vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Vlakke start AEX

De Amsterdamse beurs maakt zich maandag naar verwachting op voor een vlakke opening. Futures op de AEX index noteren ongeveer een uur voor de beursgong 0,05 procent in het groen. 

Vrijdag koerste de AEX onder aanvoering van de financials juist nog 1,4 procent lager op 743,03 punten, nadat het Amerikaanse SVB, een financier van startups in Silicon Valley, werd getroffen door een bankrun.

Vannacht werd bekend dat de Amerikaanse overheid de controle overneemt bij SVB. Klanten krijgen weer toegang tot hun rekeningen, ook voor dat deel dat boven de garantiegrens van 250.000 dollar valt. Hierdoor kunnen vooral startups weer hun salarissen en rekeningen betalen en moet besmettingsgevaar naar de rest van de economie voorkomen worden. Het Nederlandse Pharming heeft 45 miljoen euro geparkeerd bij SVB.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs veert vanochtend op na de forse verkoopgolf van afgelopen vrijdagavond. De future heeft de steun rond 735 punten getest en noteert er nu weer boven. De dalende fase is echter nog intact en de eerste weerstand nadert alweer snel. Deze wordt gevormd door de oude bodems rond 747 punten. Pas als de future duidelijk door deze tussenliggende weerstand heen kan breken, zal het beeld verder opklaren en komt er ruimte voor een groter herstel richting de toppen van eind februari en begin maart rond 766 punten.

De steun rond 735 punten moet standhouden om verdere verzwakking te voorkomen. Indien de steun alsnog sneuvelt, zal het luik naar onderen verder open gaan en ligt de volgende steun pas rond 688 punten, gevormd door de bodem van eind december.

 

Beursagenda

De komende beursweek staat vooral in het teken van de Amerikaanse en Europese inflatie en het rentebesluit van de ECB.

Zojuist heeft Basic-Fit de boeken over het vierde kwartaal en heel 2022 geopend. Ook is het aantal faillissementen in ons land bekend gemaakt. Er zijn in februari, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 49 meer bedrijven failliet verklaard dan de maand ervoor, aldus het CBS. Dat komt neer op een stijging van 21%. Maar het aantal faillissementen bleef nog wel onder het niveau van voor de coronapandemie.

Morgen staan de Nederlandse en Amerikaanse inflatiecijfers op het programma. Vooral dat laatste cijfer zou weleens tot forse marktbewegingen kunnen leiden, want de Fed wil eerst een substantiële daling van de inflatie zien om een eind te maken aan de serie renteverhogingen. Er wordt een inflatie van 6% op jaarbasis verwacht.

Woensdag volgen de jaarcijfers van recyclingbedrijf Cabca, dat via een SPAC op de beurs terecht is gekomen. De macro-economische agenda is royaal gevuld. In de ochtend verschijnen de Chinese detailhandelsverkopen en industriële productie, de Franse inflatie en Europese industriële productie. ’s Middags verschuift de aandacht naar de VS, waar de detailhandelsverkopen, producentenprijzen, Empire State-index, bedrijfsvoorraden en het vertrouwen van huizenbouwers worden gepubliceerd.

’s Avonds vindt de uitreiking van de IEX Gouden Stieren plaats, voor aanbieders van beleggingsproducten en -diensten die zich afgelopen jaar hebben onderscheiden van hun concurrenten. Na sluiting van Wall Street maakt het Amerikaanse Adobe de cijfers bekend.

Donderdag wordt wederom een drukke dag. Pharming en Veon presenteren dan hun cijfers. Verder wordt uitgekeken naar de Japanse handelsbalans, Nederlandse werkloosheid, Amerikaanse woningbouwcijfers, de Philadelphia Fed-index en de Amerikaanse importprijzen. Maar het belangrijkste event van de dag is het Europese rentebesluit. Naar verwachting wordt de rente met 50 basispunten opgetrokken.

Vrijdag is Sif aan de beurt om te vertellen hoe het laatste kwartaal van 2022 is verlopen. De macro-economische agenda is ook goed gevuld, met het definitieve Europese inflatiecijfer over februari, de Europese arbeidskosten en handelsbalans, de Amerikaanse industriële productie, het ‘kleine’ Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan en de leidende indicatoren in de VS, die een goed beeld geven van de stand van de Amerikaanse economie.

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot