vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Sterke opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,7 procent in het groen. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter al 0,8 procent hoger op 755,17 punten.

De Europese beurzen zullen vrijdag hun opmars verder doorzetten, na een verschuiving in de marktverwachting over de komende renteverhogingen van de Federal Reserve. Fed-president Raphael Bostic van Atlanta zei donderdag dat hij een renteverhoging van 25 basispunten nog steeds steunt.

Bostic behoort naar eigen zeggen tot het kamp dat een verhoging van 25 basispunten steunt, ondanks dat er steeds meer geluiden zijn dat de Fed de rentes in een hoger tempo moet verhogen tot boven de 5,00 tot 5,25 procent.

Tijdens de aankomende rentevergadering van de Fed op 22 maart gaat de federal funds rate vermoedelijk omhoog naar 4,75 tot 5,00 procent. Sinds de centrale bank ongeveer een jaar geleden begon met het verhogen van de rentes vanaf nul, is de S&P 500 index met meer dan 9 procent gedaald.

Bostic zei donderdag bovendien dat de centrale bank mogelijk in de zomer in de positie komt om een pauze in te lassen voor wat betreft de renteverhogingen.

AEX future

De futures op de Amsterdamse beurs wijzen op een hogere opening, waarmee de AEX opnieuw een poging waagt om de tussenliggende horde op 761 punten te breken. Nadat de koers gisteren mooi werd opgevangen aan de onderkant van de zijwaartse bandbreedte rond 746 punten, heeft de koers zich sindsdien goed weten te herpakken. 

Nu de AEX de bovenkant van de zijwaartse bandbreedte heeft bereikt zal het spannend worden of de index deze barrière aan de kant weet te zetten. Voorlopig is het neutrale koersverloop nog intact en blijft het wachten totdat de index richting weet te kiezen. Het beeld klaart pas verder op indien de barrière op 761 punten wordt gebroken.

 

Overig nieuws

Inflatie stijgt weer, stakingsdrift ook

De jaar-op-jaarinflatie daalde sinds september, maar in februari steeg deze ineens weer. Het prijsplafond zorgt ervoor dat energie niet meer van invloed is. De grote aanjager is nu voeding met een stijging van ruim 15%. CNV ziet in de hoge inflatie een goede reden om nog lang door te gaan met stakingen voor hoger loon. Naar eigen zeggen wil de vakbond weken, misschien wel maanden staken, tot werkgevers hogere lonen bieden om de prijsstijgingen te compenseren. (FD - Telegraaf)

Nieuwe wind waait bij Bridgewater

Nu Ray Dalio, oprichter en topman van Bridgewater, is teruggetreden waait er een andere wind bij het hedgefonds. Jarenlang ging alle aandacht uit naar twee fondsen, All Weather en Pure Alpha. Op hun hoogtepunt hadden die meer dan 100 mrd dollar in beheer. De nieuwe topman Nir Bar Dea trekt een grens, de fondsen mogen maximaal 70 tot 80 mrd dollar groot zijn. (FD)

AB InBev verkoopt minder bier

AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar minder liters bier verkocht. Het biervolume daalde met 0,9%. De grootste daling was in Noord-Amerika (-9%), onder meer als gevolg van winterstormen. Omdat het de prijzen wel kon verhogen steeg de omzet van AB InBev met 10% naar 14,7 mrd dollar. Er is herstel in China en de VS aanstaande, daarom verwacht men niet dat de dalende trend doorzet. De brouwer wil het dividend verhogen met 50%. (FD)

Damrak: Hogere inflatie deert beleggers niet

Gisteren speelden inflatiecijfers weer even op. Maar beleggers leken ze toch naast zich neer te leggen, want aan het eind van de dag noteerde de AEX 0,8% hoger. Aan kop gingen Heineken (2,3%) en ArcelorMittal (1,7%) en onderaan noteerde Besi (-2,2%). In de Midkap voerde Just Eat Takeaway (2,3%) de lijst aan. Alfen (-1,9%) was de grootste daler. Azerion (-3,5%) kreeg een koersdoelverlaging voor de kiezen.

Wall Street schudt rentevrees van zich af

De Amerikaanse indices sloten de dag met winst af. De Dow Jones won 1,1%, de S&P500 steeg 0,8% en de Nasdaq klom 0,7%. De winsten werden pas in de loop van de handelsdag gerealiseerd. Eerst zat de schrik van een hogere inflatie er nog in. Salesforce blonk uit, het aandeel veerde 11,5% op na een hogere winstverwachting. Een beleggersdag hielp Tesla niet, het aandeel ging 5,9% in zijn achteruit. Matige prognoses zetten het aandeel BestBuy 2,2% lager. Grootste negatieve uitschieter was Silvergate, de cryptobank kelderde 57,6% nadat het aangaf niet zeker te zijn of het voldoende middelen heeft om zijn activiteiten voor te zetten.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp