vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Europese beurzen lager rond middaguur
Beeld: Deutsche Börse AG

Europese beurzen lager rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag lager nadat in de Amerikaanse media berichten verschenen over een aanval door Israël op doelen in Iran.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 0,6 procent op 494,40 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,7 procent naar 17.730,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,2 procent met een stand van 8.005,29 punten. De Britse FTSE daalde 0,5 procent naar 7.835,89 punten. 

De berichten over een Israëlische aanval op Iraanse doelen in de Amerikaanse pers voeden de vrees voor een escalatie van het gewapende geweld in de regio, zeker nadat Teheran eerder aangaf elke gewelddadige actie van Israël te beantwoorden.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 83,38 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 87,62 dollar werd betaald, een stijging van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0654. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,0643 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0640 op de borden.

Bedrijfsnieuws

EssilorLuxottica is volgens zakenbank Bernstein voor beleggers in toenemende mate een veilige belegging. Het bedrijf kent een geringe marktpenetratie in China en lijkt dit met de positieve outlook voor Noord-Amerika te kunnen handhaven, ook al is de outlook voor de middellange termijn terughoudend. De kwartaalcijfers van het brilmontuurconcern waren conform verwachting. De koers noteerde 2,0 procent lager.

L'Oreal zat met de kwartaalomzet boven de consensus, maar waarschuwde wel voor minder vraag in China en druk in de VS. De koers noteerde 4,4 procent hoger.

Man Group presteerde over het eerste kwartaal minder goed dan verwacht, maar volgens Citi Research is de mix van het vermogen onder beheer positief. Citi verwacht geen wijzigingen in de margemix voor de tweede helft van het jaar. De koers noteerde 5,1 procent lager.

Banco de Sabadell wordt volgens RBC Capital Markets nog altijd niet op waarde geschat, ook al is de Spaanse bank bestand tegen lagere rentestanden in Spanje en het VK. RBC maakte een begin met de coverage op het aandeel met een advies op Outperform en een koersdoel van 1,90 euro. Het aandeel noteerde 2,3 procent lager.

De Zweedse bank Nordea bood met de resultaten over het eerste kwartaal volgens zakenbank Berenberg voldoende vertrouwen in de haalbaarheid van de rendementsdoelstelling voor 2025. De koers noteerde vlak.

De Deense brouwer Royal Unibrew verhoogde donderdag nabeurs de jaaroutlook. Unibrew verwacht in 2024 een groei van de EBIT van 9 tot 19 procent. In de oude outlook ging de brouwer nog uit van een plus van 5 tot 15 procent. Deze verhoging betekent dat de EBIT dit jaar uit zal komen tussen de 1,875 en 2,025 miljard kroon. De omzet steeg autonoom met 10 procent. Inclusief de overnames was de omzetstijging zelfs 25 procent. De koers noteerde 13,2 procent hoger, Heineken steeg 1,0 procent.

WDP heeft in het eerste kwartaal een sterke stijging van de winst geboekt. De EPRA-winst steeg met 15,3 procent op jaarbasis tot 72,3 miljoen euro. Per aandeel steeg de winst met 7 procent naar 0,33 euro. Deze stijging is grotendeels te danken aan een autonome huurgroei van 3,5 procent en de impact van de voorverhuurde projecten en acquisities, in combinatie met scherpe financieringskosten van 1,7 procent in het eerste kwartaal "ondanks de hoge rente". De eerder gegeven vooruitzichten voor 2024 werden vrijdag door WDP bevestigd. WDP gaat nog altijd uit van een EPRA-winst per aandeel in 2024 van 1,47 euro, een stijging van 5 procent tegenover de 1,40 euro in 2023. WDP steeg 4,0 procent.

Jefferies heeft het koersdoel voor DSM-Firmenich verhoogd van 124,00 naar 127,00 euro met handhaving van het koopadvies. De taxaties gingen met 2 procent omhoog. De koers noteerde 0,1 procent lager.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag naar verwachting een flink lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,2 procent in het rood.

De S&P500-index sloot donderdag uiteindelijk 0,2 procent lager op 5.011,12 punten. De Dow Jones-index steeg met 0,1 procent tot 37.775,38 punten en technologie-index Nasdaq daalde 0,5 procent tot 15.601,50 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!