vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX naar verwachting vlak van start

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter 1,4 procent hoger op 737,52 punten.

De Europese beurzen zullen het bij opening rustig aan doen, waarbij beleggers in de ban blijven van Amerikaanse inflatiecijfers en van zorgen over de stabiliteit van het financiële systeem. De combinatie van macrocijfers en het sentiment op de financiële markten maakt mogelijk de weg vrij voor een beperktere renteverhoging door de Federal Reserve volgende week.

AEX index

De future op de Amsterdamse beurs wist gisteren wat te herstellen van de forse verkoopgolf na het omvallen van de Amerikaanse Silicon Valley Bank. De future heeft de steile dalende trend verlaten en veert op richting de eerste weerstand rond 747 punten. Deze wordt gevormd door meerdere oude bodems die voorheen als steun dienden.

Het technisch beeld zal pas verder opklaren wanneer deze weerstand wordt gebroken. Dan zal de eerdere uitbraak worden geneutraliseerd en kan er weer omhoog worden gekeken.

Overig nieuws

Amerikaans inflatierapport stuwt koersen hoger

De paniek op de financiële markten na het omvallen van Silicon Valley Bank lijkt wat naar de achtergrond te geraken. Een Amerikaans inflatierapport dat in lijn was met de verwachtingen gaf beleggers weer moed. Zij keerden terug naar aandelen, waarvan de koersen opliepen. Vooral bankaandelen veerden terug. Op de obligatiemarkt liep de rente op staatsleningen op. (FD)

Val van SVB is rente-effect, geen tweede Lehman

De val van Silicon Valley Bank en het domino-effect daarvan in de financiële markten roepen herinneringen op aan het omvallen van Lehman Brothers in 2008. Toen leidde dat tot een kredietcrisis en een diepe recessie. Toch is het nu anders. Beleidsmakers grijpen nu sneller in om besmetting te voorkomen. Maar er is ook een fundamenteel verschil. SVB viel om als gevolg van de gestegen rente, niet wegens de angst dat obligaties aan het einde van de rit niet worden afgelost. SVB had het renterisico niet afdekt en was daarom extreem gevoelig voor rentestijgingen. (FD)

Volkswagen wil Tesla inhalen

Volkswagen investeert fors om Tesla en BYD bij te houden en liever nog te passeren. Daarom gaat meer geld naar elektromobiliteit. De komende vijf jaar heeft het investeringsbudget van VW een omvang van 180 mrd euro, waarvan 122 mrd euro gelabeld is voor elektrisch vervoer en digitalisering. Dat is een stijging van 56%. (FD)

Damrak: Groen

In Europa en de VS kleurden de beurzen gisteren weer groen. De AEX sloot 1,4% hoger. In de kopgroep bevonden zich Adyen (3,7%) en Besi (3,4%). Maar ook ING (1,7%) won weer terrein, na enkele dagen van verliezen. In de Midkap steeg ABN Amro 1,7%. Grootste stijger daar was WDP (4,6%), gevolgd door Basic Fit (4,1%). De enige twee verliezers waren ASR (-2,8%) en Flow Traders (-0,2%). Bij de kleine fondsen veerde Brunel 8,8% op na een koopadvies.

Wall Street: Groener

Banken waren de grootste uitschieters op Wall Street. Gisteren dan de goede kant op. PacWest veerde 33,9% op, First Republic won 27%. Dat was nog niet genoeg om de verliezen van de afgelopen dagen goed te maken, maar de rust lijkt wel wat weer te keren. De Dow Jones won 1,1%, de S&P500 steeg 1,7% en de Nasdaq klom 2,1%. De inflatie over de maand februari bedroeg 6% en dat was in lijn met de verwachtingen. Charles Schwab zag de koers 9,2% oplopen, Citigroup won 6% en Wells Fargo 4,6%. Meta zag de koers 7,3% stijgen na de aankondiging van een nieuwe ontslagronde. Uber (5%) en Doordash (6%) mogen in Californië hun chauffeurs en bezorgers als zelfstandige ondernemers blijven behandelen.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot