vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX met kleine winst uit de startblokken

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index noteren ongeveer een half uur voor de beursgong op een winst van 0,35 procent. 

Afgelopen week maakte de AEX op weekbasis min of meer een pas op de plaats met een kleine winst op een slotstand van 752,99 punten. Inflatiecijfers afgelopen week signaleerden een lichte daling in de VS en voeden de hoop dat de rentetarieven in Amerika hun piek hebben bereikt. In de eurozone lijkt dat nog niet het geval. Inflatiecijfers uit Frankrijk en Spanje lieten vrijdag een stijging zien over de maand april.

De verwachting onder beleggers is nu dat de Federal Reserve in juni een pauze zal inlassen en de rente niet verder zal verhogen, terwijl steeds meer Fed-watchers er ondertussen op rekenen dat de rente in juli zelfs verlaagd kan worden. 

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs weet de herstelfase intact te laten. Afgelopen week heeft de future een volatiel koersverloop laten zien, maar per saldo oogt het beeld redelijk positief. De koers is begin vorige weer teruggezakt naar de voormalige steun rond 741 punten en wist hiervan op te veren. De levert nu een nieuwe hogere koersbodem op binnen de neutrale fase van de afgelopen weken. Indien de koers duidelijk boven de top rond 753 punten weet te breken, kan een aanval worden ingezet op de weerstand van de bovenzijde van de bandbreedte rond 762 punten.

 

 

 

Deze week: cijfers Aegon, Alfen en Tencent

De grootste drukte van het cijferseizoen is voorbij, maar er zijn ook deze week nog wel enkele interessante bedrijven die hun boeken openen, waaronder Aegon en Alfen. Voor beleggers in Prosus zijn de cijfers van Tencent van belang. Verder verschijnen er diverse economische groeicijfers.

Zojuist heeft B&S Group, dat hoopt met nieuwe topbestuurders orde op zaken te kunnen stellen, de kwartaalcijfers gepubliceerd. In Duitsland is Siemens Energy aan de beurt. Brunel en UMG gaan ex-dividend. Verder verschijnen de Europese industriële productie en de Amerikaanse Empire State manufacturing-index.

Morgen staan de kwartaalcijfers van Vivoryon, Inpost en (nabeurs) Euronext op het programma. In de VS volgen Home Depot (na de middagboterham) en Cisco (na sluiting van Wall Street). Arcadis gaat ex-dividend. B&S belegt die dag de jaarvergadering, waarin onder andere de benoeming van de nieuwe CEO op het programma staat.

De macro-economische agenda is morgen bomvol, met uit China de industriële productie en detailhandelsverkopen, uit Nederland een eerste raming van de economische groei over Q1, de consumptie van huishoudens en de internationale handel, uit Duitsland de ZEW-index (een belangrijke graadmeter voor het economisch sentiment), uit Europa een tweede raming van het BBP in het eerste kwartaal en de handelsbalans, en uit de VS de detailhandelsverkopen, industriële productie, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers. Verder komt het Internationaal Energie Agentschap met zijn maandrapport over de energiemarkt naar buiten.

Woensdag volgen de kwartaalcijfers van Aegon, Alfen en HAL. Aandeelhouders van Prosus zullen de resultaten van het Chinese Tencent met belangstelling volgen. Ook zal er de nodige interesse zijn voor de cijfers van Commerzbank en Siemens uit Duitsland. ASMI gaat ex-dividend.

Macro-economische cijfers zijn er ook, waaronder de groei van het Japanse BBP in het eerste kwartaal, de Nederlandse werkloosheid, de definitieve inflatie in de EU en de laatste Amerikaanse woningbouwcijfers.

Donderdag zijn veel mensen vrij vanwege Hemelvaartsdag, maar op de Amsterdamse beurs wordt gewoon gehandeld. De AEX-index kan wel wat onder druk komen omdat Shell ex-dividend gaat. Dat geldt ook voor het aandeel Signify in de AMX.

In de VS wordt uitgekeken naar de cijfers van Walmart, die rond 13 uur Nederlandse tijd verschijnen. Daar worden ook de Philadelphia Fed-index, de verkoopcijfers van bestaande koopwoningen en de leidende indicatoren gepubliceerd.

Vrijdag wordt een relatief rustige dag. Er zijn er geen kwartaalcijfers. Wel gaan Corbion en HAL ex-dividend en staan de Japanse handelsbalans en Duitse producentenprijzen op de rol.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot