vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX index opent vlak

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong nog geen 0,1 procent in het groen. Woensdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,5 procent lager op 749,38 punten.

De Europese beurzen staan een zwakke start van de handelsdag te wachten, nu de rentes op de obligatiemarkten verder aantrekken, omdat de inflatie hardnekkig blijkt. Dit bleek de afgelopen dagen uit cijfers uit Spanje, Frankrijk en Duitsland, en vanochtend uit Nederland.

AEX future

De futures op de Amsterdamse beurs wijzen op een vlakke opening, waarmee de beurs wat op adem komt. Door de toegenomen verkoopdruk is gisteren de herstelbeweging afgebroken en is de koers gaan corrigeren richting de onderkant van de zijwaartse bandbreedte rond 747 punten. 

Van belang is dat dit vangnet stand weet te houden om een verdere verzwakking te voorkomen. De neerwaartse fase wordt gecontinueerd zodra de Nederlandse beurs onder deze steun breekt. Een doorbraak onder dit steungebied zal ruimte vrijmaken voor een verder correctie richting 735.

Overig nieuws

Inflatie zit ineens weer in de lift

De trend van geldontwaarding leek dalend. Maar in februari is de inflatie toch weer opgelopen, meldt het CBS. Onder meer de stijging van de voedselprijzen draagt bij aan de hardnekkig hoge inflatie. Volgens de Europese meetmethode kwam de inflatie over februari uit op 8,9% ten opzichte van een jaar eerder. In januari bedroeg de geldontwaarding 8,4%. Het prijsplafond houdt de energierekening voor consumenten gelijk, de komende maanden zal de energiebijdrage aan de inflatie flink op het totaalcijfer drukken. (FD - Telegraaf)

Obligatierente veert op

De turbulentie is terug op de obligatiemarkten. De tienjaarsrente op Nederlandse staatsobligaties is tot net boven de 3% gestegen. Dat is het hoogste niveau sinds 2011. De hogere rente raakt obligatiebeleggers, maar heeft ook gevolgen voor de hypotheekmarkt. Voor spaarders is het nog afwachten. Banken hoeven niet te vechten om het spaargeld vanwege de overvloedige liquiditeiten in het systeem. Dus zij verhogen maar mondjesmaat de spaarrente. (Telegraaf)

Weinig impact van exportrestricties op ASMI

Eventuele Nederlandse restricties op de export van chiptechnologie naar China zullen weinig gevolgen hebben voor ASMI. Het bestuur van de chipmachinefabrikant is in gesprek met de Nederlandse overheid. De regels moeten nog uitgewerkt worden, maar ASMI denkt dat de impact daarvan niet materieel zal zijn. (FD)

Damrak: Fed verstoort het feestje

De AEX sloot de dag 0,5% lager af. Strijdlustige taal van bestuurders van de Fed maakt de markten zenuwachtig over rente en inflatie. Prosus (3,%) was de grootste stijger en dankte zijn opmars aan zijn deelneming in Tencent. ArcelorMittal won 2,2%. Onderaan was ASMI (-6%) te vinden, de cijfers waren wel in lijn met de verwachtingen maar de vooruitzichten vielen tegen. In de Midkap reageerde Just Eat Takeaway (-3,2%) op de kwartaalresultaten. Het intrekken van het bod van Euronext op Allfunds was goed nieuws voor aandeelhouders van de beursuitbater, maar slechts nieuws voor die van Allfunds.

Wall Street: Vrees voor renteverhogingen

De Amerikaanse beurzen zijn in negatieve stemming aan de maand maart begonnen. De Dow Jones sloot vrijwel vlak, de S&P500 daalde 0,47%, de Nasdaq verloor 0,66%. De sterke cijfers over de economie doen vrezen dat de Fed langer doorgaat met renteverhogingen. Novavax Inc verloor 26,84%, de fabrikant van coronavaccins twijfelt over zijn bestaanszekerheid. Kohl daalde 1,89% na verliezen in het vierde kwartaal. Rivian roept auto’s terug, het aandeel zakte 18,3%. Tesla leverde 1,43% in.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp