vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Aarzelend begin AEX

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag vermoedelijk vlak van start. Futures op de AEX noteren ongeveer een uur voor de beursgong vrijwel onveranderd. 

Maandag kende de AEX nog een donkerrode weekstart. Onder aanvoering van de financiële waarden daalde de hoofdindex met ruim twee procent naar een slotstand van 727,25 punten. Wall Street sloot maandagavond na een volatiele handelsdag verdeeld. De redding afgelopen weekend van SVB Bank en Signature Bank door de Amerikaanse autoriteiten kon niet voorkomen dat beleggers maandag de situatie nog altijd niet vertrouwden. In Amsterdam, maar ook in de rest van Europa, en vooral in de VS, stonden de financials stevig onder druk.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse inflatie afgelopen maand toch weer is gestegen. Het prijspeil steeg met 8,0 procent op jaarbasis, na een inflatie van 7,6 procent in januari en van 9,6 procent in december. In september piekte de inflatie op 14,5 procent.

AEX Future

De future op de Amsterdamse beurs is staat de laatste dagen flink onder druk. Lagere toppen en bodems wijzen op aanhoudende verkoopdruk. De future is vrijdag afgeketst op de nieuwe weerstand van de voormalige koersbodems en hard omlaag gedraaid. De future kan haar dalende trend voortzetten richting de steun van de bodem van begin januari rond 713 punten. 

Pas als de koers wat kan herstellen en boven de voorliggende koersbodems rond 747 punten terug kan keren, zal het beeld wat opklaren.

 

 

Overig nieuws

Ondergang Silicon Valley Bank gijzelt het rentebeleid

Het faillissement van de Silicon Valley Bank raakt andere financiële instellingen hard, maar breidt zich ook als een olievlek uit over de aandelen- en obligatiemarkten. Het plaatst centrale banken voor een moeilijk dilemma. Ze hebben de rente fors verhoogd om de inflatie te bestrijden, maar nu dreigen zwakkere partijen in de problemen te komen door de hoge rente. De vrees dat meer partijen omvallen gijzelt het rentebeleid. Europese bankaandelen daalden gisteren gemiddeld 6%. In alle tumult vluchtten beleggers naar staatsobligaties, waardoor die rentes daalden. Donderdag vergadert de ECB, maar een renteverhoging met 50 basispunten is ineens geen gelopen strijd meer. (FD - Telegraaf)

Vrees voor besmettingsgevaar

De val van SVB wakkert de vrees aan dat ook andere banken in de problemen kunnen komen. Maandag was dat het geval bij twee Amerikaanse banken, Western Alliance en First Republic. Europa vreest dat net als in 2008 de bankencrisis overwaait over de oceaan. Maar bankiers en analisten denken dat het zo’n vaart niet zal lopen. Wel zijn er zorgen over verliezen die Europese banken lijden op hun beleggingen in obligaties. Door de oplopende rentes worden die snel minder waard. Maar uit stresstests blijken banken in Nederland beter tegen een stootje te kunnen. Aegon daalde gisteren 6,4%, ASR 6,2%, ING 5,8% en ABN Amro verloor 4,7%. (FD - Telegraaf)

Ahhh-zerion

Gisteren noteerde de koers van Azerion 27% lager dan de slotkoers van vrijdag. Het aandeel nam een duikvlucht nadat bekend werd dat AFM een onderzoek instelt naar machtsmisbruik door het game- en advertentiebedrijf. Daarbij kwam het nieuws dat de co-topman Atilla Aytekin tijdelijk terugtreedt. De AFM richt het onderzoek op Principion, het investeringsvehikel van de oprichters, waarmee zij 48 mln aandelen bezitten. Het onderzoek gaat waarschijnlijk over marktmanipulatie. De dagelijkse leiding van Azerion blijft in handen van Umut Akpinar en cfo Ben Davey. (FD - Telegraaf)

Damrak: Rood

De dag begon nog wel kalm, maar verliep uiterst enerverend. De meeste onrust was op de obligatiemarkten. Beleggers vluchten richting staatsobligaties, waardoor daar de koersen opliepen en de rentes daalden. De verwachtingen voor de beleidsrentes daalden ook. De AEX sloot 2,1% in het rood. Financiële waarden stonden onder druk. Aegon (-6,4%) was de grootste verliezer. Bij de hoofdfondsen sloot alleen DSM (0,7%) in het groen. Een positieve uitschieter in de Midkap was Basic-Fit (3,3%), dat een groeispurt verwacht. Azerion dook 27% omlaag na bekendmaking van een AFM-onderzoek. Ebusco kreeg een tik, ABN Amro verlaagde het koersdoel van de elektrische bussenbouwer.

Wall Street: Roder

Bankaandelen waren gisteren de grote verliezers op Wall Street. First Republic Bank ligt onder vuur, maandag dook de koers 62% omlaag. Western Alliance verloor 47%. Ook de grote Amerikaans banken kleurden rood. Citigroup (-7,3%), Bank of America (-5,8%), Morgan Stanley (-2,3%) en Goldman Sachs (-3,7%) zaten allen in de hoek waar de klappen vielen. Daar kon Biden geen rust in brengen. De handelsdag verliep zeer volatiel. Maar de Dow Jones sloot slechts 0,28% lager, de S&P500 daalde 0,15% en de Nasdaq wist zelfs 0,45% te winnen. Want er waren ook positieve uitschieters. Seagen (14,5%) zag de koers stijgen na een bod van Pfizer (1,2%). Illumina won bijna 17% nadat activistisch belegger Carl Icahn zich op de onderneming gaat richten.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot