vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Nieuw all-time high voor AEX

Nieuw all-time high voor AEX

De Nederlandse beurs heeft een volatiel jaar achter de rug, maar weet door de sterke eindsprint het jaar toch met mooie winst te eindigen. Sterker nog, de AEX index heeft zelfs een nieuw all-time high op het bord weten te zetten.

Het gaat dan uiteraard niet om de reguliere AEX index, maar om de AEX Total Return index, waar de uitgekeerde dividenden in worden herbelegd. Deze index laat grotendeels hetzelfde koersverloop zien als de AEX index, maar presteert sterker in de periodes waarin de dividenden worden uitgekeerd. 

Vanaf 2009 laat de Total Return index een mooi stijgend trendkanaal zien waarbij hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag. De afgelopen jaren was er sprake van een consolidatie binnen dit opgaande trendkanaal.

Met het nieuwe jaar in het vooruitzicht weet de index nu, door de sterke opleving van de afgelopen weken, door de weerstand van de toppen van de afgelopen jaren te breken. De stijgende fase wordt hiermee hervat en nieuwe hoogtepunten kunnen worden opgezocht. Het eerstvolgende koersdoel is berekend op 3.300 punten.

De vorming van een nieuwe hogere koerstop is een positief technisch signaal. 2024 lijkt hierdoor voor de AEX index een mooie start in petto te hebben.

 

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot