vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX komt even op adem

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van 0,3 procent. 

De AEX opende woensdag nog lager na de tegenvallende orderinstroom van ASML in het eerste kwartaal, en de verliezen liepen gedurende de middag verder op. De index sloot uiteindelijk 1,1 procent lager op 865,35 punten. 

Het rentebeleid van de centrale banken blijft voor beleggers centraal staan. De hoop op een snelle verlaging in de Verenigde Staten vervloog echter nog verder, na uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell dinsdagavond.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Philadelphia Fed index, de bestaande Amerikaanse woningverkopen en de index van leidende indicatoren in de VS.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam is de afgelopen dagen flink weggezakt en test momenteel de onderzijde van het opgaande trendkanaal. Om niet verder te verzwakken, dient de future rond dit niveau opgevangen te worden.

Pas wanneer de correctieve fase van de afgelopen week wordt afgebroken, zal het beeld wat verder opklaren en mag een groter herstel worden verwacht.

Indien de oplopende steunlijn de koers niet weet op te vangen, zal de stijgende trend worden afgebroken en wordt een grotere correctie mogelijk. Het volgende vangnet wat dan rond 848 punten.

 

 

Overig nieuws

Nederland raakt achterop in digitale economie

Nederland is een belangrijke spil in het internationale internetverkeer. Maar de internetkabels die hier aan land komen, zijn dringend aan vervanging toe. Andere landen investeren in nieuwe zeekabels en trekken op die manier bedrijven aan. Dat geeft Nederland het nakijken en maakt ons land minder aantrekkelijk voor bedrijven of onderzoekers, die supersnelle internetverbindingen nodig hebben. Ook de discussie rond de bouw van nieuwe datacentra, veroorzaakt dat bedrijven Nederland links laten liggen. (FD)

Sterke dollar zorgt voor problemen

De Amerikaanse dollar stijgt. Het is de sterkste opmars van de belangrijke munt sinds 2022. Beleggers verwachten dat de rente langer hoog blijft. De keerzijde hiervan is dat andere munten in waarde dalen, daar horen de yen en de euro bij. Dat leidt buiten de VS tot zorgen over inkoopprijzen en het rentebeleid ter plaatse. Kan de ECB de rente verlagen, als de Fed nog niet toe is aan zo’n stap? De daling van de euro is nog beperkt. Maar het kan een probleem worden als hogere importprijzen de inflatie aanwakkeren. (FD)

IMF ziet risico in schulden China en VS

De schuldenberg wordt wereldwijd hoger en hoger. De staatsschulden liggen nu hoger dan voor de coronacrisis. Met name de ontwikkeling in de VS en China baart zorgen. Hun schuldenberg groeit de komende jaren naar historisch hoge niveaus. Het IMF ziet daarin een dreiging voor de wereldeconomie. Vorig jaar bedroeg het Amerikaanse begrotingstekort 8,8%, tegen 4,1% in 2022. De Amerikaanse schuldquote dreigt te groeien van 123% nu naar 134% in 2029. Beleggers eisen doorgaans een hogere rente als de schuld hoger is. Daar heeft de hele wereld last van, want een hogere Amerikaanse rente veroorzaakt ook een stijging van de lange rente in andere landen. (FD)

Damrak: ASML trekt AEX omlaag

Het ontbrak aan richtinggevend macronieuws. De AEX sloot de dag af met een verlies van 1,1%. Dat kwam vooral door ASML (-6,7%), het chipaandeel daalde na tegenvallende cijfers. Daarop verloren ook ASM (-3,4%) en Besi (-0,9%) terrein. Philips (-1,1%) leverde in, zonder specifiek nieuws over het bedrijf. Bovenaan noteerde ING (1,5%), ook zonder dat er iets specifieks te melden viel. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door Fugro (4,3%) en Alfen (-7,3%). De laatste kreeg een adviesverlaging voor de kiezen. Beleggers reageerden op de resultaten van Just Eat Takeaway door het aandeel 4,4% lager te sturen.

Wall Street koerst lager

Het was zoeken naar richting, maar uiteindelijk sloten alle indices in het rood. De Dow Jones daalde 0,08%, de S&P500 verloor 0,51% en de Nasdaq leverde 1,15% in. De markten moeten een aantal factoren verwerken. De inflatie is hoger dan voorspeld, de verwachtingen voor een renteverlaging nemen af en geopolitieke spanningen nemen toe. United Airlines (17,45%) was een hoogvlieger na meevallende cijfers. Travelers verloor 7,39% na tegenvallende resultaten. Datzelfde gold voor JB Hunt Transport (-8,12%). US Bancorp (-3,61%) verlaagde zijn omzetverwachting voor dit jaar en presenteerde een lagere kwartaalwinst dan verwacht.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot