vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee

Voorbeurs: AEX zet haar opmars voort

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. 

Maandag kende de AEX tijdens een nieuwsluwe handelsdag nog een positieve weekstart, met een stijging van 0,3 procent naar 819,91 punten. Shell gaf de hoofdindex een duwtje in de rug, terwijl Philips na cijfers juist op de koersvorming woog.

Het was alweer de achtste dag op rij van winst voor de AEX, waarbij de index opgeteld bijna 50 punten won en een nieuwe 'all time high' in zicht is. 

Op macro-economisch vlak zal in de VS vandaag de aandacht vooral uitgaan naar de Case Shiller huizenprijzenindex en het consumentenvertrouwen. In de eurozone worden daarnaast de eerste groeicijfers voor het afgelopen kwartaal vrijgegeven. Vanochtend bleek al dat de Franse economie in het vierde kwartaal weer niet is gegroeid, net als in het derde kwartaal.

AEX future

De future op de beurs in Amsterdam zet haar sterke opmars voort. Na een aarzelende start wist de future gisteren ook weer in het groen te sluiten. De future beweegt hierdoor inmiddels duidelijk boven haar oude hoogtepunt uit 2021 en loopt hiermee wat voor op de index zelf.

De stijgende trend kan worden voortgezet richting het berekende koersdoel rond 830 punten. Het beeld blijft positief zolang de future niet terugzakt onder haar oude toppen rond 803 punten.

 

 

Overig nieuws

Schikking Philips valt slecht bij beleggers

Gisteren kwam in het nieuws dat Philips een schikkingsakkoord heeft bereikt met de Amerikaanse toezichthouder FDA over de ondeugdelijke apneu-apparaten. De overeenkomst had tot opluchting moeten leiden, omdat er eindelijk duidelijkheid is. Maar beleggers reageerden teleurgesteld en het aandeel daalde 8% na de bekendmaking. Philips mag waarschijnlijk jarenlang geen nieuwe apneu- en beademingsapparaten in de VS verkopen. Daarnaast is teleurstelling over opnieuw een daling van het aantal nieuwe bestellingen. Zo gaat het al zes kwartalen op rij. (FD - Telegraaf)

Zorgen over China drukken niet op grondstofprijzen

De zorgen over de tweede economie ter wereld stapelen zich op. Dat is goed te merken op de aandelenmarkten. De Chinese CSI 300 index is de afgelopen zes maanden met bijna 20% gedaald. Het herstel na corona verloopt moeizaam. Er is een vastgoedcrisis. Maar opvallend genoeg lijken de problemen de grondstoffenmarkt niet te deren. Doorgaans zorgt negatief nieuws over China voor druk op de grondstoffenprijzen. De laatste maanden is de prijs voor ijzererts juist gestegen. Andere metalen daalden wel, maar minder dan men in deze omstandigheden zou verwachten. (FD)

Nederlander spaart maar door

Vorig jaar hebben Nederlandse huishoudens 14,7 mrd euro bijgeschreven op hun spaar- en bankrekeningen. Tussen 2013 en 2019 lag het jaargemiddelde op 10,1 mrd euro. In de coronajaren schoot de spaardrift omhoog. Het totale bedrag aan banktegoeden bedraagt 576 mrd euro, meldt De Nederlandse Bank. Dankzij de hogere rente, namen ook de rentevergoedingen voor consumenten toe. De gemiddelde spaarrente lag vorig jaar op 1,7%. (Telegraaf)

Damrak: Licht hoger

Beleggers zochten richting bij de start van een belangrijke week. Deze week komen veel cijfers en nemen centrale banken een rentebesluit. De AEX won 0,2%. Opvallend was de daling van Philips (-4,4%). De kwartaalcijfers vielen tegen en het akkoord met de FDA kon beleggers niet bekoren. IMCD (0,9%) heeft sinds het vertrek van de topman Van der Slikke al 11% ingeleverd. ASML (1%) kreeg een hoger koersdoel. ASM (-0,4%) en Besi (-0,9%) daalden. Shell (1,2%) hoorde bij de stijgers, het profiteert van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De uiteinden van de Midkap werden gevormd door OCI (3,8%) en Fugro (-2,4%).

Wall Street wint

In aanloop naar belangrijke cijfers en een vergadering van de Fed, waren beleggers optimistisch. De Dow Jones won 0,6%, de S&P500 steeg 0,8% en de Nasdaq sloot 1,1% hoger. Deze week komen Microsoft (1,4%), Alphabet (0,7%), Apple (-0,4%), Amazon (1,3%) en Meta (1,8%) met cijfers. Veel andere grote bedrijven openen deze week eveneens de boeken. Bijvoorbeeld AMD, Pfizer, ExxonMobil, Chevron en Boeing. Tesla (4,3%) hoorde bij de beter presterende aandelen op Wall Street.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Wouter Slot

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot