vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Positieve opening AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong 0,4 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,5 procent lager op 752,93 punten.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs lijkt een mogelijke hogere bodem te vormen. Nadat de herstelbeweging maandag is stukgelopen op de eerste weerstandzone rond 762 punten, lijkt de index zich weer te herpakken. 

Het technisch beeld oogt momenteel neutraal. De future beweegt per saldo zijwaarts tussen steun 747 en weerstand 762. Pas als de koers door de weerstand weet te breken, zal het beeld verder opklaren en komt er ruimte vrij voor een grotere stijging richting de oude top van medio februari rond 778 punten.

Overig nieuws

Nieuwe afboeking Just Eat Takeaway

Voor de tweede keer moet Just Eat Takeaway fors afschrijven op dure overnames. De maaltijdbezorger boekt 1,6 mrd euro af op Grubhub. Medio vorig jaar werd er al 3 mrd euro afgeschreven. Door de afboekingen leed Just Eat Takeaway een verlies van 5,7 mrd euro. De afschrijvingen worden veroorzaakt door macro-economische factoren, zoals de stijgende rente. Het aangepaste bedrijfsresultaat blijkt uit te komen op 19 mln euro. Noord-Europa, met daarin Duitsland en Nederland, zijn de meest winstgevende regio’s voor de maaltijdbezorger. (FD)

ASMI boekt recordomzet

Dinsdag nabeurs kwam ASMI met de resultaten. De overname van LPE draagt vooral bij aan de groei van het orderboek. Er staat nu een recordbedrag aan orders in de boeken. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 42% ten opzichte van een jaar eerder. Over het hele jaar boekte ASMI een recordomzet van 2,4 mrd euro. De operationele winst steeg met 29% tot 632 mln euro. Vanwege hogere investeringen in onderzoek en ontwikkeling daalde de nettowinst. ASMI handhaaft het dividend. (FD - Telegraaf)

Obligatierentes lopen verder op

De onverwacht hoge inflatiecijfers hebben de rentes in de eurozone verder omhooggedreven. De Franse en Spaanse inflatie in februari viel hoger uit dan verwacht. De vrees bestaat dat de ECB daardoor de rente nog verder moet verhogen. In de markt wordt nu gerekend met een piek van bijna 4% voor de basisrente. De Nederlandse tienjaarsrente kwam gisteren boven de 3% uit. De verschillen tussen kernlanden en de rest van de eurozone liepen op. Over twee weken neemt de ECB weer een rentebesluit. (FD - Telegraaf)

Damrak: Rentevrees laait op door inflatiecijfers

Het was richting zoeken op de beurzen. De Franse en Spaanse inflatie viel hoger uit dan verwacht en daarmee vlamde de rentevrees weer op. De AEX sloot 0,5% lager, over de maand februari boekte de graadmeter 0,3% winst. Financiële aandelen deden het goed en wonnen terrein. ING (1,2%) was dagwinnaar. ASML sloot 1,9% in de min, wegens toenemende concurrentie van Applied Materials. Philips leverde 2,3% in. In de Midkap viel Galapagos 3,1% naar beneden. ASR (1,3%) was daar de grootste stijger. Azerion profiteerde van de cijfers, terwijl Kendrion na de kwartaalcijfers juist de grootste daler werd.

Wall Street: Verliesmaand

De indices sloten weer in het rood. De Dow Jones levende 0,71% in, de S&P500 daalde 0,32% en de Nasdaq verloor 0,1%. De Amerikaanse beurzen hebben over de maand februari verlies geleden, terwijl het jaar zo enthousiast begon. Goldman Sachs (-3,8%) gooit het over een andere boeg en onderzoekt de mogelijkheden om de consumententak te verkopen. Meta (3,2%) kwam met plannen voor een projectgroep voor generatieve kunstmatige intelligentie. Een omzetstijging leverde Target een 1% hoger koers op. Zoom Video Communications (1,2%) verraste met zijn resultaten. Norwegian Cruise Line dook 11,5% omlaag, het heeft te lijden onder de stijgende brandstof- en arbeidskosten.

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Jacob Tromp

Analyse door: Jacob Tromp

Jacob Tromp is sinds februari 2018 verbonden aan IEX als technisch analist. Tijdens zijn stage bij Tostrams Groep is Jacob in contact gekomen met technische analyse en heeft sindsdien niet meer anders naar de markt kunnen kijken. Zijn analyses zijn gebaseerd op historische koersbewegingen en het herkennen van trends en koersp...

Meer over Jacob Tromp