vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Future AEX breekt correctieve fase af

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent.

Maandag startte de AEX de handelsweek nog met een verlies van 0,3 procent op een slotstand van 771,55 punten. Philips woog op de koersvorming met een verlies van zes procent, ondanks een outlookverhoging, maar ook tegenvallende orders. 

Beleggers leken aan het begin van de week hun kruit droog te houden, in afwachting van de rentebesluiten van de Federal Reserve op woensdag en de Europese Centrale Bank op donderdag. Verwacht wordt dat beide centrale banken de rente met 25 basispunten zullen verhogen.

Wall Street zat maandagavond in de lift, maar de winsten bleven aan bescheiden kant. Wel sloot de Dow Jones index door een stijging met een half procent voor het eerst sinds 2017 voor de elfde achtereenvolgende handelsdag in het groen.

De stijging weerspiegelt de hoop dat de afkoelende inflatie de Federal Reserve in staat zal stellen om snel te stoppen met het verhogen van de rente, en dat een eventuele economische neergang als gevolg van de monetaire verkrapping niet al te grote gevolgen zal hebben voor de bedrijfswinsten.

AEX future

De beurs in Amsterdam koerst af op een kleine openingswinst. De correctieve fase is door kopers onder druk gezet en lijkt nu te worden verlaten.

De vorming van een potentiële hogere bodem rond 766,60 punten is een positief technisch signaal en signaleert toegenomen vraag. Deze bodem wordt bevestigd bij een doorbraak boven de recente koerstop op 772,30 en kan het beginpunt zijn van een nieuwe aanval op het weerstandsniveau rond 779 (top van 3 juli). 

 

 

Overig nieuws

Misleiding DeGiro over uitvoering orders

Klachteninstituut Kifid oordeelde dat DeGiro niet eerlijk was over de wijze waarop beleggingsorders werden uitgevoerd. Volgens het klachteninstituut heeft de internetbroker de waarheid willen verdoezelen in een slepend conflict met een belegger. DeGiro meldde dat orders direct via Euronext werden gedaan, maar in werkelijk verliep het vaker ergens anders. Zo betaalde de klant voor een dienst die hij nooit kreeg, namelijk directe orderuitvoering op Euronext. De uitspraak kan kostbare gevolgen hebben als klanten kunnen aantonen dat zij nadelen hebben ondervonden van het gevoerde beleggingsbeleid van DeGiro. De VEB hoopt op een transparante reactie van de broker. (FD - Telegraaf)

Ondanks ruzie haalt Bunq miljoenen op

Bunq heeft 44,5 mln euro opgehaald bij zijn bestaande aandeelhouders. In 2023 wordt daarmee voor bijna 100 mln euro geïnvesteerd in de neobank. Ook Pollen Street Capital doet mee met de investeringsronde. Gisteren was in het nieuws dat oprichter Ali Niknam een conflict met de private equity-investeerder had. Het dispuut is voor nu bijgelegd. Bunq bedient inmiddels ruim 9 mln rekeninghouders die samen 4,5 mrd euro hebben gestort. (FD - Telegraaf)

Twitter gaat X heten

Maandag maakte Elon Musk het nieuws officieel bekend. Twitter gaat X heten en het blauwe vogeltje wordt vervangen door gestileerde witte X. Twitter moet een app voor alles worden en daar past een nieuwe naam bij. X moet veel meer diensten gaan aanbieden dan alleen sociale media. Betaal- en bankdiensten worden genoemd. Het voormalige Twitter zal veranderen in een mondiale marktplaats voor ideeën, goederen, diensten en mogelijkheden. (FD - Telegraaf)

Damrak levert iets in

Het is de week van de centrale banken. Beleggers begonnen bibberig aan de nieuwe handelsweek. De AEX sloot 0,3% in de min. Philips (-5,8%) was de grootste daler, ondanks beter dan verwachte resultaten. KPN (0,8%) kwam ook met cijfers. Financiële aandelen beleefden een goede dag. Aegon (1,8%) en ABN Amro (1,6%) bevonden zich in de kopgroep, samen met Adyen (1,4%). Chipaandelen deden het minder goed. ASMI (-2%), ASML (-1,6%) en Besi (-0,7%) gaven terrein prijs.

Wall Street wint terrein

De indices in New York zijn licht gestegen. De Dow Jones won 0,52%, de S&P500 steeg 0,4% en de Nasdaq liep 0,19% op. Deze week vergadert de Fed, een nieuwe rentestap wordt verwacht. Chevron (1,98%) won dankzij optimistische cijfers over het tweede kwartaal. Mattel (1,75%) profiteert van het succes van de Barbie-film. Bioscoopketen AMC Entertainment knalde 33,75% omhoog na een rechterlijk verbod op de conversie van aandelen.


Tom Nederhoff is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Tom Nederhoff

Analyse door: Tom Nederhoff

Tom Nederhoff is als junior technisch analist verbonden aan de IEX Group. In 2018 ontdekte Tom zijn interesse voor het maken van technische analyses en sindsdien heeft hij dit niet meer los kunnen laten. Binnen de TA focust hij zich met name op bewegingen in price ranges en patronen die zich veelvuldig herhalen. Ooit gestart ...

Meer over Tom Nederhoff