vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Wall Street hoger gesloten
Beeld: ABM Financial News

Wall Street hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn maandag hoger gesloten, na een volatiel laatste handelsuur, waarbij de drie belangrijkste benchmarks schommelden tussen lichte winsten en verliezen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,3 procent tot 5.115,59 punten, de Dow Jones index won 0,4 procent op 38.386,09 punten en de Nasdaq noteerde 0,4 procent hoger op 15.983,08 punten.

Het cijferseizoen komt dinsdag weer in een versnelling, wanneer de cijfers van Amazon, McDonald's en Coca-Cola worden gepubliceerd. Op macro-economisch vlak domineren deze week het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaanse banenrapport op achtereenvolgens woensdag en vrijdag.

Hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen verwacht dat de Federal Reserve tijdens zijn beleidsvergadering niet tot concrete beslissingen zal komen.

"Het is vooral afwachten welke toon voorzitter Powell zal aanslaan. Onlangs suggereerde hij nog dat de beleidsrente mogelijk langer hoog moet blijven dan aanvankelijk gedacht", zei Aben.

"De markten hebben in ieder geval hun verwachtingen voor een renteverlaging drastisch bijgesteld. Een paar weken geleden gingen deze nog uit van een eerste ingreep in juni, maar die 'ingeprijsde kans' is inmiddels gedaald tot ongeveer een derde", voegde hij toe.

Beleggers zullen zich volgens marktvolgers tevens concentreren op de vraag of de Amerikaanse centrale bank blijft vasthouden aan zijn inflatiedoelstelling van 2 procent.

CBIZ Investment Advisory Services zei dat de Fed-beleidsmakers "tussen wal en schip zullen raken" als ze aan deze doelstelling vast blijven houden.

"Als er enige versoepeling komt in de inflatiedoelstelling van 2 procent opent dat de deur naar minstens één verlaging tegen het einde van het jaar", aldus CBIZ Investment Advisory Services.

Op macro-economisch vlak stonden maandag in de VS geen publicaties op de agenda.

De tienjaarsrente noteerde maandag 0,9 procent lager op 4,629 procent, terwijl de tweejaarsrente 0,4 procent daalde tot 4,981 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0718. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,0700 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0692 op de borden. 

De juni-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,22 dollar, ofwel 1,5 procent, lager op 82,63 dollar.

Dinsdag staan in de VS op macro-economisch vlak een viertal publicaties op de agenda. Voorbeurs verschijn de arbeidskosten en Case Shiller huizenprijzenindex, gevolg door de Chicago inkoopmanagersindex en het consumentenvertrouwen later op de dag.

Bedrijfsnieuws

Abrupte schommelingen in de zogenaamde 'Magnificent Seven'-aandelen veroorzaakten gedurende de tweede helft van de handelsdag voor marktvolatiliteit.

Apple steeg circa 2,7 procent, Amazon.com won 0,4 procent en Alphabet noteerde circa 3,7 procent lager. Meta Platforms daalde ongeveer 3,2 procent, Microsoft verloor 1.4 procent en Nvidia noteerde circa 1,0 procent lager.

Alphabet, het moederbedrijf van Google, steeg vrijdag 10 procent en sloot af met een marktkapitalisatie van 2,13 biljoen dollar, de eerste keer dat het sloot met een waardering boven 2 biljoen dollar. Alphabet werd pas het vierde Amerikaanse bedrijf in de geschiedenis dat de mijlpaal bereikte. De winsten werden gestimuleerd door beter dan verwachte winsten en een goed ontvangen nieuw kapitaalallocatieplan, inclusief het eerste dividend van het bedrijf.

Tesla steeg ruim 15,0 procent, nadat CEO Elon Musk dit weekend een verrassingsbezoek bracht aan China, waar hij aandrong op het toestaan van nieuwe rijhulptechnologie voor Chinese Tesla-bezitters. Chinese functionarissen vertelden Tesla dat Peking voorlopig het plan van het bedrijf heeft goedgekeurd om zijn softwarefunctie 'Full Self-Driving' of FSD in het land te lanceren.

AMC daalde maandag circa 11,5 procent, nadat de bioscoopketen vrijdag voorlopige cijfers publiceerde over het eerste kwartaal. 

De aandelen van Domino’s Pizza stegen circa 5,0 procent. De grootste pizzaketen ter wereld rapporteerde beter dan verwachte kwartaalresultaten, gestimuleerd door intensievere promoties en marketing.

De Federal Deposit Insurance Corp. zei dat de dochteronderneming van Fulton Financial, Fulton Bank, de deposito's zou overnemen van de worstelende kredietverstrekker Republic First Bancorp, die 32 bankfilialen exploiteerde in Pennsylvania, New Jersey en New York onder de naam Republic Bank. Fulton, dat circa 7,5 procent steeg, kocht Republic First Bancorp via een veiling van de FDIC nadat toezichthouders van de staatsbanken in Pennsylvania beslag hadden gelegd op de in moeilijkheden verkerende regionale bank. Republic First Bancorp is het eerste Amerikaanse bankfaillissement dit jaar.

De aandelen van het Nederlandse gezondheidstechnologiebedrijf Philips, dat tevens in de VS een notering heeft, stegen met circa 26,4 procent, nadat het bedrijf zei dat het in de VS een schikking van 1,1 miljard dollar had bereikt met betrekking tot zijn Respironics-ventilatoren. Hiermee hoopt Philips de zaak te kunnen afsluiten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!