar ING. De week wordt afgesloten met een banenrapport in de VS. Vandaag komt het CBS met de detailhandelsverkopen. Daarnaast wordt duidelijk hoe groot de groei van het bbp in de eurozone was. Dinsdag noteert ASML ex dividend. Dan komen er onder andere cijfers van Ordina, AMD, BP, Caterpillar en Deutsche Post. Woensdag gaat de aandacht uit naar de resultaten van DSM-Firmenich, JDE Peet’s en Wolters Kluwer. Maar er komen ook resultaten van onder meer DuPont, Kraft Heinz en PayPal. Donderdag regent het resultaten: AB InBev, Amgen, Amazon, Apple, Credit Suisse, Fagron, Galapagos, ING, Pharming, Veon, Zalando en nog veel meer. Vrijdag druppelen nog wat resultaten na en zal de aandacht vooral uitgaan naar de non-farm payroll cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff