vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street koerst toch af op groene opening
Beeld: ABM Financial News

Wall Street koerst toch af op groene opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een groene opening tegemoet, nadat de futures eerder nog in het rood stonden. In aanloop naar de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent hoger.

Het sentiment kreeg een oppepper van een serie aan bedrijfsresultaten die per saldo goed werden ontvangen. Met name zwaargewicht UnitedHealth gaf de Dow Jones een flinke steun in de rug met een stijging van bijna 8 procent voor het aandeel.

Maandag moest Wall Street nog terrein prijsgeven, nadat de geopolitieke spanningen weer opliepen na de uitgebreide drone- en raketaanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Israël heeft beloofd wraak te nemen, maar hoe, waar of wanneer is nog onduidelijk.

Ook hielpen de sterke macrocijfers niet mee. Die duwden de rentes in de VS verder omhoog. Het rendement op de tienjarige staatsobligatie steeg vandaag naar 4,65 procent en bereikte daarmee het hoogste niveau sinds medio november.

Investment manager Simon Wiersma van ING gaf aan dat er tot 26 april, wanneer de PCE-inflatie bekend wordt gemaakt, er volop ruimte is om te speculeren op de renteverwachtingen van de Fed. "Het lijkt er nu zelfs op dat er een wedstrijd is wie de minste verlagingen verwacht." Er zijn zelfs al analisten die het hebben over renteverhogingen! Drie maanden geleden werden er voor dit jaar nog bijna zeven renteverlagingen door de markt ingeprijsd. Nu zijn het er minder dan twee. "Het kan verkeren", aldus Wiersma.

Vanmiddag werd bekend dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS in maart flink is gedaald, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen ook onder druk stond.

Het aantal in aanbouw genomen woningen liep met 14,7 procent op maandbasis terug tot 1,321 miljoen woningen geannualiseerd. Hier rekenden economen op een daling van 2,7 procent.

Het aantal bouwvergunningen daalde op maandbasis met 4,3 procent tot 1,523 miljoen stuks geannualiseerd. Op jaarbasis stegen de vergunningen wel met 1,5 procent. De verwachting van economen lag op een afname met 0,5 procent.

Gegevens over de industriële productie staan vanmiddag ook nog op de agenda.

De prijs van een vat WTI-olie stabiliseerde rond de 85 dollar en de euro/dollar wist iets op te lopen naar 1,0641. "Voor juni denkt 17,5 procent van de markt dat de Fed de rente verlaagt", zei valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury dinsdag tegen ABM Financial News. "Gisteren deden de goede detailhandelsverkopen in de VS nog een duit in het zakje. "De verwachting is dat macrodata uit de VS de komende tijd goed in de gaten gehouden worden om de stand van de economie van de VS te peilen", aldus Croonen.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van zwaargewicht UnitedHealth Group stegen ongeveer 8 procent voorbeurs. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2024 een verlies als gevolg van een cyberaanval, maar handhaaft vooralsnog wel de outlook voor heel dit jaar. In de verslagperiode werd het betalingssysteem van dochteronderneming Change Healthcare gehackt. Dit leidde tot chaos en een financiële crisis in de hele gezondheidszorgsector in de Verenigde Staten.

De aandelen van Johnson & Johnson daalden 0,4 procent na de cijfers , ondanks dat het bedrijf in het eerste kwartaal van 2024 hogere resultaten heeft behaald en besloot om de outlook licht aan te scherpen. Zo wordt nu gerekend op een omzetgroei van 5,5 tot 6,0 procent en een aangepaste winst per aandeel van 10,57 tot 10,72 dollar, wat op jaarbasis een stijging van gemiddeld 7,7 procent zou zijn.

Het aandeel Morgan Stanley lijkt dinsdag 3,5 procent hoger te openen.  Morgan Stanley heeft in het eerste kwartaal van 2024 de omzet en winst zien stijgen, vooral gedreven door een groei van het beheerd vermogen naar 7.000 miljard dollar. De Amerikaanse zakenbank boekte afgelopen kwartaal 15,1 miljard dollar aan inkomsten, wat meer was dan de 14,5 miljard dollar een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door FactSet hielden rekening met een omzet van 14,4 miljard dollar. De nettowinst steeg van 3,0 naar 3,4 miljard dollar of 2,02 dollar per aandeel. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een nettowinst van 1,66 dollar per aandeel, tegen 1,70 dollar een jaar eerder, aldus FactSet.

Het aandeel Bank of America noteerde dinsdag in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent hoger. Bank of America heeft in het afgelopen kwartaal minder inkomsten en een lagere winst behaald dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de winst was wel hoger dan analisten hadden voorzien. Bank of America boekte over het eerste kwartaal een aangepaste nettowinst van 7,2 miljard dollar, ofwel 0,83 dollar per aandeel en een nettowinst van 6,7 miljard of 0,76 dollar per aandeel. Dat was een jaar eerder 8,2 miljard dollar, of 0,94 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst van 0,76 dollar per aandeel bij 25,49 miljard dollar aan inkomsten.

Live Nation daalde met 9,0 procent na een rapport van The Wall Street Journal waarin stond dat het ministerie van Justitie zich voorbereidt op het aanklagen van de moedermaatschappij van Ticketmaster, omdat het bedrijf zijn dominantie voor het ticketverkoop van live-evenementen heeft misbruikt.

Trump Media & Technology Group steeg 2,0 procent in de voorbeurshandel, na een daling van 18 procent op maandag, nadat het moederbedrijf van het Truth Social-platform een aanvraag had ingediend voor de verkoop van een groot aantal aandelen.

Tesla gaat het personeelsbestand met meer dan 10 procent verkleinen, zo meldde de fabrikant dinsdag in een document ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Daarmee bevestigde het bedrijf de geruchten van de afgelopen dagen. De reorganisatie moet Tesla efficiënter maken en klaar zijn voor de volgende groeifase. Tesla verloor 2,1 procent voor de openingsbel.  Bovendien is  R&D-directeur Drew Baglino per 14 april afgetreden.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 1,2 procent tot 5.061,82 punten, de Dow Jones index verloor 0,7 procent op 37.735,11 punten en de Nasdaq sloot 1,8 procent lager op 15.885,02 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!