vergrootglas monitor grafiek omhoogMarkt Monitor
Word abonnee
Tech op pole position

Tech op pole position

Tech strijdt om pole position. Dat zie je aan de stevige winsten van de techsectoren. Zo wist de SOX-index (Amerikaanse halfgeleidersindex) dit jaar ruim 26% op te lopen, net zoveel als de Nasdaq 100. In ons land ligt chipper Besi aan kop (+68%) als sterkste aandeel van 2023, gevolgd door ASMI (+55%).

Het aandeel Besi noteert bovendien een all-time high: ook een indicatie dat het goed gaat. De halfgeleidersector ligt er technisch al wat langer prima bij; ik heb daar al eerder op gewezen.

Als je de technische plaatjes bekijkt, is de race echter nog niet gereden. Zowel de Nasdaq als de SOX kloppen aan bij hun weerstandniveaus, maar zijn nog niet overtuigend doorgebroken. Besi wel. En het technische profiel van zowel de Nasdaq als de SOX verbetert, waardoor ik verwacht dat er binnenkort uitbraken zullen plaatsvinden. 

Daarom vandaag de technische plaatjes van de Nasdaq 100-index en de SOX-index. En van Besi, omdat het er zo fraai bijligt. 

Nasdaq staat op het punt uit te breken

De Nasdaq 100-index, de kleinere Amerikaanse techbeurs, verbetert. Maar de uitbraak boven weerstand 13.720,91 punten (gevormd op 16 augustus 2022) is nog te nipt. De index komt er technisch wel beter bij te liggen nu de dalende trend is gebroken. De potentiële hogere koersbodems op de grafiek signaleren aantrekkende vraag naar techaandelen.

Verdere technische verbetering treedt op bij een overtuigende doorbraak en slotstand boven weerstand 13.720,91 punten. Daarna komt er meer opwaarts potentieel vrij en wordt 15.268,82 punten het volgende opwaartse koersdoel. De Nasdaq 100-index biedt steun rond 9.736,57 punten (bodem van 17 februari 2020). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een opwaartse draai zien en signaleert een verbetering in de technische omstandigheden. De opwaarts krullende B.O.B.-indicator indiceert dat de Nasdaq 100 index beter begint te presteren dan andere markten.

nasdaq index koers

De SOX-index stuit op weerstand 3.233,94

De SOX-index begint technisch opwaarts te draaien. Binnen de neutrale trend worden hogere bodems gevormd. Dit signaleert aantrekkende vraag. Om naar boven meer ruimte vrij te maken, moet de SOX boven weerstand 3.233,94 punten (gevormd op 31 maart) zien te breken. Daarna komt het volgende koersdoel rond 4068,15 punten te liggen (top van begin 2022).

De steun ligt op 2.861,45 (bodem van 17 maart).

De 200-dagenlijn van de SOX-index laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. 

Philadelphia semiconductor SOX-index koers

Besi breekt uit: koopsignaal

Besi weet een consolidatie achter zich te laten. Met de uitbraak boven de voormalige weerstand rond €89,20 (top van begin 2022) is de oude uptrend hervat. De vorming van een nieuwe hogere koerspiek is positief. Besi kan nu verder omhoog richting €100 en vervolgens naar €120 (berekend koersdoel). 

Steun ligt op €73,56 (bodem van 28 april). Enkel een terugval onder deze bodem zou het beeld doen verzwakken.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de koers laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie. De stijgende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Besi beter presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vergelijkt het koersverloop van een aandeel met dat van het marktgemiddelde.

Aandeel Besi koers


Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl ontwikkeld. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u hiermee aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het 'technisch' koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de Tostrams dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 
Royce Tostrams

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams