vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Future AEX nadert hardnekkig weerstandsniveau

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start, na het rentebesluit van de Fed en in aanloop naar het besluit van ECB. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

Woensdag nam de AEX nog gas terug in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, en de index daalde 0,6 procent tot 775,46 punten. 

Om 20.00 uur maakte de Amerikaanse centrale bank conform verwachting bekend de rente met 25 basispunten te verhogen naar een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent, ofwel het hoogste niveau in meer dan 22 jaar. 

Tijdens de persconferentie na afloop liet voorzitter Jerome Powell zich niet echt in zijn kaarten kijken. "Ik zou zeggen dat het mogelijk is dat we tijdens de vergadering in september weer een verhoging doorvoeren als de [inflatie-] data dat rechtvaardigt”, aldus Powell. 

Beleggers lijken daar toch anders over te denken. Volgens de CME FedWatch Tool rekent nog slechts circa 22 procent van de markt op een verhoging van 25 basispunten in september, nu de inflatie op zijn retour lijkt.

Wall Street had woensdagavond moeite om richting te kiezen na het besluit en sloot dichtbij huis. Wel sloot de Dow voor de dertiende achtereenvolgende handelsdag in het groen, met 0,2 procent. 

Nabeurs overtrof Meta, moederbedrijf van onder meer Facebook, Instagram en WhatsApp, de verwachtingen. Het aandeel Meta steeg ruim 7 procent in de elektronische handel nabeurs, nadat het bedrijf over het afgelopen kwartaal een nettowinst van 7,8 miljard meldde. De omzet steeg daarnaast met 11 procent tot 32,0 miljard dollar. Daarmee lag de omzet bijna een miljard dollar hoger dan de markt had verwacht.

Meta liet woensdag weten te verwachten dat de uitgaven in 2024 verder zullen stijgen, onder meer door investeringen in kunstmatige intelligentie en de metaverse.  

Futures op techbeurs Nasdaq noteren vanochtend in het groen, en dat geldt ook voor de Aziatische beurzen die eensgezind hoger koersen. Koploper is de volatiele Hang Seng index in Hongkong met een winst van anderhalf procent. 

De future op een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot woensdagavond in New York 1,2 procent lager op 78,75 dollar. Vanochtend klimt de future echter met een procent. 

Vandaag is het om 14:30 de beurt aan de Europese Centrale Bank om zijn rentebesluit bekend te maken. ECB-watchers rekenen unaniem op een verhoging met 25 basispunten.

Op het bedrijfsvlak zal daarnaast de aandacht onder meer uitgaan naar McDonald, Intel, Honeywell en Comcast.

AEX future

De Amsterdamse beurs gaat een hogere opening tegemoet. De beurs reageert daarmee goed op het genomen rentebesluit van de Fed, nadat er een dag eerder nog werd gecorrigeerd. 

De correctie is opgevangen ter hoogte van de oplopende bodemlijn. Deze kan daardoor gaan fungeren als springplank voor een nieuwe aanval op het weerstandsniveau, dat de koers reeds enkele keren heeft laten afketsen. Een opwaartse doorbraak maakt ruimte vrij voor een verdere koersstijging met als richtpunt 791,39 punten (top van 4 januari 2022). 

 

 

Overig nieuws

Fed zet rente op hoogste stand in 22 jaar

De Federal Reserve heeft woensdag de rente verhoogd. Er kwamen 25 basispunten bij, waardoor de beleidsrente nu tussen de 5,25% en 5,50% ligt. Dit is het hoogste niveau sinds het voorjaar van 2001. De centrale bank houdt de deur open voor verdere renteverhogingen. Er komt tussen nu en september nog veel data beschikbaar, zei Jerome Powell. Maar een beslissing is nog niet genomen en de rente zou in september ook onveranderd kunnen blijven. Analisten verwachten dat dit de laatste rentestap is geweest. (FD - Telegraaf)

Deutsche Bank verwacht meer probleemleningen

Deutsche Bank houdt rekening met een flinke toename van probleemleningen. Daarom ziet de bank zich genoodzaakt om de voorzieningenpot voor slechte leningen aan te vullen met 401 mln euro. Dat is 72% meer dan een jaar geleden. Vooral bij leningen van vastgoedbedrijven en mkb’ers neemt de kwaliteit af. (FD)

Triodos in vrije val

De herstart van de handel in certificaten van Triodos is een regelrechte ramp voor de certificaathouders. Er kan eenmaal per week gehandeld worden in de stukken via een veilingsysteem. Deze week kelderde de koers verder. Een certificaat noteert nu 22,50 euro, ruim 73% lager dan de koers toen de handel plots werd stilgelegd. Dat de koersuitslagen zo heftig zijn heeft onder meer te maken met het lage aantal transacties. Er is weinig handel in het schuldpapier van de duurzame bank. Triodos ziet het als bewijs dat de certificaathouders de bank door dik en dun steunen. Vanuit de getroffen houders klinkt een ander geluid. Velen zijn niet bereid om hun verlies te nemen en weigeren hun stukken aan te bieden. (FD - Telegraaf)

Damrak: AEX daalt in aanloop naar rentebesluit

Gisteren stond in het teken van het Amerikaanse rentebesluit. De AEX sloot in aanloop 0,6% lager. ASMI won 2,9%, de orders liepen terug maar de langetermijnvooruitzichten blijven solide. UMG (1,2%) won in aanloop naar de kwartaalcijfers die nabeurs verschenen. Achteraan bevonden zich Besi (-3,4%), Philips (-3,1%) en Randstad (-2,5%). In de Midkap nam Just Eat Takeaway (6,1%) de leiding. Tie Kinetix knalde 56% omhoog, het verkoopt al zijn activiteiten aan een Amerikaans softwarebedrijf. Tie Kinetix zal achterblijven als een lege beurshuls.

Wall Street: Gemengd

De indices in New York sloten een gevulde dag gemengd af. Maar de Dow Jones zet zijn winstreeks voort. De graadmeter sloot 0,23% hoger. Dertien dagen op rij wint de Dow Jones terrein, iets dat sinds 1987 niet meer is voorgekomen. De S&P500 gaf 0,02% prijs en de Nasdaq daalde 0,12%. De Fed verhoogde de rente met 25 basispunten tot 5,25%-5,50%. Boeing steeg met 8,8% op de resultaten en verwachtingen. Alphabet (5,6%) profiteerde van de resultaten. Regiobank PacWest schoot 26,9% omhoog, het wordt overgenomen door Banc of California. Microsoft (-3,8%) verloor terrein.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff