vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX richting lagere opening

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting lager van start na een negatieve draai op Wall Street donderdagavond. Futures op de AEX wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een klein verlies van 0,2 procent.

Donderdag ging nog de vlag uit op Beursplein 5 na onder meer een stroom aan bedrijfscijfers, een positief ontvangen rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een beter dan verwachte groei van de Amerikaanse economie. De AEX index sloot met een winst van 2,1 procent op 792,06 punten, de hoogste slotkoers van het jaar. 

De macro-economische data vanuit de VS hielpen vervolgens ook het sentiment. Zo groeide de economie in het tweede kwartaal met 2,4 procent, waar de consensus rekende op 2,0 procent. De consumentenprijsindex PCE liet daarnaast een stijging zien van 2,6 procent, tegen 4,1 procent in het eerste kwartaal.

Ten slotte gaf een groene opening op Wall Street het laatste zetje voor forse winsten op Beursplein 5. 

Die winsten werden na het slot in Amsterdam echter niet vastgehouden en de hoofdindices in New York sloten ruim een half procent lager. De Dow Jones index doorbrak daarmee een ongekende winstreeks van 13 handelsdagen, waarbij de index opgeteld ruim vijf procent won.

De winstreeks voor de Dow weerspiegelde de verwachting onder beleggers dat de afkoelende inflatie de Federal Reserve dwingt om nu te stoppen met het verhogen van de rente, en dat een eventuele economische neergang als gevolg van de al doorgevoerde monetaire verkrapping niet al te grote gevolgen zal hebben voor de bedrijfswinsten.

Nabeurs bleek chipreus Intel met een winst van 1,5 miljard afgelopen kwartaal verrassend genoeg weer zwarte cijfers te hebben geschreven, na een verlies van 454 miljoen dollar een jaar eerder, met dank aan onder meer flinke kostenbesparingen. 

Intel meldde daarnaast dat het de chipverkopen weer ziet aantrekken en dat de weg open ligt om te profiteren van de opmars van kunstmatige intelligentie. Het aandeel klom nabeurs maar liefst acht procent. 

In Azië noteren de hoofdindices vanochtend erg verdeeld. De Bank of Japan liet de rente ongemoeid op -0,1 procent, maar paste wel zijn rentecurvebeleid aan en de Nikkei index in Tokio daalde 1,6 procent. De Shanghai Composite wint daarentegen juist 1,6 procent. 

De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot donderdag in New York 1,7 procent hoger op 80,09 dollar. Halverwege april noteerde de future voor het laatst boven de 80 dollargrens.

Op macro-economisch vlak hebben beleggers vandaag oog voor Duitse- en Franse inflatiecijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs maakt een kleine correctie, na gisteren krachtig uitgebroken te zijn boven het weerstandsniveau op 778 punten. Met de uitbraak is er een einde gekomen aan het zijwaartse koersverloop van de afgelopen periode en ontstaat er ruimte voor een verdere stijging. 

De verbeteringen blijven intact zolang de koers een bodem weet te vormen boven het uitbraakniveau. Opwaarts is het volgende koersdoel nu de top van 4 januari 2022 op 791,39 punten. 

 

 

Overig nieuws

ECB verhoogt ook de rente en hint op een einde

Ook de ECB heeft de rente verhoogd met 25 basispunten, daardoor komt de Europese beleidsrente uit op 3,75%. Dat is het hoogste niveau sinds 2001. Lagarde leek na het besluit te hinten op een einde van de rentestappen. Toekomstige rentebesluiten zullen op basis van economische data worden genomen. Voor september betekent het dat er gepauzeerd of verhoogd kan worden. Veel zal afhangen van de prognoses voor de inflatie op middellange termijn. (FD - Telegraaf)

Galapagos heeft ambitie om negatieve ondernemingswaarde te keren

Biotechbedrijf Galapagos heeft een reeks tegenvallers moeten incasseren. Het bedrijf ziet voor zichzelf zeker nog toekomst. Het zet vol in op individuele celtherapieën tegen kanker, in de vorm van zogeheten CAR-T’s. Het is revolutionaire technologie. De nieuwe visie moet een einde maken aan de negatieve ondernemingswaarde van het biotechbedrijf. (FD)

Shell en Total voelen gevolgen lagere energieprijzen

De winst van Shell is in het tweede kwartaal ruim gehalveerd tot iets meer dan 5 mrd dollar. Vorig jaar boekte Shell een winst van 11,5 mrd dollar, de hoogste kwartaalwinst ooit. Total meldde ook een scherpe daling van her resultaat. De concerns hebben te kampen met fors lagere olie- en gasprijzen. Shell had ook last van lagere resultaten uit de handel in olie en gas en lagere raffinagemarges. Shell verhoogt het dividend en kondigde een nieuw aandeleninkoopprogramma aan. (FD - Telegraaf)

Damrak: AEX koerst hoger

Beleggers hadden het druk met verwerken van allerlei informatie van rentebesluiten, kwartaalcijfers en economische data. De AEX koerste in de plus en sloot 2,1% hoger. UMG (10,3%) profiteerde van goede kwartaalcijfers. De resultaten van Shell (-1,1%) vielen juist tegen. Chipbedrijven wonnen flink. Besi (5,1%) kwam met cijfers, maar ook ASMI (10,5%) en ASML (5,7%) wonnen terrein. In de Midkap was Fugro (5,5%) de grootste stijger, de omzet groeide met 24%. AMG (-15,8%) verlaagde de winstverwachting en daar waren beleggers niet blij mee. Bij de kleine fondsen verloor Ebusco 7% na een winstwaarschuwing.

Wall Street: winstreeks Dow Jones voorbij

De historische winstreeks van de Dow Jones is ten einde. Gisteren daalde de graadmeter 0,67%, na dertien dagen op rij te zijn gestegen. De S&P500 verloor 0,64% en de Nasdaq daalde 0,55%. De Amerikaanse economie liet een hogere groei zien dan verwacht. Meta (4,4%) rapporteerde sterke resultaten en is optimistisch over de verwachtingen. De resultaten van Chipotle Mexican Grill zetten het aandeel 9,81% lager. De cijfers van Honeywell (-5,69%) vielen ook niet goed.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff