vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Raakt de AEX vermoeid?

De beurs in Amsterdam weet na een vlakke opening tijdens het eerste uur weer wat op te lopen in de groene cijfers. Na ruim 1 uur handelen noteert de index een winst van 0,4% op 741,80. 

Onder de hoofdaandelen ging Aegon aan kop meteen winst van ruim drie procent, na positieve opmerkingen door zakenbank Berenberg in een sectorrapport. Signify daalde daarentegen meer dan drie procent na een omzet- en winstwaarschuwing. In de AMX won Arcadis meer dan drie procent. Inpost verloor anderhalf procent. Ook Fastned moest flink wat terrein prijsgeven (-5%).

AEX index

De Nederlandse hoofdindex heeft sinds de start van 2023 een sterk koersverloop laten zien. De trend is overtuigend opwaarts gericht en de hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag.

Inmiddels is de AEX aanbeland bij de belangrijke langetermijn weerstand rond 743 punten. Om het beeld verder te doen verbeteren, moet deze weerstand op basis van het dagslot worden gebroken.

Toch lijkt de index eerst wat nieuwe krachten te moeten verzamelen voordat er een serieuze aanval op de weerstand kan worden uitgevoerd. De RSI-indicator, die de kracht van de trend weergeeft, signaleert namelijk dat de opgaande trend wat vermoeid raakt.

Terwijl de AEX index de laatste dagen nieuwe hogere koerstoppen weet te vormen, doet de RSI dit niet meer. Deze divergentie wijst op een verzwakking van de trend en kondigt een mogelijke correctie aan. Met een korte terugval richting de laatste steun rond 730 punten zou de index even op adem kunnen komen om daarna de weerstand alsnog te doorbreken. Enige voorzichtigheid is dus geboden nu de weerstand is bereikt.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot