vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: Lichtgroene start voor AEX verwacht

De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting nipt hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een stijging van 0,2 procent. 

Donderdag liet Beursplein 5 nog zijn spierballen zien en de AEX verpulverde met een stijging van ruim anderhalf procent tot 843,75 punten zijn hoogste stand ooit, met dank aan een koersexplosie van fintechbedrijf Adyen na cijfers, terwijl ook de rapportages van ArcelorMittal en indexzwaargewicht Unilever op goedkeuring van beleggers konden rekenen. 

Ook buiten Amsterdam was er een lawine aan bedrijfscijfers, met soms flinke uitschieters. De Deense transportgigant Maersk moest bijvoorbeeld ruim 15 procent inleveren. En in de VS verloor Paypal ruim 10 procent, maar won Walt Disney juist weer 10 procent.

Zowel de macro-economische- als de bedrijfsagenda is vandaag vrij leeg.

AEX future

De future op de Amsterdamse beurs zet haar stijgende trend overtuigend voort. Gisteren wist de future weer een mooie winst bij te schrijven en de stijgende trend een nieuwe impuls te geven. 

De stijgende trend kan worden voortgezet richting het berekende koersdoel op 880 punten. Er ontstaan pas wat haarscheurtjes in het technische beeld wanneer de opgaande trend wordt afgebroken. De eerste steun wacht rond 816,50 punten.

 

 

Overig nieuws

Topman OpenAI zoekt geld om chipsector te hervormen

Sam Altman, de topman van OpenAI, is in gesprek met verschillende investeerders. Hij wil biljoenen dollar ophalen om de wereldwijde chipindustrie opnieuw vorm te geven. De snelgroeiende sector van kunstmatige intelligentie staat voor grote uitdagingen. Hij wil het tekort aan geavanceerde computerchips aanpakken. Daarvoor spreekt Altman met investeerders over een netwerk van chipfabrieken. Dat moet voor zekerheid zorgen en de afhankelijkheid van de AI-chips van Nvidia verminderen. De totale kosten voor Altmans project kunnen oplopen tot 7 biljoen dollar. (Telegraaf)

Adyen wint vertrouwen terug

Volgens analisten heeft Adyen het lek boven water. Vorig jaar leek de betaaldienstverlener in ongenade te vallen en kelderde hard op de beurs. Het bestuur focuste daarna op herstel van het vertrouwen. Beleggers keken dan ook uit naar de nieuwe resultaten. En die vielen goed. Het aandeel knalde 21,3% omhoog. Omzet en winst stegen het afgelopen halfjaar boven verwachting. De omzet kwam uit op 887 mln euro, 23% meer dan een jaar eerder. De ebitda groeide met 14% naar 423 mln euro, bij een marge van 48%. (FD - Telegraaf)

Damrak: Nieuw record

Gisteren scherpte de AEX zijn record verder aan, op sleeptouw genomen door Adyen en Unilever. De graadmeter sloot 1,5% hoger dan het record van dinsdag. De resultaten van Adyen vielen goed en het aandeel was gewild. De handelsomzet lag 373% hoger dan gemiddeld en de koers veerde 21,3% op. Ook de cijfers van Unilever (3%) werden positief ontvangen, evenals die van ArcelorMittal (4,9%). In de Midkap rapporteerde Flow Traders (3,1%) lagere handelsinkomsten en een winstdaling, maar die laatste viel analisten mee. Aperam won 4,4%. Sligro daalde bij de kleine fondsen 1,7%. Lokaal knalde Onward Medical 35,3% omhoog, het profiteert van een rapport van KBC.

Wall Street: Rustig

Veel beweging was er gisteren niet te bespeuren op Wall Street. De S&P500 (0,06%) hikt tegen de grens van 5000-punten aan. De Dow Jones won 0,13% en de Nasdaq 0,24%. Chipbedrijf Arm was een uitschieter, met een koerssprong van bijna 50%. Disney won meer dan 11% op de resultaten. Ralph Lauren presenteerde een omzetstijging, het aandeel steeg daarop 16,77%. PayPal leverde bijna 12% in omdat de vooruitzichten teleurstelden.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot