vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Future AEX doet stapje terug na testen weerstand

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,1 procent hoger op 779,81 punten.

De Europese beurzen gaan vermoedelijk een verdeelde opening tegemoet, waarbij beleggers de laatste bedrijfscijfers verwerken en wachten op het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond.

De markt verwacht dat de centrale bank de beleidsrente met nog eens 25 basispunten zal verhogen tot een bandbreedte van 5,25 tot 5,50 procent.

Beleggers zijn er niet zeker van of dit dan ook de laatste renteverhoging zal zijn in de huidige cyclus, waardoor de begeleidende opmerkingen van voorzitter Jerome Powell op een weegschaal worden gelegd en de beurzen in beweging kunnen brengen.

Morningstar verwacht dat de renteverhoging door de Fed vandaag de laatste zal zijn, gezien de inflatie verder af zal koelen in de tweede jaarhelft. Renteverlagingen kunnen dan in februari volgend jaar een mogelijkheid zijn.

Swissquote Bank is daar niet zeker van en waarschuwde dat er een grote kans is dat de Fed "de stemming bederft" voor beleggers die verwachten dat de renteverhoging van vandaag daadwerkelijk de laatste is.

Vandaag gaat het cijferseizoen verder. Vanuit de VS worden cijfers verwacht van onder meer Meta, Mastercard, Coca-Cola en Boeing. Op dinsdag verhoogden veel bedrijven al hun winstverwachtingen. Onder meer General Motors, General Electric en 3M verhoogden dinsdag de outlook.

Cijfers nabeurs van Microsoft wisten niet te overtuigen. Het aandeel verloor in de elektronische handel nabeurs bijna vier procent, ondanks dat de resultaten aantrokken. Alphabet boekte juist fors meer winst in het afgelopen kwartaal, waardoor de cijfers werden beloond met een koerswinst nabeurs van meer dan zes procent.

AEX future

De future van de Amsterdamse hoofdindex laat voorbeurs een pullback zien, na opnieuw afgeketst te zijn op het weerstandsniveau rond 778 punten. Deze zone blijkt een lastige horde om te overwinnen, echter zolang de future blijft bewegen boven de voorliggende koerstoppen rond 772 punten kan er op korte termijn een nieuwe poging worden gewaagd. 

Rond het niveau van 772 punten loopt tevens de oplopende bodemlijn van de recente koersbodems. Deze bodemlijn kan gaan dienen als steunpunt om het sentiment op de korte termijn weer te doen keren. 

 

 

Overig nieuws

Alphabet verkoopt meer advertenties

De resultaten van Alphabet overtroffen de verwachtingen. Het moederbedrijf achter Google wist meer advertenties te verkopen. De omzet kwam uit op 74,6 mrd dollar, 7% meer dan een jaar eerder. Bijna 80% van de omzet komt uit de advertenties. Nabeurs steeg het aandeel 6,1%. Alphabet maakte verder bekend dat cfo Ruth Porat een andere functie krijgt, naar een nieuwe cfo wordt nog gezocht. (FD - Telegraaf)

Microsoft ziet donkere wolken boven cloudproducten

De groei van Azure zwakt af. Vorig jaar groeiden de clouddiensten van Microsoft nog met 46%, dat is afgenomen tot 26%. Bedrijven zijn zuiniger met hun uitgaven aan datacenters. Ook de komende kwartalen kunnen nog lastig zijn. De omzet van Microsoft steeg met 8% op jaarbasis naar 56,2 mrd dollar. De nettowinst groeide met 20% naar 20,1 mrd dollar. (FD - Microsoft)

Sterkere prestatiecultuur bij Unilever

Hein Schumacher, de kersverse topman van Unilever, maakte gisteren zijn debuut bij de presentatie van de kwartaalresultaten. Hij gaf ook al een koers aan. Er moeten meer innovatie, betere producten en een sterkere prestatiecultuur komen. De prestaties over het tweede kwartaal vielen wel goed. De omzet steeg met 7,9% naar 15,7 mrd euro. Dat kwam vooral door hogere prijzen. In Europa kiezen consumenten vaker voor huismerken, waardoor de omzet met bijna 10% daalde, prijsverhogingen compenseerden dat waardoor de omzet per saldo met 4,3% steeg. Het bedrijf rekent erop dat de inflatie afneemt, waardoor het zijn prijzen minder zal hoeven te verhogen. (FD - Telegraaf)

Damrak: Jaarpiek

Het regende cijfers gisteren. De AEX vond onder dat cijfergeweld de weg omhoog en sloot op de hoogste stand van dit jaar. Aan kop gingen Unilever (4,9%) en AkzoNobel (3,5%). Prosus werd 1,9% meer waard na signalen over stimulering uit Peking. Staalmakers beleefden een goede dag. Aperam won 2,7% en ArcelorMittal 2,4%. In de Midkap sloot Air France KLM (-2,9%) onderaan.

Wall Street wint dankzij gestegen vertrouwen

Het gestegen consumentenvertrouwen hielp de aandelen omhoog. De Dow Jones sloot fractioneel hoger, de S&P500 won 0,3% en de Nasdaq steeg 0,6%. RTX, het vroegere Raytheon, knalde 10,2% omlaag na tegenvallend nieuws rond dochter Pratt & Whitney. Spotify zakte 14% na een licht tegenvallende omzet. NXP won 4,3% op de kwartaalresultaten.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff