vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Positieve start nieuwe handelsweek

De Amsterdamse beurs gaat maandag vermoedelijk hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van ongeveer een half procent. 

Afgelopen week daalde de AEX onder druk van de halfgeleideraandelen ASML, ASMI en Besi op weekbasis nog met 2,7 procent naar 860,01 punten. 

Techaandelen werden hard geraakt door het herprijzen van de renteverwachtingen in de VS, na vrijgave van inflatiecijfers en uitlatingen van Fed-bestuurders, waardoor niet langer wordt gerekend op een renteverlaging op korte termijn. ASML en ASMI verloren op weekbasis respectievelijk 10 en 13 procent van hun beurswaarde. 

Er staan later deze week extreem veel bedrijfscijfers op de agenda. Naast enkele grote Amerikaanse techaandelen komt op Beursplein 5 zelfs bijna de helft van alle hoofdfondsen met cijfers door, waaronder AkzoNobel, Randstad, ASMI, Besi, Heineken, Adyen, RELX, Unilever en KPN. 

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam leeft vanochtend goed op waardoor de correctieve fase van de afgelopen dagen wordt afgebroken. De future kan nu wat herstellen, waarbij de eerste weerstand wacht rond de bodem van begin april op 868 punten.

Nu de stevige verkoopdruk van de afgelopen week even voorbij lijkt, kan voorlopig een meer neutraal koersverloop worden verwacht. Pas boven de weerstand zal het beeld verder aantrekken en komen de oude toppen weer in zicht.

 

 

Beursagenda

Het wordt een van de drukste weken van dit kwartaal. Tientallen bedrijven komen met cijfers, waaronder Unilever, Adyen, Besi, ASMI, Basic-Fit, AkzoNobel, Heineken, KPN, Intel, Microsoft, Alphabet, Meta en Tesla. De centrale bank van Japan neemt een rentebesluit en in de VS worden het BBP over Q1 en de PCE-inflatie bekend gemaakt.

Dit is de enige dag waarop er geen Nederlandse bedrijven met cijfers komen. Maar er komen wel enkele macro-economsche cijfers, waaronder het Europese consumentenvertrouwen en de Chicago Fed-index.

Morgen wordt er een stortvloed aan kwartaalcijfers over de beurzen uitgestort, waaronder die van AkzoNobel, Randstad (voorbeurs), General Motors, PepsiCo, UPS (na de lunch), ASMI (om 18.00 uur), Tesla, Texas Instruments en Visa (na sluiting van Wall Street). Het aandeel NSI gaat €0,77 ex-dividend. En er staan samengestelde inkoopmanagersindexen uit Japan, Europa en de VS op de rol.

Ook woensdag is een bomvolle cijferdag, met de kwartaalcijfers van Heineken, Vopak, Wereldhave, KPN, MotorK (voorbeurs), Boeing, AT&T (na de middagboterham), Meta en IBM (na sluiting van Wall Street). Het aandeel van AEX-zwaargewicht ING gaat €0,756 ex-dividend. En in de VS verschijnen de orders voor duurzame goederen.

Donderdag is het helemaal bal. Voorbeurs openen Adyen, Besi, Unilever, Relx, Flow Traders, Fugro, BASF, Deutsche Bank, JET-concurrent Delivery Hero, Nestlé en Barclays de boeken. Na de lunch zijn Caterpillar en Merk aan de beurt. Als Wall Street dicht is, volgen enkele Big Tech-bedrijven: Intel, Microsoft, Alphabet en Snap. Ook gaat het aandeel WDP €1,12 ex-dividend.

Ook interessant is een raming van de groei van de Amerikaanse economie. In het vierde kwartaal van 2023 steeg het BBP met 3,4%. Voor het eerste kwartaal wordt een stijging van 2,5% op jaarbasis verwacht.

Verder neemt de Turkse centrale bank neemt een rentebesluit. Gaat de rente, die inmiddels is opgelopen tot maar liefst 50%, nog verder omhoog om de inflatie (van inmiddels 68,5%) terug in het hok te krijgen?

Vrijdag volgt het rentbesluit van Bank of Japan. Zal de nog altijd historisch lage rente voor de tweede keer worden opgetrokken?

Ook verschijnen er die dag wederom heel veel kwartaalcijfers, van onder andere Basic-Fit, Corbion, IMCD, Umicore, TotalEnergies (voorbeurs) AbbVie, Chevron en ExxonMobil (na de lunch). Vier aandelen gaan ex-dividend: ASML (€1,75), ABN Amro (€0,89), Vopak (€1,50) en Wereldhave (€1,20). In de VS wordt het 'kleine' consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan) bekend gemaakt.

Maar het belangrijkste macro-economische cijfer van deze week wordt de Amerikaanse Core PCE-inflatie, die om 14.30 uur Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. Hierin zijn prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing gelaten. Dit is het belangrijkste inflatiecijfer waar de Federal Reserve haar monetaire beleid op baseert. De laatste inflatiecijfers waren aan de hoge kant, waardoor gevreesd wordt dat de Fed langer zal wachten met een eerste renteverlaging. Economen verwachten een core PCE-inflatie van 0,3% (MoM), net als in februari. Het cijfer op jaarbasis zal naar verwachting zijn afgekoeld naar 2,6%, tegen 2,8% in februari. De reguliere PCE-inflatie komt naar verwachting uit op 0,3% op maandbasis (evenveel als in februari), maar zal oplopen naar 2,6% op jaarbasis (tegen 2,5% de maand ervoor).


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot